"Потрібно, щоб втрутилися перші особи держави": правозахисник про справу Лавренчука

"Потрібно, щоб втрутилися перші особи держави": правозахисник про справу Лавренчука

3 січня стало відомо, що в Неаполі італійська сторона затримала українського режисера Євгена Лавренчука за запитом Росії. Як не допустити видачі нашого громадянина Росії розповів в ефірі Українського радіо адвокат і правозахисник Роман Лихачов.

0:00 0:00
10
1x

На якій підставі затримали Лавренчука?

Є процедури, за якими Росія чи інші країни звертаються до Інтерполу для затримання певних осіб на інших територіях. Є процедура так званої "червоної картки", коли звертаються про розшук і тимчасове затримання людини. Є й інша процедура, чим досить часто користується Росія — так зване циркулярне повідомлення, тобто фактичне сповіщення інших країн та органів Інтерполу. Воно відбувається оперативно, особа не може відслідкувати, що коли вона заїжджає, є таке повідомлення. Не могли повідомили і наші правоохоронці українського громадянина про можливе затримання. Євген Лавренчук не міг знати, що його розшукує Інтерпол. Особливо часто цим користується Росія в Італії.

Про видачу Лавренчука Італії

Питання видачі має вирішувати італійський суд, зокрема наскільки там є політична складова. В італійських документах я не бачив причини, чому нашого громадянина затримали. Наше національне законодавство не дає можливості затримувати безкарно українських громадян. Якби Росія використала процедуру "червоної картки", то в такому разі потрібно було б надавати певні докази для затримання. Але Кремль скористався циркулярним повідомленням. До речі, частина країн, що входять і підтримують статут Інтерполу, взагалі не визнають циркулярного сповіщення. Дивно, що Італія не побачила політичної складової у цьому затриманні, оскільки Євген Лавренчук робив багато публічних заяв щодо Росії, тому я вважаю, що тут є певна політична складова.

Читайте також: Український консул відвідав затриманого у Неаполі Євгена Лавренчука: що відомо на цю мить?

Про можливість екстрадиції в Україну

Є процедури екстрадиції в Україну, бо він є нашим громадянином і він не був затриманий на території Росії. Не можна допустити його екстрадиції до Росії. Я спілкувався з його матір’ю, є адвокат в Італії, який співпрацює з Євгеном. На мій погляд, потрібна суттєва юридична допомога та інформаційний розголос. Перші особи нашої країни мають зустрітися з представниками італійської сторони, щоб аргументувати, що це політичне переслідування і тому не можна Євгена Лавренчука передавати Росії, де не дотримуються прав людини. Матір Євгена — Ірина Лавренчук переконана, що претензії російського правосуддя до її сина надумані і пов’язані з його політичною позицією щодо дій Росії в Україні. За її словами, Євгену надали італійського адвоката, але наразі він не має усіх необхідних матеріалів, щоб говорити про зміст звинувачень.

Про юридичні прогнози

Якщо перші особи нашої держави втрутяться у цю справу, а вони повинні, вважаю, захищати наших громадян, то ця справа досить швидко вичерпає себе. Потрібно зупинити такі випадки, бо це не перша і може бути не останньою спробою Росії затримання українців на території Італії. 

Фото: facebook.com/ukrainiantheate

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
До миру не можна прийти здачею територій України — премʼєр-міністерка Італії Мелоні
Ковід, війна, "Редан" – "підліток навіть не здогадується, що ним маніпулюють"
Зеленський заявив про затримання Медведчука
Український консул відвідав затриманого у Неаполі Євгена Лавренчука: що відомо на цю мить?
"Перспективи Білорусі визначають у Кремлі". Чи допоможуть санкції врятувати Протасевича?