"Навесні на нас чекають великі зміни". Юлія Матвійчук про виплати ВПО

"Навесні на нас чекають великі зміни". Юлія Матвійчук про виплати ВПО

Щомісячні виплати від держави нині отримують 2,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб, і приблизно 40% з них живуть винятково на такі кошти. Це Українському Радіо констатувала координаторка Благодійного фонду "Схід SOS" Юлія Матвійчук. Вона також звернула увагу на те, що з березня виплати переселенцям будуть автоматично продовжені лише для окремих категорій. "Це категорія пенсіонерів, чия пенсія менша за 9444 гривні. Їм буде автоматично, тобто без повторного звернення, продовжена допомога. Також це люди з інвалідністю 1-ї та 2-ї групи. Та діти-сироти, котрі позбавлені батьківського піклування", – зазначила Матвійчук. Окремі категорії теж зможуть звертатися за подовженням відповідної допомоги. Однак, зауважує правозахисниця, "кількість ВПО дуже велика і державі так чи інакше доведеться оптимізувати витрату коштів". 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Віктор Ковальчук, УНІАН

 "Потрібно відповідати майновим критеріям"

– Скорочення виплат вимушеним переселенцям. Про кого саме йдеться і які зміни зрештою відбулися? 

Дійсно, з 2024-го року нас чекають великі зміни у виплатах внутрішньо переміщеним особам на проживання. Зокрема, допомогу будуть призначати лише тим особам, які перемістилися з 1 січня 2022-го року. При цьому, щоби отримати виплату, потрібно відповідати майновим критеріям. Зокрема, якщо особа придбала транспортний засіб з року випуску якого минуло менше п'яти років, або одноразово оплатила роботи чи послуги понад 100 тисяч гривень на нерухомість, земельні ділянки, цінні папери та інше. Якщо має депозит або придатне для проживання житло на території, яка не включена до переліку, де ведуться бойові дії, з площею не менше 13 кв м на людину. Якщо має соціальне приміщення для проживання, тобто перебуває на повному утриманні держави. Або ж, якщо отримала компенсацію держави за майно пошкоджене або знищене і придбала на ці гроші житло, то, на жаль, особи не можуть претендувати на ці виплати. Крім того, є зміни щодо того, що особа, яка отримує виплати, має перебувати на обліку та сприяти своїй зайнятості протягом трьох місяців з дня призначення допомоги. Також є зміни щодо того, що в разі визначення дати завершення бойових дій на території, з якої особа перемістилася, вона не буде отримувати виплату через три місяці після такого закінчення. Також особа має право на отримання допомоги після повторного переміщення з території, де оголошена обов'язкова евакуація, але вже після 1 серпня 2023 року. Єдиний тут дуже важливий нюанс, що особа має повідомити свою адміністрацію про те, що вона переміщується. Тобто, якщо особа евакуюється самостійно або за допомогою громадських організацій чи благодійних фондів, то вона має про це повідомити. І також врегульована можливість отримання допомоги у разі повернення за кордону. 

"40% внутрішньо переміщених осіб живуть винятково на виплати від держави"

– Який відсоток вимушених переселенців можуть зараз забезпечити себе фінансово самостійно? 

Це дуже приблизні цифри. Насправді, можемо керуватися тією інформацією, яку дають нам органи державної влади. Наприклад, Ірина Верещук заявляла, що 40% внутрішньо переміщених осіб, які отримують фінансову допомогу, живуть винятково на ці кошти. На сьогодні виплати щомісяця отримують 2,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб. Тобто, ми можемо лише приблизно оцінювати якісь цифри. Але, оскільки ми маємо досвід роботи саме з найбільш вразливими категоріями – особи з інвалідністю, особи з багатодітних сімей, діти, то зі свого боку я можу сказати, що такі особи потребують цих виплат. Складно оцінити в масштабах всієї країни. Але категорія людей, з котрими ми працюємо, точно потребує цих виплат. І ми, як правозахисники, послідовно відстоюємо цю позицію, що держава має підтримувати найбільш незахищені категорії, зокрема, внутрішньо переміщених осіб, котрі є пільговими.

–  Релокований бізнес – підприємці, фермери. Ці люди звертаються за допомогою?

Буває по-різному. По-перше, інколи людям потрібен час, щоб відновити свій бізнес, щоб стати на ноги. Ми ж розуміємо, що контекст може бути різний для того, щоб відкрити той чи інший бізнес. Тому інколи люди також звертаються, якщо в них немає змоги прямо зараз почати працювати, і вони, звісно, потребують державної підтримки на певний термін, щоб адаптуватися в новій громаді.

"Якщо особа за кордоном, то в Україні вона не отримує виплати ВПО"

– Люди, які виїхали за кордон і там отримують допомогу чи влаштувалися на роботу. Українська держава теж паралельно їх фінансує?

