Увага, вибухонебезпечно! Олег Стоволос про те, що робити, якщо ви знайшли заряд або міну

Увага, вибухонебезпечно! Олег Стоволос про те, що робити, якщо ви знайшли заряд або міну

У період повномасштабного вторгнення російських військ в Україну та активних бойових дій, після наших переможних захисних операцій та відступу ворога, на звільнених територіях залишається чимало вибухонебезпечних предметів, як от касетні заряди, артилерійські снаряди, боєприпаси до реактивних систем залпового вогню або ж навмисно заміновані об’єкти та території ворогом, тощо. Про дотримання заходів безпеки, Українське радіо розпитало в Олега Стоволоса, заступника начальника управління, начальника відділу планування заходів цивільного захисту столичного управління ДСНС.

Якщо людина побачила вибухонебезпечний предмет, то насамперед вона повинна відійти в безпечне місце, зателефонувати до служб 101, 102 і розповісти, де саме та який саме предмет вона знайшла. Далі, якщо є змога, у безпечному місці (наприклад, кут житлового будинку) дочекатися приїзду підрозділів, які будуть проводити роботу щодо вилучення вибухонебезпечного предмету. Також слід попередити інших людей, які знаходяться неподалік про ймовірну загрозу.

Щоби уникнути ситуацій, коли діти знаходять і контактують із вибухонебезпечними предметами, батьки повинні розповідати дітям чи не щоденно про те, що торкатися незрозумілих предметів категорично заборонено. У випадку виявлення такого предмета, діти повинні звернутися до дорослих. Які в свою чергу викличуть фахівців, які знешкодять знайдений об’єкт.    

Що ж стосується не міської території, а лісу, то Збройні сили України захищають Київ, лісова зона може бути замінованою, тому відвідувати ліс категорично заборонено. Як і, користуючись нагодою, спалювати там сухе листя чи суху траву. Це може спричинити пожежі, які потягнуть за собою серйозні наслідки. вибухонебезпечні предмети можуть здетонувати від пожежі. 

 

Для того, щоб вирізнити вибухові пристрої з-поміж усіх інших, варто запам’ятати їхні характерні ознаки:

- предмети є незнайомими або незвичними для цієї обстановки чи території;

- наявність звуків, що лунають від предмету (цокання годинника, сигнали через певний проміжок часу), миготіння індикаторної лампочки;

- наявність джерел живлення на механізмі або поряд з ним (батарейки, акумулятори тощо);

- наявність розтяжки дротів, або дротів, що тягнуться від механізму на велику відстань;

- предмет може бути підвішений на дереві або залишений на лавці.

 

Категорично забороняється:

- торкатися предмету і пересувати його;

- користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух);

- заливати його рідинами, засипати грунтом або чимось його накривати;

- торкатися підозрілого пристрою та здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини отруйні та чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

При виявленні вибухових пристроїв телефонуйте 101 або 102.

(за матеріалами ДСНС)