"Це був найбільш масований удар за опалювальний період" — Укренерго

"Це був найбільш масований удар за опалювальний період" — Укренерго

Це був найбільш масований ракетний удар за опалювальний період і на електростанції, і на об'єкти "Укренерго", констатувала в ефірі Українського Радіо речниця НЕК "Укренерго" Марія Цатурян. За її словами, внаслідок нічної атаки ворога ситуація з електропостачанням залишається складною у Харківській, Одеській, Дніпропетровській та Хмельницькій областях. Там тривають відновлювальні роботи. А от у Донецькій, Полтавській, Сумській та Кіровоградській електроживлення в домівки українців буде подано протягом найближчих кількох годин. Водночас, директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зауважує: "головне, що наша система зберігає цілісність". Наразі немає загрози блекауту. Але нам, вважає експерт, пора не тільки захищатися фізично, а й завдавати "удари відплати". "Ворог розуміє тільки потужні удари по його найбільш чутливих місцях. І тільки це може зупинити ворога", – наголосив Омельченко. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: t.me/Ukrenergo

Аварійно-відновлювальні роботи тривають

Яка зараз ситуація з електропостачанням для споживачів, які внаслідок ранкової атаки залишилися без світла? 

Марія Цатурян: Ситуація залишається ще важкою в Харківській, Одеській, Дніпропетровській і Хмельницькій області. Там ще діють вимушені обмеження енергоживлення. В інших областях, а це, зокрема, Донецька, Полтавська, Сумська і Кіровоградська, диспетчерський центр "Укренерго" дав команду на заживлення населення. Це означає, що саме зараз ремонтні бригади "Укренерго" та обленерго вже працюють над поверненням світла в домівки українців. Ми сподіваємося, що протягом найближчих декількох годин енергоживлення в цих областях буде відновлено. 

А коли в інших?

Марія Цатурян: В тих областях, де ситуація найважча, зараз тривають аварійно відновлювальні роботи. Там працюють ремонтні бригади "Укренерго" і обленерго. Дійсно, пошкодження доволі суттєві. Тому більш детальну інформацію ми зможемо надати ближче до кінця дня. Робиться все для того, щоб якомога швидше повернути енергоживлення і населенню, і заживити критичну інфраструктуру.

Атака на ДніпроГЕС не призвела до таких наслідків, як на Каховській ГЕС

Яка ситуація на Дніпровській ГЕС після нічної ракетної атаки по Запоріжжю? Що відомо станом зараз?

Марія Цатурян: Релевантно це питання все таки поставити "Укргідроенерго", яке є оператором гідроелектростанції. Але ми, як оператори енергосистеми можемо сказати, що це був найбільш масований удар за опалювальний період і на електростанції, і на об'єкти "Укренерго". Для ДніпроГЕС – це теж була масована атака. На жаль, там є пошкодження. Ми бачимо в системі, що зараз електростанція не працює. А щодо більш детальних наслідків атаки – це до "Укргідроенерго". Єдине, що б я хотіла підкреслити – ця атака все ж таки не призвела до таких трагічних, критичних і катастрофічних наслідків, як це було, наприклад, з Каховською ГЕС. Тобто тут можна певні побоювання зняти. Я думаю, що співробітники "Укргідроенерго", як і всі енергетики, зараз працюють над ліквідацією наслідків атаки і відновленням роботи гідроелектростанції. 

Марія Цатурян. Фото: Facebook/Mariia Tsaturian 

Головне, що наша система зберігає цілісність

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Телеграмі повідомив, що внаслідок ранкового обстрілу спостерігається проблема з електропостачанням у деяких областях. Але загалом ситуація в енергетиці контрольована. Поясність докладніше, наскільки ситуація контрольована і чи могли бути тут якість варіанти?

Володимир Омельченко: Варіантів могло бути безліч, в тому числі і критичні. Але головне, що наша система зберігає цілісність. Тобто диспетчерське управління "Укренерго" повністю контролює ситуацію, незважаючи на те, що у 7 регіонах України є аварійні відключення. Але ситуація могла бути гірша. Ми пам'ятаємо, що відбулося 23 листопада 2022 року, коли понад 50% всіх потужностей України було виведено з ладу. І тоді практично Україна стояла на краю енергетичного колапсу, загального блекауту на довгий час. Але цього не відбулося. І я думаю, що сьогодні очікувати такий критичний сценарій поки що дуже зарано. 

