Ми знищуємо 10-20 ворожих артсистем, а вони — 1-2, але вже ракетним вогнем — Гетьман про ситуацію на фронті

Ми знищуємо 10-20 ворожих артсистем, а вони — 1-2, але вже ракетним вогнем — Гетьман про ситуацію на фронті

ЗСУ просунулися біля Роботиного та Вербового Запорізької області, зазначають аналітики Інституту війни. Українська армія має наступальні успіхи на Бахмутському та Токмацькому напрямку. Найскладнішою ж залишається ситуація на Куп'янсько-Лиманському. Військовий аналітик Олексій Гетьман зазначив в ефірі Українського Радіо, що глибина російського фронту постійно тоншає завдяки просуванню ЗСУ, а ширина лінії ворога через прориви української армії розширюватиметься. Точні та далекобійні артсистеми сприяють просуванню ЗСУ вглиб тимчасово окупованих територій, що дає перевагу українській армії у контрбатарейній боротьбі. Україна також чекає на Тауруси, які сприятимуть знищенню Керченського мосту, через який ворог перекидає зброю.

0:00 0:00
10
1x

Бойова робота самохідних артустановок 2С7 "Піон", фото – Ігор Ткачов, розмістила прес-служба 43-ої ОАБр, дата публікації – 1 вересня 2022 року

Глибина російського фронту постійно тоншає, прорив ЗСУ у ширину ворога розширюватиметься

ЗСУ проводять наступальні дії на двох напрямках: Бахмутському та Токмацькому, констатує Олексій Гетьман. Просування ці невеликі, але дуже успішні. Наступальний рух спрямовано на Токмак і на південь від Бахмута. Але просування української армії призупиняє велика кількість протипіхотних та протитанкових мінних полів, які ворог може ставити дистанційно, у великій кількості і дуже швидко, касетні снаряди можуть розкидати невеликі міни. Олексій Гетьман розповідає, що, крім фортифікацій, які ворог побудував, багато надій він покладає саме на мінування: що це певним чином призупинить або зупинить українське просування. Але ЗСУ рухається далі, стверджує військовий аналітик. "Щоби не було перехресного вогню мінометними засобами ворога, прорив у ширину буде розширюватися. Далі відкривається відносно вільний простір і можна вже рухатися тилами ворога. Бо лінія фронту — це не вузька ділянка, а певна глибина, яка подекуди може сягати 10, 20, 30 км. Але ця російська глибина постійно тоншає. І стане такою, що ворог не зможе утримувати наступальні дії ЗСУ. Тоді там посиплеться оборона і в цю щілину зайдуть більш потужні основні сили. Це і буде проривом лінії фронту". 

Ворог намагається…, але ЗСУ просуваються

Куп'янсько-Лиманський напрямок є найскладнішим: там зосереджено понад 110 тисяч особового складу росіян, понад 1000 танків, 700 одиниць артсистем, 2000 бойових броньованих машин. За словами Олексія Гетьмана, вони там стоять з кінця минулого року для того, щоби здійснити контрнаступальні та наступальні дії. Військовий аналітик стверджує, що приблизно така сама кількість російського ворога зосереджена також і на півдні біля Вугледару. І 50-70 тисяч було зафіксовано на Бахмутському напрямку. "У них були плани прорватися саме через Бахмут, прорвати нашу лінію оборони. І потім через Бахмут далі рухатися на південь до Вугледару, оточувати наші війська на північ до Куп'янсько-Лиманського напрямку. Таким чином рухаючись назустріч одне одному, зробити два великих кільця, оточивши ЗСУ. Зараз ці наступальні дії з певною періодичністю відбуваються. Ворог намагається вийти на річку Оскіл". 

Залізниця під Бахмутом та автомобільна дорога Бахмут-Горлівка під пильним вогневим оком ЗСУ

Щодо Бахмута, то там точилися бої щодо доступу до залізниці, констатує Олексій Гетьман, вона частково перебуває під контролем. І під вогневим контролем ЗСУ. "Головною метою дій на лінії фронту є боротьба за панівні висоти і за логістичні шляхи ворога: важливо перерізати йому можливості щось підвозити на лінію фронту. Тому ми маємо контролювати дорогу Бахмут-Горлівка та залізницю."

ЗСУ переважають у контрбатарейній боротьбі 

Робота ЗСУ завдяки ракетним та артилерійським системам відчутна на тих напрямках, де тривають наступальні дії: Бахмутський та Токмацький напрямок. "Вони високоточні, і далекобійні. Ми одразу знаємо, де перебувають ворожі артсистеми і здійснюємо зворотну дію. Вони ж не можуть зробити настільки вдалу зворотну дію, бо українські далекобійні артсистеми стоять далі. Тому українська армія переважає у контрбатарейній боротьбі. Ми знищуємо 10-20 їхніх систем, а вони можуть знищити 1-2, але вже ракетним вогнем". 

Таурус допоможе зруйнувати Керченський міст

Німецькі ракети Таурус потрібні Україні саме для бойових дій, і ЗСУ будуть використовувати їх там, де потрібно. Так Олексій Гетьман прокоментував історію з постійними і дещо не переконливими поясненнями з боку німецької сторони щодо затримки у постачанні Україні саме цих далекобійних ракет. Він переконаний, що якщо їх нам поставлять — а третина німців не підтримує постачання зброї в Україну — може виникнути напруга всередині Німеччини. А Олаф Шольц саме цього і боїться. "На 99% це внутрішні проблеми всередині Німеччини. Ця ракета нам допоможе зруйнувати Керченський міст і перерізати одну з головних залізниць, якою постачається зброя ворогом", — підкреслив Олексій Гетьман.