Поява F-16 в Україні буде сюрпризом для росіян — Жирохов

Поява F-16 в Україні буде сюрпризом для росіян — Жирохов

Поява F-16 в Україні буде сюрпризом і для українського суспільства, і для росіян тим більше. Це констатує Українському Радіо військовий експерт Михайло Жирохов, коментуючи можливі терміни надходження винищувачів. Будь-яка західна зброя, що з'являється у ЗСУ, перші тижні насамперед працює завдяки ефекту несподіванки. Так було і з HIMARS, танками тощо, нагадує експерт. Він також прокоментував інформацію про те, що Греція нібито може передати Україні свої 32 винищувачі F-16C/-D Block 30 у рамках реформування власного повітряного флоту. Таку інформацію навело видання NewsBreak. "Греція небагата країна, тому хоче за свої F-16 кошти від США чи ЄС", – зауважив Жирохов.

0:00 0:00
10
1x

Літак F-16. Фото: Capt. Tana R.H. Stevenson, U.S. Air Force

"Поява F-16 буде несподіванкою для росіян"

Щодо теми винищувачів: загалом інформація така, що влітку ми їх отримаємо. Як F-16 зможуть себе одразу показати?

Будь-яка західна зброя, що з'являється на озброєнні Сил оборони України, перші дні, тижні насамперед працює за рахунок ефекту несподіванки. Так було і з HIMARS, танками та багато чим іншим. Потім росіяни знаходять більш-менш притомні намагання з нею боротися. Тож це дуже великий фактор нашої обороноздатності, наших наступальних можливостей. Поява F-16 буде несподіваною і для українського суспільства, і для росіян тим більше.

Небагата Греція, тому хоче за F-16 кошти від США чи ЄС

Коаліцію країн, які готують українських пілотів і допоміжний персонал для F-16 очолюють Данія з Нідерландами. Ці країни заявили про те, що передаватимуть літаки. Але раптом вигулькнула й Греція. Зокрема, в інформації від грецького видання NewsBreak йдеться про те, що для передачі Україні 32 винищувачів F-16 потрібне схвалення цього рішення з боку Франції. 

У наших ЗМІ була недостовірна інформація, потрібно читати те, що пишуть грецькі медіа. Перш за все, вони виставили на продаж літаки – і F-4 Phantom, і F-16, і Mirage-2000. Грецькі джерела говорять, що на продаж Mirage-2000 Індії потрібне ухвалення від Франції як виробника цих літаків. Про передачу Україні літаків F-16 Block 30 – більш сучасних, ніж нам планують передати Данія та Нідерланди, як пишуть грецькі медіа, питання практично вирішене. Але Греція небагата країна, тому вони хотіли б отримати якісь кошти від США або від ЄС. Тому й такі політичні ігри навколо цих літачків. 

Михайло Жирохов. Фото: Суспільне Чернігів

Поки літак тримається в повітрі, на нього знайдеться покупець

— А загалом, якщо говорити, про літаки. Якщо вони підлягають утилізації, то наскільки це дороговартісний процес?

Утилізація – це останній момент і, як правило, навіть на застарілі літаки є свій покупець. Данія, яка передає нам 24 літаки, продає їх Аргентині. Тобто завжди знаходиться якась африканська або країна так званого "третього світу", яка купить ці літаки. Звісно, що, наприклад, F-4 Phantom – це літак часів В'єтнамської війни, греки його вже нікому не продадуть. Але є, наприклад, такі недержавні контори, які займаються підготовкою пілотів. Вони радо можуть купити такі літаки, бо літак здають на утилізацію, коли він фактично розвалюється. Поки він тримається в повітрі, на нього завжди знайдеться покупець. 

F-16 – дуже поширена машинка

— А який термін експлуатації F-16, які ми отримаємо від Данії та Нідерландів? Скільки вони налітали, наскільки старі й чи достатньо нормальні для польотів?

Нам нормальними будуть будь-які літаки, тому що в Повітряних силах України найбільш новий літак був вироблений 1991 року. В будь-якому разі літаки, які передаються, свіжіші, але не набагато. В країнах, які їх передають, вони зняті з озброєння і теж виставлялися на продаж. Для нас будь-яка техніка зараз дуже важлива. Ми, по–перше, зможемо більше і краще воювати, тому що західна техніка краща, ніж радянська. А, по–друге, це буде такою собі сходинкою для того, щоб отримати більш сучасні модифікації F-16. F-16 – це дуже поширена машинка і далі ми можемо отримати і Block 30, і Block 70, наприклад, у поляків. Тому те, що зараз відбувається із наданням нам літаків на озброєння, дуже важливо. 

КОНТЕКСТ

Перші винищувачі F-16 Україна може отримати приблизно у червні нинішнього року. Про це інформувало американське видання Foreign Policy 18 лютого з посиланням на міністра оборони Литви Арвідаса Анушаускаса. Про червень також сказав інший не названий європейський політик. Наприкінці минулого, 2023-го року Нідерланди вирішили почати підготовку до передання Україні перших 18–ти винищувачів F-16, потім їхню кількість збільшили до 24-х. У січні нинішнього року глава МЗС України Дмитро Кулеба розповів, що підготовка до надання обіцяних Данією F-16 йде за планом. Канада виділить близько 44 млн доларів на обслуговування переданих Україні F-16. 

До літа нинішнього року 12 українських пілотів після 10–місячного навчання у Данії, Великій Британії та США будуть готові до польотів на винищувачах F-16. Але до літа в Україну буде доставлено тільки шість літаків із приблизно 45-ти, обіцяних європейськими союзниками. Це стверджувало 11 березня американське видання The New York Times. За його даними, до кінця незрозуміло, коли і скільки літаків нададуть окремі європейські держави, як швидко вдасться підготувати пілотів і де Україні взяти достатню кількість фахівців, які зможуть належним чином обслуговувати ці винищувачі (для кожного літака потрібно від восьми до 14 осіб персоналу).

Загалом навчання українських пілотів на F-16 відбувається дуже швидко, бо триває не роки, а місяці. Однак воно все одно займає більше часу, ніж сподівалися Україна та її союзники, оскільки українські пілоти стикнулися з необхідністю освоїти англійську мову та західні техніки пілотажу, аби ефективно використати F-16.

Данія, Нідерланди, Норвегія та Бельгія зобов'язалися відправити в Україну близько 45 винищувачів – цього вистачить для трьох невеликих ескадрилій, зазначало BBC