"Холодне відключення ЗАЕС — довгий, складний і потенційно небезпечний процес, але це найкраще рішення" — Інститут радіаційної безпеки

"Холодне відключення ЗАЕС — довгий, складний і потенційно небезпечний процес, але це найкраще рішення" — Інститут радіаційної безпеки

У ніч проти неділі на ЗАЕС повністю відключили від мережі останній працюючий енергоблок. Триває підготовка до його переведення у холодний стан, повідомляє "Енергоатом". В ефірі Українського радіо ситуацію прокоментувала Олена Паренюк, старша наукова співробітниця Інституту радіаційної безпеки.

0:00 0:00
10
1x

Що означає переведення енергоблоку в холодний стан?

"Це означає, що енергоблок буде повністю переведено під критичний стан. Зараз працює весь охолоджувач, що був завантажений в енергоблоці. Дію реактора неможливо буде розпочати швидко, потрібно буде перевантажувати паливо і проводити певні регламентні роботи. Ми повністю зупинили ЗАЕС на доволі довгий проміжок часу".

Чи можна нам заспокоїтися, що це найкращий варіант?

"З точки зору радіаційної безпеки, нам варто трохи побоятися, поки він не перейде в холодний стан, тобто поки всі енергоблоки не будуть у холодному зупині. А потім можна заспокоїтись. Тому що саме цей процес переходу в холодний стан ― технічно дуже складна процедура, персонал має відпрацювати ідеально. Раптом щось станеться, а це може статися саме зараз, то буде небезпека. Коли ми перейдемо в холодний стан, залишиться лише далі охолоджувати енергоблоки, охолоджувати паливо у сховищі та в шести енергоблоках. І це буде безпечно, доки буде подаватися електроживлення на циркуляційні насоси, що транспортують охолоджувач. Для повного охолодження потрібні місяці".

Наскільки це велика втрата для української енергосистеми?

"Це означає, що у нас буде складна зима. ЗАЕС генерувала понад чверть усіх потужностей, які ми використовували. І тепер об’єднана енергетична система певним чином перерозподіляє навантаження, тому треба готуватися економити також електроенергію, а не лише тепло".

Вимкнути всі блоки ― чиє це рішення?

"Моя суб’єктивна думка, що це був результат домовленостей з МАГАТЕ. Це не російська і не українська ініціатива. Два співробітники МАГАТЕ, які залишились на станції, могли певним чином посприяти цьому рішенню, і з погляду безпеки атомної станції це, безперечно, найкраще рішення. Питання до нашого керівництва ― як нам жити зиму без цієї електроенергії".

Скільки потрібно часу, щоб повернути блоки до нормального режиму роботи?

"Це дуже сильно залежить від наявності палива та інших факторів. Точної відповіді дати не можу. Але проблема в тому, що потрібно буде завантажувати нове паливо в реактори, адже холодне зупинення певним чином "отруює" невідпрацьоване паливо. Тут питання технологічного характеру".

Насамкінець Олена Паренюк наголосила: "Необхідно зрозуміти, що просто вимкнути атомну станцію ― неможливо. Тому що паливо дуже гаряче всередині реакторів, його потрібно охолоджувати, це фізичний процес. Охолодження чогось із температури понад 1000 градусів займає певний час. Це по-перше. А по-друге, ми зупинили контрольовану ланцюгову реакцію, але паливо ще дуже радіоактивне, йому потрібно дати вистоятись певний проміжок часу. Охолодження ― абсолютно необхідне".

Фото: Укрінформ