"Видано 5203 житлових сертифікати на понад 9 млрд гривень", – Шуляк про компенсацію за зруйноване житло

"Видано 5203 житлових сертифікати на понад 9 млрд гривень", – Шуляк про компенсацію за зруйноване житло

Держава видала 5203 житлових сертифікати на суму понад 9 мільярдів гривень, а 1906 українських родин вже стали власниками нового житла. Про це в інтерв'ю Українському Радіо повідомила голова Комітету Верховної Ради з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк. За її словами, загалом за програмою "єВідновлення" натепер надійшло більше 12 тисяч заяв на компенсацію за зруйноване майно. "Але це точно не остаточна цифра", – зауважила депутатка. А також анонсувала, що 9 квітня Комітет разом з партнерами починає великі публічні консультації щодо зміни підходів у житловій політиці держави. "Вони будуть проходити в декілька етапів для того, щоб зрозуміти, яким чином на законодавчому рівні закріпити можливість, щоб житло для українців було доступним", – сказала Олена Шуляк. 

Ілюстративне фото: facebook/koda.gov.ua

Грамотна житлова політика буде основою повернення українців додому

Днями Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури оприлюднило проєкт закону про основні засади житлової політики. У свою чергу, ви оголосили про початок публічних консультацій щодо цього проєкту. Якою має бути житлова політика і наскільки вона адекватно відтворено в проєкті? 

Сьогодні ми маємо надзвичайно застаріле житлове законодавство. Ми працюємо зараз з Житловим кодексом, який ще ухвалювався, якщо не помиляюсь, в 1983 році. Робота з такою застарілою законодавчою рамкою привела до того, що в нас є десятки тисяч українців, які стоять у різних квартирних чергах. Вони жодним чином не рухаються. Для багатьох українців отримати взагалі доступ до житла є надзвичайно складною і важкою задачею. І взагалі, якщо більш ширше говорити, то на сьогодні грамотна житлова політика буде основою того, що ми будемо повертати українців додому, які, можливо, зараз за кордоном. Тому що, як я люблю говорити, в українців є три мрії. Перша мрія – це якнайшвидше Перемога. Друга мрія – мати гідну роботу з гідною оплатою праці. І, звичайно, власна домівка. Вирішення житлового питання теж входить в цю мрію кожного українця. Тому що, якщо всі ці речі будуть реалізовані, то людина може працювати, реалізовувати свій власний потенціал на благо своєї громади, своєї країни. Тому на сьогодні для нас вирішення і ухвалення проєвропейських сучасних підходів в житловій політиці повинно стати пріоритетом. І на сьогодні Міністерство відновлення разом з нашими міжнародними партнерами, це і Світовий банк, і інші міжнародні інституції, попрацювали над законодавчою рамкою, яка буде змінювати взагалі підходи до житлової політики. А ми, як профільний Комітет, який опікується формуванням такої політики в тому числі, не можемо стояти осторонь. Тому 9 квітня ми починаємо разом з партнерами величезні публічні консультації. Вони будуть проходити в декілька етапів для того, щоб зрозуміти, яким чином на законодавчому рівні закріпити можливість, щоб житло для українців було доступним. Звичайно, можна буде використовувати різні механізми. Для когось підійде іпотека. До речі, зараз в Україні працює програма "є-Оселя", якою активно вже користуються українці. Можливо, наші органи місцевого самоврядування нарешті почнуть формувати соціальний фонд житла, муніципальний фонд житла, який буде використовуватися для тих людей, які це житло потребують прямо зараз. Звичайно, хотілося б, щоб ми не забули про наших внутрішньо переміщених осіб. І наявність такого муніципального житлового фонду також могла би вирішити проблему, хоча б частково, для людей, які потребують такого житла. Тому будемо обговорювати, щоб перед реєстрацією цього законопроекту нічого не забути і врахувати всі нюанси.

Бачу, що ви налаштовані достатньо оптимістично щодо публічних консультацій. Але якою мірою таке обговорення може повпливати на рішення і як взагалі цей інструмент працює?

