До миру не можна прийти здачею територій України — премʼєр-міністерка Італії Мелоні

До миру не можна прийти здачею територій України — премʼєр-міністерка Італії Мелоні

До миру не можна прийти поразкою, здачею територій України. До миру ми дійдемо лише тоді, коли Росія перестане вести воєнні дії, чинити напади на цивільні цілі та виведе свої війська з території України. На цьому наголосила сьогодні 13 травня у Римі премʼєр-міністерка Італії Джорджа Мелоні на спільній пресконференції із Президентом України Володимиром Зеленським. Він здійснює візит до Італії. Зеленський також зустрівся у Римі з італійським колегою Серджо Матареллою. "Ми надзвичайно вдячні Італії за важливу військову допомогу, яка дає змогу протистояти російській агресії", – зауважив Зеленський. Очікується також сьогодні зустріч Президента України із Папою Римським Франциском. 

0:00 0:00
10
1x

Володимир Зеленський і Джорджа Мелоні. Рим, Палаццо Кіджі, 13 травня 2023 року. Фото: Офіційне інтернет-представництво Президента України

Зустріч Президента України Володимира Зеленського з італійським колегою відбулася у Квіринальському палаці, офіційній резиденції президентів Італії. Розмова тривала близько 25 хвилин, повідомляє італійська агенція ANSA. "Для мене велика честь бачити вас тут, у Римі. Ми повністю на вашому боці. Ласкаво просимо", – сказав Зеленському Серджо Матарелла. "Мир, заради якого ми всі працюємо, має відновити справедливість і міжнародне право. Це має бути справжній мир, а не капітуляція", – наголосив Серджо Матарелла.

"Ми надзвичайно вдячні Італії за важливу військову допомогу, яка дає Україні змогу протистояти російській агресії. Запорукою нашого успіху на полі бою є своєчасне отримання необхідної допомоги", – зауважив Володимир Зеленський. "У цій війні Італія була й залишається на правильному боці, на боці правди. Ми рухаємося в напрямку перемоги. Бо перемога – це і є мир для нашої держави. Я впевнений, що суспільство Італії повністю поділяє наше ставлення, нашу справедливу боротьбу проти неспровокованої війни Росії", – сказав український лідер.


Володимир Зеленський і Серджо Матарелла. Рим, Квіринальський палац, 13 травня 2023 року. Фото: Офіційне інтернет-представництво Президента України

Потім він попрямував до Палаццо Кіджі, резиденції прем'єр-міністерки Італії. Джорджа Мелоні привітала Зеленського, Президента України зустрічали з військовими почестями. На спільній пресконференції за підсумками переговорів Мелоні висловила переконаність у перемозі України. "Майбутнє України – це майбутнє миру і свободи, і це європейське майбутнє", – наголосила керівниця італійського уряду. Вона додала: "до миру не можна прийти поразкою, здачею (територій – ред.) України, це було б дуже небезпечно для миру в Європі, і було б прецедентом. До миру ми дійдемо лише тоді, коли Росія перестане вести воєнні дії й чинити напади на цивільні цілі. Ми продовжуватимемо звертатися до Москви з вимогою вивести війська з території України", – зауважила Джорджа Мелоні. "Ми підтримуємо формулу миру із 10 пунктів Президента Зеленського", – заявила глава італійського уряду.