Зареєструватися ФОПом легко, а знятися з обліку складніше — Продан

Зареєструватися ФОПом легко, а знятися з обліку складніше  — Продан

Рекордна кількість зареєстрованих торік в Україні фізичних осіб-підприємців пов'язана передусім із зміною законодавства, що спростила умови для бізнесу, вважає голова Всеукраїнського об'єднання підприємців "Фортеця", народна депутатка 7 та 8 скликань Верховної Ради Оксана Продан. В ефірі Українського Радіо експертка констатувала: "найбільша кількість зареєстрованих ФОПів традиційно є в роздрібній торгівлі. Друге місце – ІТ". Третю сходинку за кількість реєстрацій посіли індивідуальні послуги – "це 1 група, найпростіша група з найменшими податками, з найлегшим адмініструванням", – зауважила Продан. І додала: сьогодні реєструватися ФОПу дуже легко, але потім зніматися з реєстрації у разі такого бажання набагато складніше і дорожче. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з відкритих джерел

 Найбільша кількість зареєстрованих ФОПів є у роздрібній торгівлі

—   2023 року в Україні була зареєстрована рекордна кількість ФОПів – понад 314 тисяч. Про що це свідчить? Що мотивує людей ставати підприємцями?

У нас є два пояснення такої великій кількості нових зареєстрованих суб'єктів підприємницької діяльності. Перше пояснення такої рекордної кількості, а насправді ніколи стільки протягом року не реєструвалося підприємців, як у 2023-му – це винятково технічна частина через зміну законодавства в середині року. Коли почалось повномасштабне вторгнення, ухвалили закон, який створив пільгові умови для підприємців, пільгову сплату, спростив ці всі речі. Посеред 2023-го року Верховна Рада ухвалила закон, який значно зменшив дозволені обсяги (доходу- ред.) на 3 групі, і люди були змушені терміново перереєструватися для того, щоб продовжувати свій бізнес. Тому велика частина цих цифр – одні зареєструвалися, інші закрилися, в зв'язку зі зміною законодавства. Водночас люди продовжують реєструватися. Тому що їм треба працювати і, насправді, я рада з того, що бізнес продовжує розвиватися. 

Найбільша кількість зареєстрованих підприємців ФОПів традиційно в роздрібній торгівлі. Друге місце – це ІТ. І це дуже важливо. Чому? Тому що в зв'язку з мобілізацією є тенденція до того, що саме ІТ виїжджає. Але ми бачимо, що вони все одно реєструються, а значить вони сплачують податки в Україні. І індивідуальні послуги – це 1 група, це найпростіша група з найменшими податками, з найлегшим адмініструванням, і вона на третьому місці по реєстрації. Тобто, навіть коли ми дивимося на те, в якому виді діяльності люди реєструвалися, то видно, що вони все-таки шукають, де можна менше займатися обслуговуванням сплати податків, де простіше адміністрування. І, звичайно, де менше можна заплатити податків. 

— Наш слухач пише, що така кількість ФОПів зумовлена тим, що роботодавець зобов'язаний подавати інформацію про військовозобов'язаних. Відповідно люди звільняються і стають ФОПами. Прокоментуєте?

Звичайно, ця ситуація має місце. Тому що, коли ми говоримо про законодавство щодо мобілізації, то роботодавці, по-перше, повинні в себе на роботі всіх військовозобов'язаних обліковувати, перевіряти наявність у них документів і надавати відповідні дані у військкомати. Тому, звичайно, люди, які не хочуть підпасти під мобілізацію, шукають якісь рішення. Але, насправді, я не думаю, що це масово. Тому що реєстрація в податковій передбачає і надання адреси, і місце здійснення підприємницької діяльності. Це все одно легальна справа. Тому я думаю, що ті люди, які тікають від мобілізації, звільняються і працюють "в темну", отримують зарплату в конвертах і все.

                                                    Оксана Продан. Фото: ФБ-сторінка Оксани Продан                                      

 Зареєструватися підприємцем зараз дуже просто

— Наскільки легко сьогодні стати фізичною особою-підприємцем? Чи допомагає цьому реєстрація у "Дії"? 

Насправді зареєструватися підприємцем зараз дуже просто, від слова "взагалі". І через "Дію", і через Електронний кабінет платника податків, який може бути відкритий на сайті податкової будь-ким. Не треба бути підприємцем. Ти можеш відкрити свій кабінет платника податків і вже через нього ставати підприємцем. Реєструватися дуже просто. Є два моменти, на які я б радила звернути увагу: 

Перше. Якщо ви хочете бути на спрощеній системі, то про це обов'язково потрібно зазначити зразу. Якщо цього зразу при реєстрації не вказати, то автоматично будете на загальній системі. Тому дуже важливо при реєстрації зазначити про спрощену систему і обрати групу. 

Друге – стосується всіх абсолютно. Пам'ятайте, що з моменту реєстрації ви зобов'язані сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Незалежно від того, чи ти вже працюєш, чи не працюєш, доходи отримуєш, не отримуєш – ЄСВ підприємець повинен платити з моменту реєстрації. Про це треба пам'ятати. 

Стосовно взагалі підприємницької діяльності, то сьогодні реєструватися дуже легко, але потім зніматися з реєстрації і відповідати за всі ті речі, які робиш, набагато складніше і дорожче. Це теж треба пам'ятати. Тому спочатку потрібно прораховувати всі свої майбутні кроки, а потім все-таки йти реєструватися, не навпаки.