"Завдяки стрімкому наступу ЗСУ окупанти не мали часу залишити розтяжки і в паніці відступали" ― голова Ізюмської військової адміністрації

"Завдяки стрімкому наступу ЗСУ окупанти не мали часу залишити розтяжки і в паніці відступали" ― голова Ізюмської військової адміністрації

Триває повна деокупація Харківщини, зокрема Ізюмського району. Наскільки нині безпечно в Балаклії та інших населених пунктах, які наслідки окупації констатує місцева влада ― про це журналіст Українського радіо Харків Роман Кривко розпитав Степана Масельського, голову Ізюмської районної військової адміністрації Харківської області.

0:00 0:00
10
1x

Де найбільш важка ситуація?

"Зараз ще повністю не розуміємо картину, але бачимо, що найбільш важка ситуація у місті Ізюмі. Щодо жертв цивільного населення, пошкоджених житлових будинків, інфраструктурних об’єктів. Скільки нанесено страждань і болю людям..."

Ви були в Балаклії. Що найбільше вразило у рідному місті?

"Вразило те, як люди виживали в таких тяжких умовах протягом пів року. Були повністю відсутні блага цивілізації, медичні послуги, робота магазинів. Люди змарнілі, постарілі, я відчуваю, як їм було тяжко.

У місті та навколишніх селах відсутня електроенергія, по всій громаді. Велика кількість пошкоджень трансформаторних станцій, ліній електропередачі. Як тільки пройшли мінери, енергетики включилися в роботу. Але потрібен час, десь до тижня щільної роботи, щоб відновити електропостачання. Відсутнє газопостачання, водовідведення, зруйновані водозабірні станції. Зараз вийшли комунальники працювати, хто залишився, бо дуже багато людей виїхало. Сьогодні серйозний дефіцит кадрів. Ми запросили до роботи простих мешканців і волонтерів, щоб включились до наведення порядку та відновлення електричних і водопровідних мереж. Робота триває щодня, але дуже багато пошкоджень, і потрібен час. Нічого не робилося з підготовки теплових енергетичних потужностей, не готувалися котельні та мережі, це також треба робити, адже незабаром опалювальний сезон.

У самому місті Балаклії газ є, а в навколишніх населених пунктах газопостачання відсутнє з березня. Працівники газового господарства також включилися в роботу".

Чи можуть приїхати і долучитися фахівці?

"Потрібен час, зараз працюють мінери. Багато є невідпрацьованих мін, снарядів, тобто дуже багато небезпеки на узбіччях, між дворами. Зараз потрібно зачистити місто від вибухонебезпечних предметів. І тільки тоді, з дозволу військових, стане можливим в’їзд до Балаклії.

Хочу зазначити, що дякуючи нашим Збройним силам, їхньому потужному стрімкому наступу, окупанти не були готові й не мали часу залишити розтяжки. Вони отримували по заслугах і в паніці відступали".

Як відбувається робота з виявлення колаборантів?

"Правоохоронні органи та СБУ займаються цим сьогодні, проводять перевірки фактів. Потужна цілеспрямована робота триває цілодобово. Сподіваюся, що відповідні органи нададуть інформацію щодо виявлених колаборантів, хто і як співпрацював з окупантами".

Про випадки катувань людей у Балаклії

"Є багато людей, зниклих безвісти. Їхня доля наразі невідома. Березень, квітень, травень ― ми й досі не знаємо, що з цими людьми. Списки є, поліція відпрацьовує всі можливі пошукові дії щодо встановлення, де і що відбувалося. Знаємо, що людей тримали в нелюдських умовах, по підвалах, їх дуже багато по Балаклії".

Про стан укриттів та відновлення зв'язку

"Вони залишаються, це підвали, люди знають про них із 24 лютого. Щодо облаштування нових укриттів, у нас зараз ні сил, ні засобів для цього немає. Назву дві цифри. До початку агресії у місті Балаклії проживало до 28 тисяч населення, на сьогодні це максимум 8 тисяч.

Вже організовано завезення продуктів харчування, питної води. Тільки за сьогодні завезено 100 тонн гуманітарного вантажу у вигляді продуктів харчування, засобів гігієни, загальних медикаментів, води ― у місто Балаклію та навколишні села. Укрпошта розпочинає завезення пенсій населенню, адже пів року люди не отримували кошти. Відбувається відновлення роботи Ощадбанку і Приватбанку, зробили обстеження приміщень і працюють, щоб запустити банкомати.

Один із пріоритетів ― це зв’язок. Відучора ми вже запустили Київстар, працює вишка, подається зв’язок. І хоч він нестабільний, бо багато абонентів, але ми постійно відновлюємо через автономні генератори, щоб люди могли зателефонувати рідним. Покриття ― Балаклія та навколишні населені пункти".

Насамкінець Степан Масельський зазначив: "Людям краще перезимувати там, де вони перебувають, а по весні повертатися і разом з нами відбудовувати помешкання. Тому що дуже багато руйнувань, і ми не встигнемо швидко відновити житло".

Фото: s.mind.ua

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Пам'яті Ігоря Юхновського
"Математик на війні". Викладач харківського вишу захищає Україну з 2014 року
Україна успішно виконала вже 13 РНП на шляху до НАТО — Жовква
Росіяни ударили "Іскандером" по Первомайському — 43 людини поранені, пошкоджено 9 житлових будинків
"Правоохоронці підуть у тюрму. Це чіткий сигнал системі, що за злочини буде покарання" ― Перникоза