"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові

"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові

Цього року в Молдові відбудуться президентські вибори, а наступного – ще важливіші парламентські. Й Росія намагається політично "потопити" чинну президентку Молдови Маю Санду, котра підтримує проєвропейський курс. Це зазначає заступник виконавчого директора Ради зовнішньої політики "Українська призма" Сергій Герасимчук. Москва ставить не стільки на колишнього президента Додона, а на "нові обличчя". І таким є передусім олігарх-популіст Ілан Шор, розповідає експерт. Шор створив блок "Побєда". "Сподіваємося, що як і в історії про капітана Врунгеля, від цієї "Побєди" відпадуть дві перші літери, і залишиться тільки "бєда", – каже Герасимчук. Також Росія намагається перетягнути на свій бік так зване електоральне болото Молдови – виборців, які наразі ані за Росію, ані за ЄС.

0:00 0:00
10
1x

Парламент Республіки Молдова. Фото: parlament.md

Шор і Гуцул замість Додона

Росія намагається посилити свої політичні впливи в Молдові, консолідувати російські політичні сили і робить це досить неприховано. Проросійські партії Молдови зібралися не будь-де, а в Москві й оголосили про створення спільної політичної сили під назвою "Вікторія", тобто перемога. Цей блок має на меті перешкодити європейській інтеграції Молдови. Почнімо з цього з’їзду в Москві. Хто ці люди, і що означає створення цього блоку?

Це представники тих політичних сил, які підтримують Росію, демонструють готовність до діалогу з Росією. І при цьому вони є певною альтернативою традиційним прихильникам "русского міра" – партії соціалістів Республіки Молдова. Тобто Росія начебто демонструє, що ставить вже не тільки і не стільки на колишнього президента Додона, а більше на "нові обличчя". І цим "новим обличчям" є передусім Ілан Шор. І саме ця особа спричинила те, що цей зліт, цей шабаш відбувся саме в Москві.

У Республіці Молдова Ілан Шор відомий тим, що вивів із банківської системи країни близько мільярда євро, перебуває в розшуку, переховується в Ізраїлі й зовсім недавно переїхав до Москви. На з’їзді було вирішено, що він стане обличчям нового блоку. Хоча при цьому це обличчя не може з’являтися в Молдові, оскільки щодо нього вже є вирок суду. А другим обличчям блоку стане його соратниця Євгенія Гуцул у Гагаузії. Тобто – глава молдовської автономії, яка була обрана абсолютно за підтримки Шора і за гроші Шора.

Росія намагається захопити центральну нішу політикуму Молдови

Вона нещодавно також приїжджала до Москви.

Саме так. Найперша її поїздка – це був візит до Москви. Вона зустрічалася з Путіним. Вона веде переговори про те, щоб російська платіжна система "Мір" працювала в Гагаузії. Вона хоче дешевшого газу для Гагаузії тощо. Тобто не дивно, що все відбулося в Москві, не дивно, що вони мають проросійські погляди. Дивно інше. Чому Росія грає так відкрито? Мені здається, що тут Росія грає подвійну гру. Якщо подивитися на електоральну картину в Республіці Молдова, то ми побачимо, що є проєвропейські сили, є відверто проросійські сили, а є велика частина так званого електорального болота, або поміркованих виборців, які ані за Росію, ані за ЄС. Вони за середину, за молдовінізм, який щедро проповідував президент Воронін. 

Мая Санду, коли її було обрано президентом, апелювала саме до цієї центральної частини електорату. Вона говорила про те, що вона за реформи в країні, за подолання корупції, але при цьому не апелювала ані до відверто проросійського, ані до проєвропейського вибору, кажучи, що питання зовнішньої політики нині менш актуальне, ніж питання реформ і боротьби з корупцією. Нині Мая Санду асоціюється чітко із проєвропейським вибором. І Росія намагається знайти когось для ніші цих центристів. І для них є й інші політичні сили, про які менш чутно, але які не менш активні. Це політична сила колишнього прем’єра Кіку, це політична сила нинішнього мера Кишинева Чебана. І всі вони намагаються захопити оцю центральну нішу.

Президентка Молдови Мая Санду під час візиту до Києва, Україна 27 червня 2022 року. Фото: Офіс президента України

При цьому в Республіці Молдова ключовими є не стільки президентські, скільки парламентські вибори, які відбудуться наступного року. На президентських виборах ці політичні сили просто спробують заявити про себе. Але основний акцент буде зроблений на парламентські вибори. Молдова – парламентська республіка. Якщо президентка Санду не буде мати своєї більшості в парламенті, то вона не зможе просувати проєвропейський вибір.

Ми маємо поляризовані проєвропейські й проросійські сили. І ті, й інші виступають з ухилом до центристів, бо вони бояться швидкого руху в Європу, і швидкого поглинання Росією. І саме для цих центристів ми маємо проект того ж Чебана, який походить з партії Додона, який донедавна був абсолютно проросійським і російськомовним, але несподівано зараз перейшов на румунську. Він пропонує свій альтернативний проект. Але на досвіді України ми знаємо, що третій шлях, багатовекторність у результаті перетворюються на корисні для Росії ініціативи.

