"На одного безробітного дві вакансії", — директор Київського обласного центру зайнятості

"На одного безробітного дві вакансії", — директор Київського обласного центру зайнятості

Нині в Україні на одного безробітного є дві вакансії. При цьому максимальний розмір допомоги по безробіттю складає 7100 гривень, його можна отримувати протягом 3 місяців. Про це розповів ефірі Українського Радіо директор Київського обласного центру зайнятості Денис Дармостук. 

Крім того, для максимальної залученості безробітних та активного розвитку бізнесу в рамках співпраці з іншими відомствами Київський обласний центр зайнятості втілює в життя кілька програм: тимчасове працевлаштування в "Армії відновлення", компенсація підприємствам за взяття на роботу ВПО, гранти розміром від 50 до 250 тисяч гривень на бізнес для військовослужбовців та їх родин.

Водночас Дармостук зауважує, що паралельно відбувається  піар-компанія з залучення жінок на традиційно "чоловічі" посади. Наприклад, в агросекторі жінки, опанувавши сучасну техніку, вже працюють і мають зарплату у розмірі 30-35 тисяч гривень.

0:00 0:00
10
1x

Денис Дармостук. Фото: koda.gov.ua

Максимальний розмір допомоги по безробіттю — 7100 гривень, його можна отримувати протягом 3 місяців

— Державна служба зайнятості — це активний посередник на ринку праці між роботодавцями й шукачами роботи. Вона на безоплатній основі надає послуги із пошуку відповідної роботи та підбору персоналу, послуги з державного соціального страхування на випадок безробіття, а ще здійснює виплату матеріального забезпечення у зв'язку з тимчасовою втратою роботи. Так було і є. Втім станом на сьогодні ситуація із працевлаштуванням змінилася. Одна справа, коли люди шукають просто роботу, інша — коли потрібно шукати окремих людей. Що змінилося?

—  Хочу почати з того, що всі громадяни України мають право нині звернутися в центри зайнятості. Сьогодні людина може розраховувати на соціальні виплати від нашого фонду соціального страхування на випадок безробіття. Мінімальний розмір допомоги по безробіттю складає для незастрахованих осіб 1500 гривень, для застрахованих осіб 2500 гривень, а максимальний розмір допомоги сьогодні складає 7100 гривень. Людина може перебувати на обліку в центрах зайнятості, але отримувати допомогу по безробіттю вона може лише 90 днів.

Стосовно працевлаштування, хочу проінформувати, що це наш головний напрямок. Наше завдання нині — працевлаштувати всіх наших громадян. Ви ж бачите, що максимальний розмір 7 тисяч гривень, але сьогодні неможливо вижити за ці гроші. Тому ми робимо все для того, щоб людину працевлаштувати. Насамперед ми співпрацюємо з нашими роботодавцями. 

Щодо всіх наших клієнтів, сьогодні лише 25% наших клієнтів — це зареєстровані безробітні. А всі інші клієнти, які, мабуть, або працюють, або просто шукають роботу, не звертаються в центр зайнятості. Ми більше працюємо з клієнтами вільного ринку. Але постійно пропонуємо нашим безробітним всі наявні вакансії. Сьогодні на ринку праці, наприклад, потребують  працівників з інструментом. Це всі робітничі професії. Сьогодні на деокупованих територіях відбудовуються наші громади. І там вкрай потрібні і будівельники, і всі спеціалісти робітничих напрямків. Щодо спеціалістів з вищою освітою, то затребувані лікарі, архітектори, ІТ.

Спільними зусиллями Міністерства економіки України, Державного центру зайнятості та провідних українських сайтів з пошуку роботи ми створили єдиний портал вакансій. У нас на цьому порталі є понад 200 вакансій по Україні. Це для того, щоб для безробітних, які шукають роботу і звертаються до нас, був вибір конкретних вакансій з подальшим працевлаштуванням.

До програми "Армія відновлення" долучились 42 громади по всій Україні

— Як відбувається тимчасове працевлаштування?

— Якщо, наприклад, ми не можемо людину працевлаштувати, у нас є програма "Армія відновлення". Це як тимчасова зайнятість і можливість заробити гроші, якщо ти безробітний. Ми направляємо наших безробітних на тимчасові роботи на місяць. Це може бути і пошив одягу для ЗСУ, і ремонтні роботи. Якщо ми готуємося до опалювального сезону, це заготівля дров, благоустрій територій. Відтак людина може заробити до 12 тисяч гривень за місяць. В середньому по Київщині на таких тимчасових роботах зараз людина може заробити 10,5-11 тисяч гривень. Нині до цього проєкту долучились 42 громади області. І ми насамперед робимо все для того, щоб відбудувати наші громади. На тепер ми відбудовуємо 15 громад.