Наскільки нам допомагає долати наслідки цього руйнівного обстрілу те, що Україна в 2022 році приєдналася до загальної європейської енергосистеми? 

Володимир Омельченко:  Вони не тільки зараз допомагають, вони вже 2 роки допомагають. Відтоді як ми тільки приєдналися до ENTSO-E. Сьогодні, після цих обстрілів, ми отримуємо допомогу з 3 країн – це Румунія, Польща і Словаччина. 

У нас немає загрози блекауту

Що ще є запорукою цілісності і стійкості нашої енергосистеми?

Володимир Омельченко:  Насамперед, запорукою стійкості енергосистеми є наші енергетики, які працюють, незважаючи ні на що. На жаль, багато їх загинуло і багато поранено за ці 2 роки війни. Це основний ресурс нашої стійкості. І, безумовно, це протиповітряна оборона. Але її на всю  Україну не вистачає. І, на жаль, наші партнери поки що ведуть якісь політичні дискусії в Конгресі,  не можуть нам надати необхідних засобів. Але, надіємося, що якось ця "крига скресне" і збільшиться допомога з точки зору захисту ППО. Фізичний захист теж дуже важливий. Він покращився, але не до рівня повного стовідсоткового захисту. І треба розуміти, що в найближчі тижні чи місяці в нас немає загрози якогось блекауту. На мій погляд, немає такої загрози. Але стратегічно, якщо такі масовані обстріли будуть продовжуватися і ми не отримаємо відповідну протиповітряну оборону, то це дійсно значно збільшать негативні ризики для України. В принципі, не існує такої ні протиповітряної оборони, ні фізичного захисту, який міг би на 100% захистити всю інфраструктуру України. Навіть Ізраїль, який має "Залізний купол", не може повністю все захистити. Але все таки треба намагатися, щоб ППО ставало більше. І на мій погляд дуже важлива опція – це не тільки захищатись, а й наносити удари відплати. Тому що ворог не розуміє гарних слів, якихось переговорів чи якихось речей з умиротворення. Ворог розуміє тільки потужні удари по його найбільш чутливих місцях. І тільки це може зупинити ворога. Коли він буде розуміти, що скільки він зруйнує, стільки йому зруйнують об'єктів, якщо не більше. Це може зупинити тільки сила проти сили. Ні що інше.

                        Володимир Омельченко Фото: Facebook/Володимир Омельченко 

Міжнародні організації дуже кволо реагують на цю загрозу

Яка ситуація зараз на Запорізькій АЕС? Наскільки безпека на цій станція постраждала чи може постраждати в результаті таких обстрілів?

Володимир Омельченко: Там відновлена лінія живлення 750 кВт, ще там є лінія 330 кВт. А взагалі, чим довше терористи на цій станції перебувають, тим більше загроз ядерної аварії там виникає. На жаль, міжнародні організації дуже кволо реагують на цю загрозу. І МАГАТЕ кволо реагує, і інші ядерні країни не дуже переймаються цією проблемою. А Росатом і російське МЗС взагалі почали всіх залякувати. Кажуть, що це наша станція, нікому не дамо, а будь-які заяви, що це українська станція, будемо сприймати як атаку на Росію. Це просто повна моральна деградація.

Наскільки важлива робота Дніпровської ГЕС  для промисловості Запоріжжя і загалом в енергобалансі країни? 

Володимир Омельченко: Першою великою електростанцією, яка була збудована в Радянському Союзі, відповідно, і в Україні, це була ДніпроГЕС. Це найбільша будова перших п'ятирічок. У 1941 році вона була підірвана загонами НКВД. Тоді сотні тисяч людей загинуло, мільйони постраждали, величезні екологічні проблеми були створені. Ця станція надзвичайно важлива для енергосистеми і зараз. По-перше, вона дає немало електричної енергії в мережу, її потужність близько 1,5 ГВт. Крім того, вона ще виконує роль балансування. Тому ДніпроГЕС має подвійне значення – насамперед компанія, що продукує електричну енергію, а також виконує балансуючу роль. 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко