"Вікно можливостей" для окупантів закривається — Грабський про битву за Часів Яр

"Вікно можливостей" для окупантів закривається — Грабський про битву за Часів Яр

"Вікно можливостей" для російських окупантів закривається, адже США нарешті ухвалюють пакет у тому числі військової допомоги для України, констатує полковник запасу ЗСУ, учасник миротворчих місій, військовий експерт Сергій Грабський. Окупанти намагаються передусім захопити важливе для їхнього подальшого просування на Донбасі місто Часів Яр. "Саме тому росіяни намагатимуться відчайдушно рватися вперед, розуміючи, що з кожним днем можливості для потенційних проривів у них зменшуватимуться", – зазначає військовий експерт. Також Грабський зауважує, що при всій вагомості для ЗСУ розблокування американської військової допомоги, вона не потрапить на фронт за лічені дні. Хоча у Вашингтоні обіцяють зробити це максимально швидко.

0:00 0:00
10
1x

Вид на місто Часів Яр, Донеччина, 16 березня 2024 року. Фото: Суспільне Новини/Олександр Магула

Поки не дійде допомога з США, противник використовуватиме будь-які можливості

— Від росіян ми чуємо, що вони нібито заходять у Часів Яр, ЗСУ цю інформацію спростовують. Яка там зараз реальна ситуація?

Сьогодні ми є свідками надзвичайно високої динаміки бойових дій і в ході них окремі групи росіян, звісно, можуть тимчасово перетинати адміністративні кордони міста Часів Яр, намагаючись закріпитися на окремих будівлях, ділянках території. Це так само означає, що й наші захисники відбивають штурми, знищуючи десятками російських окупантів. Але бої там тривають і треба розуміти, що, на жаль, така тенденція буде зберігатися у наступні кілька днів і тижнів, коли противник, використовуючи "вікно можливостей", поки повноцінна допомога з боку США не дійде в Україну, намагатиметься здобути будь-які тактичні переваги. Саме тому ми чуємо дату 9 травня, бачимо відчайдушні спроби прорватися до міста Часів Яр, використовуючи флангові та фронтальні атаки. Противник не рахується з втратами, використовуючи будь-яку можливість, обліплюючи свої автомобілі й танки незрозумілими листами металу для того, щоб в будь-який спосіб намагатися доставити свою піхоту ближче до наших позицій. Саме цим визначається надзвичайно висока інтенсивність бойових дій в районі Часового Яру.  

Від захисту каналу Сіверський Донець-Донбас залежатиме стійкість оборони Часового Яру

— А наскільки зараз важливо для ЗСУ утриматися на території району Канал і не бути відкинутими за канал Сіверський Донець-Донбас?

Це надзвичайно складна задача, тому що канал є надзвичайно важливою водною перешкодою для утримання нами позицій. Так само він є перешкодою з точки зору того, що через нього треба забезпечувати наші війська. Враховуючи ту відчайдушну інтенсивність і намагання противника пробитися до міста, ми маємо розуміти, що утримати цей район безпосередньо буде надзвичайно складно. Противник буде робити все можливе для того, щоб прорватися, розуміючи, що потім їм потрібно буде вирішувати надзвичайно складну задачу – форсування цього каналу. Адже він крім того, що залишається інженерно-технічною спорудою, є й водною перешкодою. 

Ми памʼятаємо невдалі спроби противника форсувати Сіверський Донець свого часу, де вони залишили десятки одиниць техніки і сотні загиблих. Так само й тут противник буде намагатися обійти цю перешкоду, потіснивши наші війська на півночі і на півдні. Але сам по собі канал є надзвичайно важливим рубежем нашої оборони і від того, як вдало ми будемо захищати цей напрямок, буде залежати загальна стійкість оборони міста Часів Яр, того, що від нього залишилося. 

За минулу добу росіяни скинули 30 авіабомб на Часів Яр

— Росіяни безупинно атакують наші позиції за підтримки своєї авіації, яка закидає їх керованими авіабомбами? Які прийоми вони використовують?

В тому числі. Треба розуміти, в чому була суть бойових дій у випадку з Авдіївкою. Противник намагався своїми фронтальними діями не допустити відходу наших військ, а фланговими діями — утворити так званий "вогняний мішок" для того, щоб здійснити оперативне оточення угруповання військ, які вели оборони саме в Авдіївці. З огляду на таку загрозу ми фізично не могли доправити в Авдіївку велику кількість військ, тому що їх просто неможливо було б забезпечити. Ми вимірювати буквально в метрах відстань від ворожих позицій до комунікацій, які забезпечували живлення нашого гарнізону в Авдіївці. Противник використовував всі можливі вогневі засоби, керовані авіабомби, а зараз — і просто авіабомби. Тільки за минулу добу противник зробив 30 скидів авіабомб на Часів Яр, що вже перевищує показники Авдіївки. Ми бачимо сталу тактику подвійного удару — намагання просунутися по флангах, одночасно з безперервними атаками з фронту і масованим застосуванням всіх вогневих засобів, які має противник у своєму розпорядженні, включаючи й тактичну авіацію. Тож користуючись нашим серйозним дефіцитом у тактичних засобах протиповітряної оборони, противник застосовує прямі атаки штурмовиків для скидання навіть некерованих авіаційних бомб.