Нині на одного безробітного є дві вакансії

— Якщо людина тимчасово працевлаштувалася, попрацювала, то рано чи пізно ця зайнятість проходить? Як їй діяти? Що пропонуєте їй знову?

— Якщо, наприклад, людина – внутрішньо переміщена особа, вона може звернутися, не ставши на облік центру зайнятості. Це як додаткова зайнятість, можливість заробити гроші, коли, наприклад, людина ще не готова працевлаштуватись на постійне місце роботи. Як правило, ми працевлаштовуємо всіх наших клієнтів, яких спрямовуємо на тимчасову зайнятість. Сьогодні згідно з базою даних служби зайнятості у нас є достойні заробітні плати — 15, 16, 17, 20 тисяч, а іноді понад 20, 30 тисяч гривень. Звісно, є і мінімальна заробітна плата в бюджетній сфері, але ми сьогодні об'єднали зусилля і робимо все для того, щоб людина після тимчасової зайнятості працевлаштувалася. Зараз у нас на одного безробітного дві вакансії. Тому є брак кадрів, але ми, об'єднавши свої зусилля, допомагаємо нашим роботодавцям знайти кваліфікованих працівників.

"Немає такої професії, де б не могла працювати жінка", або як жінки опановують чоловічі професії в агросекторі

— Ви сказали, що до проєкту "Армія відновлення" долучилися 42 громади. Але програма діє по всій Україні. Кого сьогодні шукають громади?

— Це насамперед лікарі, медичні сестри, водії, спеціалісти з прибирання території. Також затребувані робітничі професії, зокрема будівельники, архітектори. Вчителі.

— Я чув приклад, що сьогодні шукають заміну чоловічим професіям.

— Я хочу вам розповісти на прикладі агросектора. Київщина – це агрорегіон. І ми в лютому і в березні працювали конкретно з кожним агропідприємством  і допомагали знайти кадри. У квітні починається посівна. І наша головна мета — допомогти знайти кваліфікованих спеціалістів. Ми пропонували жінкам пройти навчання і потім працевлаштуватися, наприклад, як трактористка. Жінки погоджуються, проходять навчання, а потім працевлаштовуються на такі колишні “чоловічі професії”. Для служби зайнятості чітко зрозуміло, що немає такої професії, де б не могла працювати жінка. Наш досвід роботи показує, що жінки готові сьогодні працювати, зокрема, на професіях агропідприємств, де сьогодні зарплата може бути 30, 35, 40 і 45 тисяч гривень. Агропідприємства закуповують сучасну та потужну техніку, є комфортні умови для того, щоб там працювати. Тому ми сьогодні проводимо рекламну кампанію на Київщині, інформуємо жінок і бачимо, що жінки погоджуються працювати на таких професіях.

Жінка сьогодні готова заробляти гроші для того, щоб підтримати свою родину. І я скажу відверто, ми спілкуємося з тими жінками, які вже працевлаштувалися, і вони дуже-дуже задоволені. Наприклад, є агропідприємство, яке взяло на роботу жінку. Вона пройшла навчання, понад місяць працює і вже отримала першу заробітну плату — 35 тисяч гривень. Ще 14 жінок зараз навчаються, і у квітні вони також будуть працевлаштовані. На Київщині ми співпрацюємо з вищими професійними училищами — Катюжанським, Сквирським, Згурівським. Є навчальні центри, куди ми направляємо сьогодні наших жінок. Вони проходять навчання і потім вже направляються на працевлаштування до конкретних роботодавців, агропідприємців. Також є й агропідприємства, які сьогодні готові взяти на роботу жінку, навчити на своїй базі, на своїй спецтехніці, і після того вже працевлаштувати на конкретну вакансію. Якщо брати агронапрямок, тут плюс в тому, що дуже сучасні зарплати — понад 30-35 тисяч гривень. Але є такі приклади, коли зарплата і 45-50 тисяч гривень в агросекторі Київщини.

