Айтівцям можуть дозволити виїзд за кордон у липні ― Олександр Федієнко

Айтівцям можуть дозволити виїзд за кордон у липні ― Олександр Федієнко

Як почувається вітчизняна ІТ-індустрія під час війни, як відбувається підготовка дозволу на виїзд за кордон для айтівців та чи вийде цьогоріч ІТ на перше місце за виручкою від експорту ― в ефірі Українського радіо розповів Олександр Федієнко, народний депутат України 9-го скликання, заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації.

0:00 0:00
10
1x

Як і коли буде ухвалено рішення про дозвіл виїжджати за кордон чоловікам з ІТ-сфери

"Почну з того, що в частині економічної стабільності нашої країни величезне місце посідає саме ІТ-галузь, тому що завдяки її роботі ми одержуємо достатньо великі валютні надходження. Але щоб галузь працювала ефективно, для фахівців є необхідність виїжджати з робочими візитами, нарадами, конференціями за кордон. Їм треба зустрічатися безпосередньо, обмінюватися досвідом, коригувати якісь питання. Ті міжнародні ІТ-компанії, які винаймають наших працівників, час від часу хочуть комунікувати зі своїми працівниками. Питання ІТ-фахівців це інше питання, ніж участь у міжнародних політичних зустрічах онлайн, наприклад, нашого президента, що пов’язано насамперед з безпековою складовою. Коли ми хочемо перейти від країни, яка виробляє сировину, до країни продуктової лінійки, то нашим ІТ-фахівцям конче потрібно комунікувати з міжнародними компаніями. Підготувати конференцію чи спеціалізовану виставку дистанційно буває вкрай складно. Мені особисто досить важко брати участь у будь-якій конференції дистанційно, це не той рівень обміну досвідом, коли ти можеш в кулуарах поспілкуватися з колегами, обговорити той чи інший робочий проєкт безпосередньо з людьми... Рішення про дозвіл виїжджати за кордон під час воєнного стану регламентується чинним законодавством. Жодна інституція чи орган влади не може змінити законодавство. Якщо це регулюється парламентом, то, звісно, це будуть зміни до діючого законодавства. Скоріше за все, Кабмін надаватиме пропозиції, а парламент буде приймати відповідні зміни".

Щодо механізмів. ІТ-компанія ставить фахівця у резерв, тобто його не мобілізують через центр комплектації Збройних Сил. "Потім компанія доводить, що саме цей фахівець їй потрібен на якийсь термін для участі у певній конференції в конкретній країні. Після цього Міністерство цифрової трансформації надає дозвіл, далі відбуваються інші процедури з відповідними гарантіями, що ця людина повернеться до України. Механізм гарантій буде розроблено додатково. Наприклад, якщо ІТ-компанія може ризикувати всім, що має, аж до закриття, то це буде гарантією повернення людини. Щодо термінів перебування за кордоном, то це залежить від мети виїзду. Якщо фахівець потрібен для певних перемовин, то це може бути 5-7 днів. На етапі здачі проєкту або під час інтеграції наших ІТ-напрацювань ― це може бути до 30 днів. Не думаю, що буде більше, адже ці виїзди ― фіналізація проєктів, завершення тієї роботи, яка була виконана дистанційно. Компанія може делегувати групу десь 3-5 людей. Наприклад, зараз у Європі дуже цікавляться нашим додатком "Дія". Вони придивляються до цього продукту і хочуть комунікувати з розробниками".

Половині українських ІТ-компаній вдалося зберегти 100 відсотків своїх контрактів. Що сприяло таким успішним показникам?

"У першу чергу, сприяло те, що наші ІТ-фахівці не покинули свою дистанційну роботу і продовжували працювати з міжнародними компаніями. Власники цих компаній зрозуміли, що, незважаючи на війну, люди продовжують працювати за відповідними контрактами. Цьому, до речі, сприяв і уряд, і наше Міністерство цифрової трансформації. Фахівці продовжували працювати на ІТ-галузь і на залучення валюти до нашої країни. Я не вивчав досвід інших країн, але чув від колег, що були випадки, коли країна потрапляла у стан війни і фахівці кудись розбігалися, втрачали комунікацію з міжнародними замовниками. Наш приклад довів, що українські ІТ-фахівці в умовах воєнного стану продовжують працювати, фактично під кулями залучаючи відповідні проєкти в економіку нашої країни... Думаю, тут величезна заслуга і Міністерства цифрової трансформації, і безпосередньо профільного міністра Михайла Федорова та його заступників, які, маючи відповідне міжнародне ком’юніті, змогли прокомунікувати потрібні меседжі таким чином, щоб запевнити: незважаючи на війну, будь-який міжнародний контракт не буде втрачений, всі вони будуть виконані. Тобто ми зберегли ІТ-кластер, і міністерство виступило гарантом з боку держави, що робота буде продовжена".

Який прибуток може принести ІТ-індустрія нашій країні

"У зв’язку з тим, що окупанти зруйнували наші металургійні комбінати, а також викрадають сільськогосподарську продукцію, ці дві галузі економіки не зможуть вкладатись у бюджет країни, як раніше. Тож ІТ-галузь може вийти з третього на перше місце. Про цифри надходжень говорити зарано, але те, що ІТ стане першою ― це стовідсотково. Бо на сьогодні це єдиний величезний механізм поповнення бюджету".

Насамкінець Олександр Федієнко підсумував: "За моєю інформацією, рішення про дозвіл виїжджати за кордон під час воєнного стану чоловікам з ІТ-сфери буде ухвалене на початку наступного місяця, тобто липня. Його потрібно провести через Кабмін, зробити невідкладним і далі будуть проведені усі юридичні процедури".

Фото: pexels