Публічні консультації – це проєвропейська практика. Ми вже пройшли перше читання відповідного законопроекту, він готується до другого читання. І, до речі, його вписали в український Ukraine Facility, як основну із реформ. Він обов'язково повинен бути ухвалений до першого кварталу 2025 року для того, щоб перед тим, як вносити якесь важливе рішення на голосування до зали, проводились такі публічні консультації. Щоб був зворотній зв'язок і можна було врахувати якомога більше пропозицій від всіх зацікавлених сторін. Тому ми не чекаємо, поки законопроект буде ухвалений. Ми вже цю практику реалізуємо. Для нас це не перші публічні консультації. Ми вже робили публічні консультації про компенсаційний механізм, який зараз активно використовується в державі – це програма "єВідновлення". І зараз вже готуємо відповідні зміни до законодавства з урахуванням дуже багатьох пропозицій, які до нас надійшли. 

Олена Шуляк. Фото: facebook/ShuliakOlena

На сьогодні видано 5203 житлових сертифікати на суму понад  9 млрд гривень

Які загальні підсумки реалізації програми "єВідновлення" можна озвучити станом на зараз? Скільки людей нею скористалося, на яку суму і в яких регіонах? 

З початку року, нагадаю, стартувала активно програма, яка стосується компенсації за знищене житло. В минулому році активно працював етап, коли люди отримували компенсації за пошкоджене житло. А цей рік у нас в активній фазі саме для тих, хто має зруйноване житло. Станом на сьогодні в ТОПі за кількістю заяв – це Харківська, Київська, Миколаївська, Донецька і Чернігівська області. На сьогодні надійшло понад 12 тисяч заяв від людей. Це точно не остаточна цифра. І, користуючись нагодою, я звертаюся до всіх українців: "ця програма і "єВідновлення" працює лише тоді, коли всі ваші дані внесені до Державного реєстру речових прав. Тому величезне прохання всі правовстановлюючі документи, право власності на квартиру, на будинок, треба обов'язково взяти, піти до нотаріуса, до ЦНАПу або до державного реєстратора і перевірити, чи внесені дані до такого Реєстру". Цей Реєстр почав працювати з 2013 року, і дуже багато нерухомості ще не внесено. Тому ми розуміємо, що частина людей ще доносить дані, хтось намагається поновити правовстановлюючі документи, тому що у багатьох вони або згоріли, або взагалі були загублені. Але станом на сьогодні вже можемо підбити певні підсумки. Видано 5203 житлових сертифікати на суму понад  9 млрд гривень. Середня сума сертифіката – 1,7 млн гривень. Бачимо вже перші домівки, які отримали українські родини, що мали зруйноване житло. 1906 таких українських родин вже стали власниками нового житла. Ми сподіваємося, що таких родин буде ставати все більше. І, повторюсь, для нас надавати можливість людям користуватися державною програмою "єВідновлення" – величезна честь. Тому що ми щиро вважаємо – це допомагає залишати українців тут, в Україні. І нагадаю, що коли людина користується програмою "єВідновлення", самостійно обирає населений пункт, де вона захоче обрати житло, і вона самостійно обирає собі житло. Чи це буде вторинний ринок (квартира  будинок чи, можливо, садовий будиночок), чи це буде взагалі інвестиція в первинний ринок – тут держава жодним чином навіть не дає жодних рекомендацій, а повністю виконує вибір людини, яка має зруйноване житло. 

Програма Євросоюзу Ukraine Facility передбачає проведення 69 реформ. Чого саме стосуються її основні маяки? 

Я можу сказати те, що стосується нашого Комітету. У нас є дуже важливі законопроекти, які потрібно буде ухвалити для того, щоб виконати всі вимоги Ukraine Facility і отримати всі 50 мільярдів до 2027 року. Перший законопроект – про публічні консультації. Він надзвичайно важливий в питаннях відновлення і відбудови, тому що ми таким чином максимально залучаємо наших громадян до обговорення різних рішень, які приймаються на рівні законодавчого органу. І другий, не менш важливий законопроект, стосується місцевих державних адміністрацій щодо питань здійснення нагляду за законністю рішень, які приймаються в органах місцевого самоврядування. На сьогодні проведені також широкі консультації і з асоціаціями, і з державними адміністраціями, і з фаховою спільнотою. І я сподіваюся, що ми точно впораємося з тими термінами, які зазначені в Ukraine Facility.