ПАРЄ майже одноголосно закликала підтримати вступ України до НАТО ― Соболєв

ПАРЄ майже одноголосно закликала підтримати вступ України до НАТО ― Соболєв

Щодо Каховської ГЕС у резолюції ПАРЄ чітко зазначено: всю відповідальність за підрив ГЕС несе країна-агресорка Російська Федерація. Це констатував в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо народний депутат, перший заступник голови Української делегації в ПАРЄ, заступник голови фракції партії "Батьківщина" Сергій Соболєв. Підбиваючи підсумки останньої сесії ПАРЄ, він наголосив: Асамблея майже одноголосно підтримала резолюцію із закликом до країн-членів НАТО, а також до держав, які не є членами альянсу, але входять до ПАРЄ, підтримати вступ України до НАТО.

0:00 0:00
10
1x

 

На фото: Зала засідань Парламентської асамблеї Ради Європи. Фото: АР

 

"Росія після вторгнення 24 лютого була повністю виключена зі складу ПАРЄ"

"Фактично Парламентська асамблея Ради Європи ― це орган Ради Європи, в який сьогодні входить 46 країн. Виключена Російська Федерація. На жаль, це поки що один із небагатьох прикладів, коли РФ після вторгнення 24 лютого 2022 року була повністю виключена зі складу цієї організації. Крім того, Білорусь не є членом ПАРЄ і в цілому Ради Європи, оскільки вона не виконала жодної з вимог, які є зобов’язанням країни при вступі до Ради Європи. Входять усі інші країни, які географічно розташовані у межах Європи, а також країни-спостерігачі, що беруть безпосередню участь з правом дорадчого голосу та правом виступу. Резолюції, які ухвалює ПАРЄ, є обов’язковими для виконання, якщо за таку резолюцію голосує дві третини складу під час розгляду. Інші варіанти ― це фактично рекомендації, які надаються країнам при розробці законодавства за конкретних обставин, які стосуються тих чи інших речей, що ними опікується ПАРЄ. Одним з органів Ради Європи є Європейський суд з прав людини. Усі країни, які безпосередньо входять у Раду Європи, фактично підкоряють свої  рішення рішенням Європейського суду з прав людини. Це багато разів стосувалося можливості захисту демократії в усьому світі та безпосередньо в Україні, коли були найтяжчі часи диктатури Януковича".

"ПАРЄ ― це перший орган, який фактично визнав, що російська агресія почалась у 2014 році з окупації Криму"

"Уже традиційно, ціла низка питань включається автоматично, після того, як розпочалась відкрита російська збройна агресія. До речі, ПАРЄ ― це перший орган, який фактично визнав, що російська агресія почалась у 2014 році з окупації Криму. Лише потім низка інституцій таке рішення продублювали. Це дуже важливо для питань відшкодування, репарацій, контрибуцій, для ухвалення судових рішень. Але зараз, коли Росія навіть не ховалася за "зеленими чоловічками", а прямо вдерлась на територію України, від цього моменту питання України завжди є ключовими. Тому й на цій сесії декілька питань стосувалися саме України. Вони дають змогу дуже швидко вирішувати нагальні питання ― захисту українських біженців, тимчасово переміщених осіб, громадян, які скористалися правом тимчасового захисту. Фактично це ті зобов’язання, які беруть на себе держави-учасниці ПАРЄ та уряди, через комітет міністрів безпосередньо як учасники Ради Європи.

Сергій Соболєв. Фото: Вадим Чуприна

Найважливіші рішення, ухвалені на сесії ПАРЄ

"На першому місці ― безпрецедентний випадок: ПАРЄ майже одноголосно (чотири голоси проти) підтримала резолюцію, в якій був прямий заклик до країн-членів НАТО, а також до держав, які не є членами альянсу, але входять до ПАРЄ, підтримати вступ України до НАТО. Ніякий "шлях до НАТО", ніякі "попередні умови, які треба виконувати", а безпосередній вступ України в НАТО. Друге ― це найважливіші рішення, які стосуються військовополонених, порядку їх звільнення, вимог до країн. Щоб не повторювалися ті історії, які ми мали нещодавно. Безперечно, ми вдячні, що 11 наших воїнів визволені з полону по так званій угорсько-російській "угоді". Ми мали дуже схожу, але пряму угоду між урядами Туреччини та України, коли Туреччина допомогла визволяти десятки, а тепер уже сотні бійців насамперед "Азова". Щоб не повторювались "угорські" історії, у рішенні чітко зазначено, який порядок звільнення військовослужбовців. Третє ― це питання відшкодування шаленого збитку, завданого Україні. Ясна річ, цей збиток неможливо виміряти, коли він стосується людських життів, каліцтва, втрачених доль, депортованих дітей, які сьогодні фактично перебувають під арештом в Російській Федерації. Це окремий розділ серед ключових рішень, ухвалених на цій сесії.

Крім того, ухвалено низку рішень стосовно неможливості участі російських та білоруських спортсменів в Олімпійських Іграх. Це дуже важливо. Засідання проходять на території Франції, у Страсбургу, а наступна Олімпіада має відбутися 2024 року саме у Франції. Тому ця ухвала дуже символічна, це звернення до всіх олімпійських комітетів, до відповідних спортивних об’єднань країн-учасниць ПАРЄ, до країн-членів ООН, для того щоб не допустити російських та білоруських атлетів, які прямо пов’язані зі спецслужбами РФ та Білорусі, прямо пов’язані з армією та займаються людиноненависницькою пропагандою. Я б виділив ці рішення як найважливіші".

Яка реакція ПАРЄ на підрив Каховської ГЕС та ситуацію на Запорізькій АЕС?

"Ми встигли буквально в останні хвилини ― саме тоді пролунала заява президента України щодо можливості терористичного акту на ЗАЕС ― включити у резолюцію чітке застереження російської влади від будь-яких провокацій на території Запорізької АЕС. За це рішення проголосували практично одноголосно. Щодо Каховської ГЕС, у резолюції чітко зазначено, що всю відповідальність за вибух, організований російськими терористами, та підрив Каховської ГЕС несе країна-агресорка Російська Федерація. Це дуже важливо, тому що ця резолюція буде покладена в основу рішень щодо відшкодування збитків", ― резюмував Сергій Соболєв.