Російські окупанти підірвали Каховську ГЕС

Російські окупанти підірвали Каховську ГЕС

Російські окупаційні війська вчинили сьогодні 6 червня підрив Каховської ГЕС. Про це повідомив ексклюзивно в ефірі Українського Радіо перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський. "Це на 100% фактично терористичний акт з боку російської армії. ЗСУ не працювало по дамбі", – наголосив Соболевський. І додав: сталася техногенна, екологічна катастрофа. Російські військові, російська влада не могли не знати про можливі наслідки. Зараз відбувається евакуація із населених пунктів, де є потенційна небезпека для людей, повідомив Юрій Соболевський. "Ми сподіваємося, що вода не стоятиме на високому рівні протягом тривалого часу, а достатньо швидко повернеться до норми, тому люди зможуть повернутися до своїх домівок. Час, щоб зібратися й евакуюватися є", – зазначив перший заступник голови Херсонської обласної ради.

0:00 0:00
10
1x

Каховська ГЕС. Фото: "Укргідроенерго"

Російські окупаційні війська вчинили сьогодні 6 червня підрив Каховської ГЕС. Про це повідомив ексклюзивно в ефірі Українського Радіо перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський. За даними на ранок 6 червня, уточнюють масштаби руйнування, швидкість і обсяги надходження води, райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується.

"Значні руйнування"

"Це на 100% фактично терористичний акт з боку російської армії. ЗСУ не працювало по дамбі. Крім того, на жаль, була інформація ще і раніше, що можливі подібні провокації і що потім звинувачуватимуть ЗСУ. А також була інформація, що проводиться і замінування дамби російськими військовими. І, як ми бачимо, станом на зараз, на жаль, там значні руйнування. Зараз відбувається евакуація з населених пунктів, де є потенційна небезпека для людей. Зараз у посиленому режимі працюють всі наші медичні установи, поліція, ДСНС, місцева влада. Два-три тижні тому проводили навчання стосовно евакуації, але там привід для навчання був інший, тому що ці населені пункти розташовані в зоні підвищеного ризику масованих обстрілів. Але саме в цих населених пунктах навчання з евакуації місцева влада проводила" – зазначив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.  

"Це техногенна катастрофа, екологічна катастрофа" 

Навіть якщо не брати до уваги масштаби руйнувань самої дамби, вартість цієї конструкції та її значення для економіки України, можна сказати, що в нас дійсно техногенна катастрофа, екологічна катастрофа, тому що вплив на довкілля буде дуже значний, констатує Юрій Соболевський.  "І я зараз не готовий давати коментарів стосовно безпеки об'єктів, зокрема атомних електростанцій, які частково залежать від рівня води в водосховищі. Але так само там є загроза. І російські військові, російська влада не могли не знати про можливі наслідки. Тому коли вони ухвалювали рішення на цей теракт, вони свідомо йшли на можливі такі наслідки", – зауважив перший заступник голови Херсонської обласної ради.

Підірвана Каховська ГЕС. Фото: Maxar

Які населені пункти зараз у найбільшій небезпеці і як правильно зараз діяти?

Насамперед це Понятівка, Іванівка, Токарівка, Микільське, Дар’ївка, Білозірка, пояснює Соболевський. "У Херсоні це мікрорайон-острів Корабел. Крім того, можливе підтоплення в таких населених пунктах, як Ольгівка, Львове, Тягинка, Садове. Наша поліція, наша ДСНС — це ті джерела, на які необхідно звертати увагу, виконувати інструкції. Стосовно дій людей, найголовніше ніякої паніки, все буде нормально організовано, є відповідний транспорт. Зараз долучаються ще й волонтери до цього, велика кількість людей запропонували свої послуги, аби допомогти з евакуації, надати транспорт, надати людей. Необхідно виключити всі електричні прилади, перекрити газ, не забути в першу чергу про своїх рідних, дітей і маломобільних членів родини. Якщо є така можливість зайти до своїх сусідів, перевірити, що вони дійсно знають, що відбувається і готуються до евакуації. І прошу не забувати про домашніх улюбленців, це так само життя. І навіть якщо немає можливості забрати їх з собою, то як мінімум необхідно, щоб вони були вільні, щоб в них був шанс на порятунок. Потрібно взяти з собою документи, якщо є можливість, мінімальний запас їжі, питної води, але найголовніше документи, тому що буде людей забезпечено буде забезпечено всім необхідним, це адміністрація зробить".

"Навіть 20-30 кілометрів від Дніпра – це вже буде безпечно від підтоплень, це навіть з великим запасом"

Навіть 20-30 кілометрів від Дніпра – це вже буде безпечно від підтоплень, це навіть з великим запасом, інформує Соболевський. "Я кажу 20-30 кілометрів вже з урахуванням ще й ризику від обстрілів. Тому що саме на такій дистанції, як правило, відпрацьовують російські артилерії, РСЗВ, мінометні системи по наших населених пунктах. Це буде тимчасова евакуація. Аналізуючи ті пошкодження, які зараз є, ми сподіваємося, що вода не стоятиме на високому рівні протягом тривалого часу, а достатньо швидко повернеться до норми, тому люди зможуть повернутися до своїх домівок. Час, щоб зібратися й евакуюватися є. Станом на зараз немає у більшості цих населених пунктів критичного рівня води і великої кількості підтоплень. Вода повільно прибуває і через декілька годин, сподіваємось, це буде вже її пік, а там далі буде тільки спад. Тому підстав для паніки немає 100%. Є ризики, що ми отримаємо зараз поранених і постраждалих внаслідок неузгоджених дій. Однак якщо людина спокійно та відповідально до цього поставиться, все буде нормально".

Яка загроза для ЗАЕС? 

Підрив рашистами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, проте ситуація контрольована. Про це повідомила в своєму тг-каналі компанія "Енергоатом". "Внаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції", – констатує "Енергоатом". 

"Станція відновленню не підлягає"

Підрив Каховської ГЕС підтвердили в оперативному командуванні "Південь". Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає, повідомила енергетична компанія "Укргідроенерго".

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін оприлюднив о 06:45 6 червня у соцмережах відео, в якому підтвердив підрив Каховської ГЕС. Він зазначив, що почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів.

"Через 5 годин вода дістане критичного рівня. Розпочалася евакуація мешканців небезпечних районів. Усі служби працюють", — заявив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Він закликав жителів лівого берега Херсонщини покинути небезпечну територію. 

За інформацією Прокудіна, станом на 07:30 повністю або частково затоплені такі населені пункти:, Тягинка, Львове, Одрадокам’янка Бериславського району, Іванівка, Микільське Токарівка, Понятівка, Білозерка, мікрорайон Острів міста Херсона Херсонського району. "Ми розуміємо що будуть  підтоплені ще інші населені пункти, готові до цього. Близько 16 тисяч людей на правобережжі Херсонщини у критичній зоні.  Нині організовано евакуацію мешканців даних населених пунктів автобусами до Херсона, далі до Миколаєва і звідти до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва та інших. О 12.00 на залізничному вокзалі з Херсона вирушить евакуаційний потяг до Миколаєва". 

Олександр Прокудін закликав стежити тільки за офіційною інформацією та зберігати спокій.