"Сотні об’єктів генерації по 2-7 МВт". Харченко про повне повернення Харкову світла

"Сотні об’єктів генерації по 2-7 МВт". Харченко про повне повернення Харкову світла

Загальний дефіцит потужностей генерації України після ракетних та дронових ударів з боку Росії зараз становить до 12%, констатує директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко. В ефірі Українського Радіо він зауважив, що Україна потребує децентралізованої генерації. Наприклад, Харків. Установити там щось більш-менш потужне не можна, бо воно є мішенню потенційної чергової атаки. Тому вирішенням є велика кількість невеликих об’єктів генерації по 2-7 МВт. Коли їх десятки, сотні встановлять у Харкові, там не буде проблеми енергопостачання. А з того, що вже дозволяє зменшити збитки від російських ударів, фахівець відзначив пасивний захист ― споруди, які заважають ракеті чи дрону потрапити в цінне енергетичне обладнання.

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне фото: t.me Ukrenergo

 

 Загальний дефіцит потужностей генерації України після ударів з боку Росії ― до 12%

― Яка ситуація в енергосистемі станом на зараз? Які обсяги електроенергії ми експортуємо?

Загальний дефіцит потужностей генерації України після ракетних та дронових ударів з боку Росії зараз на рівні 10-12%. Що вдасться відновити, а що ні ― це предмет аналізу доступності певних типів обладнання та можливості вчасно доставити його в Україну. Щодо експорту, сьогодні ми маємо змогу експортувати електрику або вдень, якщо сонячно і багато електроенергії надходить від відновлювальних електростанцій, або вночі, коли у нас мінімальний рівень споживання і є можливість експортувати електроенергію, яку виробляють атомні станції. Що стосується пікових годин, то наразі вдається їх перекривати, в тому числі за рахунок імпорту з Європи. На жаль, така ситуація або гірша нас очікує протягом наступних півтора року.

― Останнім часом запроваджувалися тимчасові графіки відключення електроенергії, зокрема, у п’яти областях ― Дніпропетровщина, Запоріжжя, Полтавщина, Сумщина, Кіровоградщина. Чи вдалося вирівняти ситуацію?

З одного боку, якщо припустити, що наступні обстріли будуть низькорезультативними, то більшу частину цих обмежень буде ліквідовано протягом 3-5 тижнів ― основні пошкодження вдасться полагодити і мережі працюватимуть більш якісно. Але треба розуміти, що під час літнього піку споживання у липні та серпні нам не вистачатиме власної генерації. А це означає, що більш-менш рівномірно вся країна матиме певні обмеження.

― Якщо нам будуть потрібні великі обсяги електроенергії, чи зможуть європейські країни їх забезпечити?

Максимальний фізичний ліміт імпорту електроенергії у нас на рівні 2 ГВт. На жаль, із тими пошкодженнями, які маємо зараз, ми б не перекрили цим імпортом той дефіцит, який сьогодні є в енергосистемі з точки зору саме потужностей генерації.

― В яких областях найкритичніша ситуація?

Найскладніша ситуація ― це Харків та Одеса. Складно у Кривому Розі та Дніпрі. Саме в цих регіонах відбуваються дуже сфокусовані удари по енергостанціях та високовольтних мережах. Відновлення триває постійно й цілодобово. Щодо прогнозів, дуже важко це робити, тому що атаки відбуваються буквально щодня. Відновлені об’єкти часом знову потрапляють під атаки та їх знову треба ремонтувати. Щось передбачати зараз не беруся.

Україна потребує децентралізованої генерації

― Якщо пошкоджено об’єкт генерації та потрібен час на відновлення, що тоді?

Концепція "що робити" зрозуміла: Україна потребує децентралізованої генерації. Візьмемо Харків. Безпекова ситуація зараз не дозволяє встановлювати там щось більш-менш потужне, бо воно буде знищено. Тому рішенням для таких ситуацій є встановлення великої кількості невеликих об’єктів генерації по 2-7 МВт. Коли їх десятки, а краще півтори сотні буде встановлено в Харкові, там не буде проблеми енергопостачання. Навіть у разі, якщо якісь будуть атаковані, решта підтримуватимуть роботу енергосистеми. Але щоб створити таку децентралізовану генерацію, потрібен час і гроші. І йдеться про доволі серйозні суми ― сотні мільйонів доларів ― для закупівлі та встановлення обладнання. Усе це обладнання треба виготовити і доставити, а це час. Уже зараз треба дуже інтенсивно працювати, для того щоб бодай частково перекрити до наступної зими наявні дефіцити.

― Чи можуть наші міжнародні партнери допомогти нам створити таку мережу малої електрогенерації?

З точки зору фінансування, Україна сьогодні не має власного ресурсу для такого проєкту. Тому треба інтенсивно працювати з партнерами, дуже чітко розставляти акценти, чого саме ми потребуємо. Коли ми говоримо про допомогу Литви, то йдеться про старе радянське обладнання з тих енергостанцій, які вони не планують використовувати. Я ж маю на увазі сучасне й високотехнологічне обладнання, перш за все газопоршневі двигуни й газотурбінні установки. Їх просто так зі старих складів не візьмеш, тому йдеться саме про фінансування їхнього виробництва.