Працевлаштування та навчання ВПО та УБД

— Щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб, наших захисників і захисниць…

— Служба зайнятості має конкретні кейси щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб, наших захисників і захисниць. Якщо, наприклад, ми говоримо про внутрішньо переміщених осіб, то є програма, коли ми компенсуємо роботодавцям протягом 3 місяців мінімальний розмір заробітної плати, якщо підприємство взяло на роботу внутрішньо переміщену особу. Наприклад, якщо зарплата 20 тисяч гривень, ми компенсуємо 8 тисяч гривень, все інше сплачує підприємство. Це стимул брати на роботу внутрішньо переміщених осіб. Ми працюємо за цією програмою з 2023 року, і я бачу, що ми збільшуємо кількість працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб. Це наш пріоритет.

Така ж ситуація і щодо учасників бойових дій, захисників та захисниць. Ми допомагаємо знайти роботу. Сьогодні захисник або захисниця може пройти безкоштовне навчання. Є у нас 8 державних центрів профтехосвіти на Київщині, або в онлайн чи офлайн. Людина може до нас звернутися і отримати таке навчання. Є 365 затверджених професій, з яких людина може вибрати. Це кібербезпека, ІТ-напрямок і всі робітничі професії. Учасники бойових дій безкоштовно направляються в такі центри підвищення кваліфікацій державної служби зайнятості і проходять відповідне навчання. Кількість працевлаштованих захисників і захисниць збільшується.

Також хочу коротко проінформувати про наші активні програми. Наприклад, "Ваучер на навчання". Це можливість сьогодні бути конкурентно спроможним на ринку праці. Центр зайнятості готовий допомогти підвищити кваліфікацію, пройти перепідготовку та отримати другу або третю вищу освіту. На Київщині дуже популярним є напрямок психологія. 70% всіх ваучерів, які були видані на Київщині на другу вищу освіту, — це психологія. Уряд затвердив 124 професії та спеціальності. І є можливість за рахунок коштів держави, а саме за фінансування Державною службою зайнятості, де сума складає понад 30 тисяч гривень, бути конкурентно спроможним на ринку праці. Вимога одна — вік 45+ і 15 років страхового стажу. Якщо, наприклад, ви учасник бойових дій, немає вікових обмежень. Відтак може звернутися людина, яка просто хоче вчитися і яка повернулася з армії. Наприклад, для учасників бойових дій популярним в рамках цієї програми популярним є напрямок сапера або оператор БПЛА. Тут також держава компенсує понад 30 тисяч гривень.

Грантоотримувачі — єдина служба, яка сьогодні в Україні створює нові робочі місця

— Наскільки серйозно люди зараз обирають собі професію?

— Ми спрямовуємо багатьох наших клієнтів до започаткування власної справи. У нас є приклади, коли людина пішла працювати економістом. Попрацювала 2-3 місяці, а потім звернулася до центру зайнятості і каже, що це не її робота. І ми маємо грантові програми в рамках проєкту "єРобота. Власна справа". Це проєкт, який розробили Міністерство економіки України та Державна служба зайнятості. На базі центрів зайнятості є навчальні центри, також допомагаємо написати бізнес-плани. І головне, що людина може сьогодні отримати грант від 50 до 250 тисяч гривень. З єдиною умовою — створення нових робочих місць. Отримувачем може бути як чинний суб'єкт господарювання, людина, яка вже працює, так і та, що лише планує започаткувати власну справу. Ця програма запрацювала з 2022 року. На Київщині було видано понад 1100 грантів. Наші грантоотримувачі створили нові робочі місця. І це плюс сьогодні. Служба зайнятості — постійний партнер, аби допомогти написати бізнес-план, подати через інтернет-портал "Дію" заявку на отримання гранту. І потім, коли вже людина отримала грант, постійно супроводжувати і допомагати, зокрема, у пошуку персоналу. 

Друга грантова програма — це виключно для наших захисників та захисниць. Або для одного із подружжя. Якщо, наприклад, чоловік захищає нашу країну, то дружина може написати бізнес-план, подати його і отримати грант і навпаки. Він на війні захищає кордони, нашу незалежність. А дружина вже створює бізнес і заробляє гроші. Можна отримати до 1 мільйона гривень. І це також залежить від кількості новостворених робочих місць. Це дуже популярно серед наших захисників та захисниць. Кількість заявок по Київській області збільшується на отримання таких грантів. 

Центри зайнятості проводять навчання для захисників та захисниць і роблять все для того, щоб вони працювали й мали власний бізнес. Йдеться насамперед про сферу послуг, зокрема, крамнички, мобільні кав'ярні, напрямок консалтингу, юридичних послуг. Слід зазначити, що дружини захисників активніші. Якщо брати Київську область, то 65% грантів отримали жінки. Всі кошти видаються строком до трьох років і повертаються через податки, які сплачуються в бюджети всіх рівнів.