"Генератори повертаються": як підготуватися до зимових блекаутів? Поради експерта

"Генератори повертаються": як підготуватися до зимових блекаутів? Поради експерта

До найгіршого сценарію взимку готуються в "Укренерго", адже росіяни продовжують обстрілювати об'єкти енергетичної інфраструктури. Як заявив представник ГУР Вадим Скібіцький, зараз ворог проводить відповідні розвідувальні заходи, визначаючи пріоритетні об'єкти енергетичної системи України, а тому ми вже влітку готуємося до зими. Втім очільник "Укренерго" Володимир Кудрицький переконаний, що наша магістральна мережа під час опалювального сезону буде готова працювати без обмежень. Як українцям готуватися до нового опалювального сезону та блекаутів? Що із закупленими минулої зими генераторами та іншими пристроями? Чи варто їх докуповувати зараз? Про це в ефірі Українського Радіо розповів директор спеціальних проєктів в Науково-технічному центрі "Псіхея" Геннадій Рябцев.

0:00 0:00
10
1x

Фото: pexels.com

"Обережний оптимізм"

Є стандартні заходи щодо підготовки до опалювального сезону, які завжди, незалежно від умов, реалізують. Вони полягають у введенні планових ремонтів в міжсезоння, підготовці енергоблоків та мережі до опалювального сезону. Ці заходи здійснюються щорічно. За воєнного стану додатковими стали заходи, які полягають у відновленні пошкоджених мереж, тому що впродовж опалювального сезону було завдано 15 ракетних та 18 дронових ударів і було, щонайменше, 250 влучань в об'єкти енергетичної інфраструктури в Україні. Тому на додачу до звичайних заходів підготовки необхідно реалізовувати заходи з відновлення мереж і систем. "Енергетики демонструють хоча й не 100-відсотковий, але обережний оптимізм, тому що попри гірші стартові умови, які полягають в тому, що у нас в системі зараз немає великого надлишку потужностей через руйнування, все одно більшість об'єктів відновлено або перебуває на стадії відновлення. Тому за тої умови, якщо ми всі з вами не будемо сидіти склавши руки і ніяк не готуватися до початку опалювального сезону, то все буде добре і сезон буде пройдено відносно нормально", — зазначає Геннадій Рябцев.

"Без нагальної потреби світло краще вимикати, так ми зекономимо енергію, яку виробляє один реактор АЕС"

Якщо Україна хоче бути членом ЄС, нам потрібно бути насамперед енергоощадними та забезпечувати власну енергетичну самодостатність, вважає експерт. На його думку, в цьому є прогрес, адже представники територіальних громад розповідають про те, як вони використовують місцеві джерела енергії та забезпечують власну енергетичну самодостатність, власну автономність. І це дуже важливо, тому що маючи альтернативні джерела і використовуючи на рівні територіальних громад ті енергетичні ресурси, які є в розпорядженні членів цих громад, ми зменшуємо навантаження на об'єднану енергетичну систему і формуємо самий надлишок потужності, який дозволить в разі якихось системних аварій швидше з них виходити та відновлювати нормальне функціонування системи в цілому.

Натомість Рябцев переконаний: українцям не потрібно викидати чи продавати павербанки, генератори й все інше, що ми придбали в минулому опалювальному сезоні. Не потрібно думати, що не треба робити утеплення приміщень. Не варто думати, що в цьому опалювальному сезоні все буде добре, тому що ми не можемо спрогнозувати дії РФ. Щобільше, є велика ймовірність того, що обстріли, зокрема критичної інфраструктури, триватимуть. "Тож не думайте, що від кожного з нас нічого взагалі не залежить. Якщо, наприклад, кожне домогосподарство вимкне звичайну лампочку, яка просто горить без будь-якого функціонала, то ми зможемо зекономити енергію, яку виробляє один реактор атомної електростанції. Тож якщо немає нагальної потреби, світло краще вимикати", — каже він.

"Генератори повертаються"

"Попит на генератори зберігається, хоча він значно менший. Про це свідчать ціни, які суттєво впали — деякі позиції в півтора раза порівняно з піком попиту під час торішнього опалювального сезону. Втім генератори будуть потрібні для генерації електричної енергії, особливо, якщо це не великі підприємства чи котеджні будинки, тобто у сільській місцевості. Мешканцям багатоквартирних будинків не варто закуповувати генератори, якщо немає, де їх встановити. Пам’ятайте: їх потрібно встановлювати на відкритому повітрі з дуже доброю вентиляцією. Крім того, не можна зберігати паливо в нещільно закритих місткостях та в умовах, які можуть спричинити пожежу. Також не варто закуповувати паливо в великих кількостях з огляду на те, що в цьому просто немає потреби. Запас палива потрібно зробити з огляду на те, скільки годин генератор буде працювати. І не забувайте, що генератор потрібно обслуговувати. Тобто читайте інструкцію, це допоможе", — зауважує Рябцев.

Електроенергія від генератора вчетверо дорожча, ніж від мережі. За словами експерта, в окремих населених пунктах місцеві адміністрації запровадили підтримку для закупівлі різного енергетичного обладнання населенням. Тому варто подивитися, які саме можуть діяти пільги від місцевих органів влади. На рівні держави такої підтримки немає, є лише зменшення рівня оподаткування під час ввезення в Україну відповідного обладнання. Тому ціни на таке обладнання достатньо суттєво знизилися. "Звісно, що генератором не варто користуватися зараз, коли є можливість використання електричної енергії. Але якщо вимикають електрику, то в абсолютній більшості випадків вам вже не цікаво, за якою ціною ви використовуєте це обладнання, тому що вам потрібна електрична енергія. Тому генератор — це не на всі випадки життя, а тоді, коли з якихось причин вимкнуто електричну енергію, але вам вона дуже потрібна", — додає він.

"Утеплення будинків — це до 3 тисяч гривень щомісячної економії"

"Утеплення будинків відразу відчувається кожним жителем багатоквартирного будинку. Економія теплової енергії від реалізації заходів з ощадливого використання теплової енергії — це приблизно 30% від суми в платіжці. А оскільки у нас теплова енергія, тобто централізоване теплопостачання і підігрів води — це приблизно 70% цін та тарифів в платіжці, то ті заходи з утеплення приміщень, які може здійснити кожен — це щонайменше по 2-3 тисячі гривень щомісячної економії", — резюмує Рябцев.