"Бєда" олігарха-популіста Шора

 — Погляньмо детальніше на проросійські обличчя. Розкажіть, будь ласка, про те, хто ж такий Ілан Шор.

Це бізнесмен, за мірками Молдови навіть олігарх. Популіст. Ілан Шор здобув свою електоральну підтримку, за великим рахунком, на підкупі виборців. Тому що не секрет, що в містах, де мери були від Ілана Шора, новонародженим дарували по 100 доларів від Ілана Шора; на парламентських виборах Ілан Шор влаштовував крамниці для соціально незахищених, і ці крамниці стояли на входах до виборчих дільниць. Таким чином велася непряма реклама. Ілан Шор, партію якого заборонили в Республіці Молдова, створив кілька маріонеткових партій, до яких належить і "Відродження", і "Шанс". Зокрема, і молдовські політологи кажуть, що це "Шанс" для Шора, і "Відродження" для Шора. Шор хотів створити виборчий блок Шора, але йому теж цього не дозволили, тому що заборонена партія не може бути однойменною з блоком. Тому він створив блок "Побєда". Сподіваємося, що як і в історії про капітана Врунгеля, від цієї "Побєди" відпадуть дві перші літери, і залишиться тільки "бєда".

Які заяви лунали під час цього з’їзду? З яким меседжами вони вступають у політичну боротьбу?

Це стандартний набір із російської методички: ризики поглинання Європейським Союзом, ризики втрати суверенітету, ризики втрати зв’язків із РФ, загрози для російськомовних. Тобто абсолютно стандартний пакет. Плюс обіцянки-цяцянки про те, що економічні зв’язки із РФ будуть посилюватися, і це, мовляв, допоможе Республіці Молдова встояти в буремні часи світових економічних криз. А ще – дешевий газ, можливість експорту до РФ. Це при тому, що основною точкою призначення для молдовського експорту став ЄС.

— Яка реакція була від президентки Маї Санду, від проєвропейського крила в політикумі Молдови на ці з’їзди в Москві? Вони реагували публічно?

Я розумію стриману позицію. Тут швидше правоохоронці мають реагувати, а не політики. Учасники делегації прямо в аеропорту були освистані після повернення до Кишинева. Треба пам’ятати, що Росія загалом і проросійські сили в інших країнах передусім використовують страх. Страх як мотив, який мобілізує проросійський або нейтральний електорат. Це було в Угорщині та Словаччині: страх війни. До цього страху вони будуть апелювати і зараз. Будуть позиціонувати Санду, як нібито президентку війни, політичну партію, яка її підтримує "Дія і Солідарність" (PAS), як політичну силу, яка начебто підтримує війну. А себе подавати у якості "миротворців" у відносинах із РФ.

Президентські вибори – основна кандидатка Санду

Наступного року в Молдові мають відбуватися вибори президента та вибори до парламенту. Які шанси у Санду?

Президентські вибори плануються ще цього року. Президентські вибори мають свою родзинку. Тому що вони будуть збігатися в часі з референдумом про підтримку членства Молдови в ЄС. Ідеєю Санду, коли вона ухвалювала це рішення, було змобілізувати свій проєвропейський електорат, аби він пішов і проголосував і за членство в ЄС, і за неї, як за президентку. Наразі вона є і залишається основною кандидаткою. І у неї не так багато супротивників. Теоретично, ми могли би подумати про Шора, але Шор перебуває на кордоном, він під вироком в Республіці Молдова. До того ж, Шор за віковим цензом не може брати участь у президентських виборах. Аналогічна ситуація з Гуцул: за віковим цензом не може балотуватися на виборах. Тож я думаю, що на виборах президента ми отримаємо підтримку Санду.

Сергій Герасимчук. Фото з відкритих джерел

Щодо референдуму – питання неоднозначне. Мобілізується електорат не лише проєвропейський, а й проросійський. Вони можуть піти і проголосувати проти. Зараз перевага, хоча й незначна, на боці тих, хто голосуватиме за ЄС.

На парламентських виборах ми будемо мати умовно 4 блоки політичних сил, які братимуть участь у перегонах. Перший блок – це партія Маї Санду "Дія і Солідарність" (PAS),  другий – антагоністи, партія експрезидента Додона і соціалістів республіки Молдова, які є проросійськими політичними силами, третій блок – це блок "Побєда", четвертий блок – об’єднання правих сил, до якого входять дрібніші політичні сили, які мають відносно проєвропейські погляди, а також партії, які підтримують інтеграцію з Румунією. За нинішніми оцінками, на жаль, PAS не здобуде одноосібну більшість у парламенті. Тож очевидно, їй доведеться блокуватися, і це блокування мало би статися з блоком правих сил. Натомість, якщо переважну більшість здобудуть соціалісти Республіки Молдова, які зараз у блоці з комуністами, плюс "Побєда", то тоді ми отримаємо парламент, який буде антагоністом, буде в опозиції до президента. І тоді Санду буде дуже важко здійснювати свою політику європейської інтеграції. Адже Молдова – парламентська республіка.