Якщо кожен споживач обмежить споживання на 2 кіловати ― дефіциту не буде

― Як можна буде вирівняти ситуацію під час літнього дефіциту електроенергії у липні-серпні?

Ця ситуація буде складатись із двох частин. Перше ― це здатність людей обмежити власне споживання. В Україні близько 14 млн споживачів електрики. Якщо кожен споживач обмежить своє споживання на 2 кіловати, це вже означає, що дефіциту немає. 2 кіловати у пікові години ― умовно це не увімкнений бойлер. Якщо кожен зробить невеличкий внесок, то ми всі разом значно менше будемо потерпати від відключень. Інший шлях ― це лише обмеження, інших варіантів немає.

Олександр Харченко. Фото: Українське Радіо

Підвищення тарифів не виправить ситуацію

― Торік у червні суттєво підвищили ціни на електроенергію. Як буде зараз?

Ціни на електроенергію регулюються Кабміном для всієї країни. Не бачу жодного сенсу в тому, щоб підвищувати тарифи для населення, це не виправить ситуацію на енергетичному ринку. За сьогоднішньої негативної ситуації, коли є величезні перехресні борги та інші проблеми фінансового характеру, вирішувати питання можна лише в комплексі для всього ринку одночасно, включно з тарифами для населення та переведенням населення на адресну субсидію для тих, хто її справді потребує, з одночасним включенням режиму ринкових цін. Якщо відверто, не бачу, щоб уряд якось рухався у цьому напрямку. Треба зробити багато розрахунків, добре зрозуміти, як саме змінювати нинішню модель та скільки часу це займе. Тому не думаю, що найближчим часом нас очікують якість ефективні зміни та підвищення цін для населення. Але рішення ухвалюватиме уряд.

Для реального відновлення зруйнованих потужностей потрібно максимум 3-4 роки

― Ми готувалися до складної зими, але небезпека прийшла навесні. І ворог закладає величезні проблеми для нас на майбутнє. Як швидко і де система може відновитися?

Постійно ведеться робота над відновленням та водночас над фізичним захистом енергетичних об’єктів, розробляються відповідні протоколи. Інша річ, що для відновлення тих потужностей, які зараз вже зруйновані, потрібно півтора-два роки, це за найоптимістичнішими оцінками. А реально ― три-чотири роки.

― Розбудова систем пасивного захисту підстанцій. Що це означає?

Пасивний захист ― це споруди, які заважають ракеті чи дрону потрапити в цінне енергетичне обладнання. Такі споруди почали будувати минулого року. Це величезні об’єкти з великим обсягом робіт, доволі дорогі. Цей захист будується пооб’єктно, він уже показав свою ефективність. Там, де захист вдалося встановити у повному обсязі, ракети завдали мінімальної шкоди. Фізичний захист спрацював, і робота ця триває. До того ж є спеціальні алгоритми роботи енергосистеми під час атак ― як саме переключаються енергооб’єкти. Тому цілі кремлівських "карликів" набагато амбітніші за те, чого вони реально досягають.

Найближчим часом додаткові атомні потужності Україні нічим не допоможуть

― Кабмін схвалив законопроєкт про будівництво двох енергоблоків Хмельницької АЕС. Як атомна генерація може компенсувати проблеми з електроенергією?

Одна атомна станція у нас окупована ― ЗАЕС, а три станції працюють. Щодо будівництва нових енергоблоків, за оголошеним планом, вони будуть споруджені за 7 років. А в реальності, я переконаний, йдеться про 10-12 років, особливо якщо взяти до уваги, що останні європейські атомні енергоблоки будувалися 18 та 21 один рік відповідно. Отже, найближчим часом додаткові атомні потужності Україні нічим не допоможуть, а нинішні продовжуватимуть виконувати свою функцію.

Понад 30% працівників центрального апарату МАГАТЕ ― росіяни

― У неділю вибухнув безпілотник на території Запорізької атомної станції. Чи означає це, що Росія наважиться щось влаштувати на території окупованої нею ЗАЕС?

На території ЗАЕС вони роблять масу різних провокацій ― від зброї в машинних залах до купи інших божевільних дій. На жаль, ми не маємо жодного впливу на цей процес. Допоки не отримаємо необхідну допомогу, насамперед військову, для того щоб звільнити ЗАЕС, ці дії окупантів ми не зупинимо. МАГАТЕ, окрім закликів, може практично щось змінити, але не хоче. Там все ще залишається величезний російський вплив: понад 30% працівників центрального апарату МАГАТЕ ― росіяни, і перший заступник пана Гроссі (гендиректора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі ― ред.) також росіянин. Тож вони цілком успішно блокують будь-які можливі дії МАГАТЕ.