"Вакансій мало, а дохід українців суттєво знизився": експертка про ситуацію на ринку праці

"Вакансій мало, а дохід українців суттєво знизився": експертка про ситуацію на ринку праці

Як змінився ринок праці в Україні після активного повернення українців на початку осені? Які професії є найбільш затребуваними? Чи варто очікувати на збільшення зарплат найближчим часом? Про це в ефірі Українського радіо розповіла керівниця експертно-аналітичного центру кадрового порталу grc.ua Руслана Березівська.

0:00 0:00
10
1x

Про тенденції на ринку праці

Загалом вакансій дуже мало, і ця тенденція спостерігається від початку війни, коли відбулося жорстке падіння ринку праці, тому що громадяни України намагалися насамперед убезпечити своє життя і життя своїх рідних, а компанії намагалися убезпечити виробничі потужності й власний колектив. Тому питання роботи не стояло в пріоритеті. Відтоді нових вакансій майже не було.

Незначне пожвавлення відбулося вже на початку березня. Поступово ринок праці відновлюється. Сьогодні більшість компаній, які могли відновити роботу, відновили комерційну діяльність. Проте досі третина компаній не набирає нових співробітників. Відбувається набір лише на заміну тим, хто поїхав, мобілізувався чи, можливо, точкова заміна співробітників. Проте все-таки досі набагато менше вакансій спостерігається на ринку праці — приблизно втричі чи у два з половиною рази, ніж до війни, хоча ринок праці поступово відновлюється.

Про ситуацію у західних регіонах

У західні регіони релокувалося дуже багато підприємств — приблизно 700 підприємств і понад 500 підприємств вже відновили роботу на новому місці. Тобто тут роботи стало трошки більше. Дуже багато малих підприємств закривалися і припиняли свою комерційну діяльність в областях, де відбувалися і відбуваються бойові дії. Водночас західні регіони менше постраждали у галузі туризму, готельного бізнесу та громадського харчування, аніж центральні, східні та південні регіони.

Тому трошки змінилася структура ринку праці в розрізі регіонів, адже частка вакансій і пропозицій роботи у західних областях трошки збільшилася порівняно з довоєнним періодом. Водночас не можу сказати, що західна Україна пропонує дуже багато роботи, тому що все ж таки багато областей перебувають у кінці списку за кількістю вакансії. Досі лідерами є Київ, Дніпро та Львів.

Про рівень зарплат

Найбільше падіння заробітних плат по всіх професійних сферах відбулося у квітні та травні. Від початку літа ми побачили стабілізацію заробітних плат і поступово зарплати почали вирівнюватися. У деяких професійних сферах вони менші, ніж до війни, проте значного падіння ми зараз не спостерігаємо.

Водночас рівень доходів дуже сильно впав, тому що відбулася девальвація і дуже сильно підскочили ціни. Тому дохід українців відчутно знизився. І якщо ми бачили незадоволення заробітними платами у січні, то сьогодні це незадоволення ще вище. Тому що у цю кризу ринок праці увійшов у послабленому стані, тому що ми пережили пандемічну кризу, а до цього ринок праці оговтувався від кризи 2014-15 років. Тобто ринок праці та зарплати, які є індикатором економіки й стану ринку праці, дуже сильно знизилися у валютному еквіваленті.

Відповідно зарплати зараз вирівнюються у гривневому еквіваленті, але у валютному вони знизилися відчутно. І українці говорять про те, що поширеним явищем стало те, що зарплати не вистачає. Звісно, якщо людина не втратила роботу. І це відносно нова тенденція від початку війни.

Про найбільш затребувані вакансії

Насамперед це торгівля. Найбільше вакансій саме для продавців, касирів та адміністраторів торгових залів. Ця частка вакансій у структурі ринку праці трошки більша, ніж була до війни. Сюди потребують людей навіть без досвіду роботи, тому що все-таки роботодавці намагаються економити й готові пропонувати роботу фахівцям без досвіду роботи, навчати їх необхідних навичок та знань, ніж брати на роботу досвідченого і дорогого спеціаліста. Зарплати пропонують невисокі — не більше 12,5 тис грн в середньому, проте є набагато менші зарплати.

У цю ж категорію входять пропозиції роботи для менеджерів з продажу і менеджерів по роботі з клієнтами. Цих пропозицій багато у всіх регіонах України. На ці позиції роботодавці теж готові брати спеціалістів без досвіду роботи і навчати необхідних навичок. Якщо людина має такі "м'які навички", як клієнтоорієнтованість, приязність, доброзичливість і знання англійської мови, то вона може претендувати на досить високу заробітну плату. Якщо такі менеджери орієнтовані на експорт, то зарплати можуть бути навіть 75 тис грн і вище.

Водночас у компаній є дефіцит кваліфікованих кадрів. Тобто висококваліфікованим спеціалістам на стратегічні напрямки компанії готові платити високі зарплати, аби утримувати і залучати класних спеціалістів, від яких буде залежати бізнес-результат компанії.

Щодо вакансій, які будуть затребувані після перемоги України, то, окрім фахівців з будівництва та логістики, вакансії будуть в медицині і психології. Психологи та психотерапевти будуть затребувані, тому що потрібно відновлювати свій психічний стан. Також будуть затребувані спеціалісти у сільське господарство і виробництво в різні галузі. Водночас менеджери з продажів, менеджери по роботі з клієнтами й спеціалісти у сфері торгівлі, яка є критично важливою галуззю. Будуть необхідні і маркетологи, рекламники та піарники.

Крім того, ІТ-сфера пропонує досить багато роботи. І якщо людина немає скілів для роботи на технічних спеціальностях у цій сфері, то можна подивитися на нетехнічні спеціальності в ІТ-сфері, які теж є. І на аналогічній посаді в ІТ, ніж в іншій галузі, працівники можуть отримувати більше. Це рекрутери, тестувальники, менеджери з продукту та проєктів. І хоча там зарплати теж знизилися, проте вони залишаються високими.

Якщо ви шукаєте роботу, потрібно насамперед проаналізувати, які знання та навички ви маєте і в якій сфері ви можете їх застосувати. Тому що, не знаходячи роботу у своїй професії, можна знайти роботу у дотичній галузі й застосувати себе там. Крім того, не цурайтесь підробітку. Дуже багато українців намагаються шукати підробіток і працювати руками.

Фото: pexels.com