Паралельно ні. Після змін, які відбулися в минулому році, ці виплати вони не отримають. Проте, якщо вони вирішать повернутися до України і пробудуть тут понад 15 робочих днів, то вони мають право звернутися за допомогою. Тут важливий нюанс. Якщо вони звертаються за такою допомогою в Україні вперше, то вони мають право її отримати. Також мають право на допомогу особи, які отримували її раніше, але вона була для них припинена. Тобто це декілька критеріїв, яким вони мають відповідати. Але основний – вони мають перебувати довше 15 робочих днів тут і тоді можуть звертатися за допомогою.

– Які ще є критерії для скасування виплат? 

Допомога не призначається людям, які на дату звернення перебували за кордоном більш ніж 30 днів поспіль, або понад 60 днів сукупно протягом 6 місяців. Тобто, якщо особа за кордоном, то в Україні вона не отримує виплати ВПО. Також, після пошкодження чи руйнування житла, особа зареєструвала або задекларувала проживання в цьому майні, тобто повернулася. І якщо особа засуджена за злочин проти основ Нацбезпеки, або оголошена в розшук, то вона теж не може претендувати на ці виплати. Крім того, навесні на нас чекають великі зміни. З 1 березня виплати будуть припинені і без повторного звернення автоматично будуть продовжені лише окремим категоріям осіб.

–  Кому саме, для яких категорій буде автоматично продовжено виплати? 

Наразі це категорія пенсіонерів, чия пенсія менша за 9444 гривні. Їм буде автоматично, тобто без повторного звернення, продовжена допомога. Також це люди з інвалідністю 1-ї та 2-ї групи. Та діти-сироти, котрі позбавлені батьківського піклування. Крім того, можуть бути інші категорії осіб. Наприклад, коли один з батьків займається доглядом за дитиною, яка змушена відвідувати уроки в онлайн-режимі. Така особа теж може звертатися за подовженням відповідної допомоги. 

 

Юлія Матвійчук. Фото: Микола Мирний, ZMINA

 "Ця норма передбачає спонукання осіб до фінансової самостійності"

– З грудня 2023 року для вимушених переселенців діє норма про те, що непрацююча особа працездатного віку протягом трьох місяців після призначення допомоги має сприяти своїй зайнятості. Що ще в ній передбачено, окрім того, що людина має шукати роботу?

Особа має шукати роботу або ж здобувати якісь економічні самостійності – отримання мікрогранту, гранту, ваучера на навчання. Тобто це широкий спектр дій, котрі може вчинити особа. Загалом ця норма передбачає спонукання осіб до фінансової самостійності, щоб знижувати навантаження на державу. Оскільки насправді кількість ВПО дуже велика і державі так чи інакше доведеться оптимізувати витрату коштів, зокрема, і на оплату допомоги ВПО на проживання. Я думаю, що ця норма є спробою допомогти особам інтегруватися, адаптуватись на новому місці і таким чином стати фінансово незалежними, аби в майбутньому не потребувати допомоги.

– Наскільки громади сприяють тому, щоб ВПО адаптувалися і інтегрувалися в них? 

У нас дуже різний досвід. Є чудові приклади, коли громада допомагає у працевлаштуванні, Центр зайнятості прекрасно працює, можна отримати будь-яку інформацію, пройти додаткове навчання, отримати ваучер. Є дуже успішні кейси, з котрими ми стикаємося і працюємо. Інколи, на жаль, відбувається якийсь брак комунікації і внутрішньо переміщені особи, якщо самі не виражають активну позицію, позбавлені можливості отримати взагалі будь-яку інформацію чи влаштуватися на новому місці на роботу. Відповідно, їм досить важко інтегруватися. І, на жаль, є випадки, коли особи повертаються до місця, з якого вони виїхали і яке досі небезпечне.

"Точно можна звертатись до нас – "Схід SOS"

– Небезпечні місця – це можливість евакуації, іноді навіть евакувація обов'язкова. Де вона зараз оголошена, як можна виїхати і куди звертатися? 

Наразі обов'язкова евакуація оголошена в Донецькій області, і на частині територій Харківської та Херсонської областей. Щоб виїхати, точно можна звертатись до нас – БФ "Схід SOS". Ми цим займаємося системно, допомагаємо людям виїжджати, шукати житло. Також забезпечуємо супровід юристами, соціальними працівниками для відновлення документів. Якщо потрібно, то можемо також надати психолога, аби стабілізувати свій стан після переміщення і евакуації.

– Багато людей зверталися до вашого Благодійного фонду?

На даний момент ми евакуювали 80 тисяч людей, і з них 10 тисяч – це представники маломобільних груп населення, особи з інвалідністю, особи старшого віку. Тобто досить багато людей і кожній людині ми допомогли тим чи іншим способом. Також можна телефонувати на номери гарячої лінії Міністерства реінтеграції, які зорієнтують, допоможуть. І сміливо можна звертатися до нас на гарячу лінію. А ми вже точно можемо зорієнтувати, що робити, які кроки вчинити, що з собою брати і розкажемо, як безпечно для себе провести евакуацію.  

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США