Що буде, якщо окупантам вдасться захопити Часів Яр?

— Що для нас означатиме, якщо росіянам вдасться повністю або частково взяти під контроль Часів Яр?

У разі захоплення Часового Яру противник отримає передумови для здійснення подальших оперативних дій, створюючи з півдня загрозу Краматорській та Слов'янській агломерації і здійснюючи тиск на комунікаційний напрямок Костянтинівка-Дружківка-Краматорськ, який забезпечує постачання наших військ. Якщо ж говорити в більш глобальному аспекті, оперативними масштабами, то таким чином з півдня створюється загроза для наступу на Краматорсько-Словʼянську агломерацію, тобто трикутник, який визначається містами Сіверськ-Словʼянськ-Краматорськ. Таким чином, наші війська, які обороняють Сіверський виступ, перебуватимуть під загрозою флангових атак. Якщо припустити ще можливість прориву противника на Лиманському напрямку, то ситуація виглядатиме складнішою, ніж ми зараз бачимо.  

Тож противник чітко розуміє важливість Часового Яру для наступного виконання своїх бойових завдань. Звісно, це не буде легкою прогулянкою для нього, але створить додаткове напруження для українських Сил оборони. 

"Американська допомога – половина від того, що ми отримаємо"

 — Як швидко допомога від США може надійти на фронт, зокрема нашим бійцям, які боронять Часів Яр, щоб вони ефективніше захищалися?

Є бажання, а є — можливості. Це буде логістичним викликом, як швидко та чи інша частка допомоги буде доставлена нашим Силам оборони. Вже на сьогодні задекларований досить серйозний пакет допомоги, який має на меті допомогти українським Силам оборони утримувати свої позиції. В цей пакет включаються боєприпаси, в тому числі й ракети, які можуть бути використані ППО і для завдавання ударів, бронемашини типу Bradley та М113 та значна частина іншого спорядження. Проте треба розуміти, що є засоби, які можуть бути доставлені швидко, зокрема ракети та артилерійські боєприпаси, а є бойові машини, які потребують більш тривалого часу. Тому тут не можна гадати, як швидко вони будуть доставлені. 

Сергій Грабський. Фото: "Міст Онлайн"

Я розумію, що є сподівання, декларативні заяви, що до кінця тижня ця допомога буде доставлена, але це логістика і вона має свої правила гри. Саме тому ми говоримо про "вікно можливостей" для росіян, яке закривається, але воно ще має місце. Саме тому росіяни намагатимуться відчайдушно рватися вперед, розуміючи, що з кожним днем можливості для потенційних проривів у них зменшуватимуться.

Крім того, крім американської допомоги, є ще й британська і загалом сегмент американської допомоги – половина від того, що ми отримаємо. Тому молитися тільки на американську допомогу буде неправильно. Є сподівання, підкріплені вже заявою британського уряду, що темпи нарощування цієї допомоги дозволять нам втримати позиції. Але найближчі дні, пару тижнів будуть надзвичайно важкими для наших оборонців. 

КОНТЕКСТ

Палата представників Конгресу США 20 квітня проголосувала за законопроєкт щодо надання фінансової та військової допомоги  Україні на суму понад 60 мільярдів доларів. "За" проголосували 311 конгресменів, "проти" – 112. Документ збираються розглянути в Сенаті Конгресу США як зміни до сенатського законопроєкту про міжнародну допомогу США, який був ухвалений у лютому нинішнього року. Це спростить затвердження пакету допомоги Україні в Сенаті. Лідер демократичної більшості у Сенаті США Чак Шумер повідомив, що ця палата Конгресу голосуватиме за законопроєкт 23 квітня. Президент США Джо Байден запевняє, що відразу підпише ухвалений обома палатами Конгресу документ.

Більшість зброї, яку США передадуть Україні після остаточного ухвалення пакету допомоги, вже є на складах Німеччини і Польщі. Про це інформує американська телекомпанія CNN, посилаючись на джерело, знайоме з наданням військової допомоги Україні. У пріоритеті доставки – артилерійські снаряди для ЗСУ. 


 

Останні новини
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Повернутися не можна залишитися: Positiff представив трек "А може, хочеш?"
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Музична синергія: ANKA, Stasya та NaYada спільно видали сингл "Карма"
Ворог тисне, але наші Сили оборони доволі впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
Ворог тисне, але наші Сили оборони доволі впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
У Часовому Яру залишається 681 мешканець, дітей серед них немає — Чаус
У Часовому Яру залишається 681 мешканець, дітей серед них немає — Чаус
Новини по темі
Прапор України на Місяці та 7 тисяч км велопробігу задля українських дітей та ветеранів
Ворог тисне, але наші Сили оборони доволі впевнено тримають позиції – Мусієнко про ситуацію у Часовому Яру
У Часовому Яру залишається 681 мешканець, дітей серед них немає — Чаус
Маємо усі шанси переламати хід війни – Дикий
Ідеальним і абсолютно правильним був би міжнародний трибунал щодо злочинів РФ на зразок Нюрнберзького — Ліщина