Український консул відвідав затриманого у Неаполі Євгена Лавренчука: що відомо на цю мить?

Український консул відвідав затриманого у Неаполі Євгена Лавренчука: що відомо на цю мить?

Українського режисера, колишнього головного режисера Одеського театру опери і балету Євгена Лавренчука затримали в Італії 17 грудня за запитом Росії. Українське МЗС підтвердило цю інформацію 3 січня. Що відомо на цю мить, розповіла в ефірі радіо "Культура" політична діячка, народна депутатка України 8-го скликання Ірина Подоляк.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Як стало відомо про затримання?

3 січня у фейсбуці була створена група "Free Eugene Lavrenchuk!", де опублікували інформацію, що Євген Лавренчук затриманий у Неаполі. Така подія не могла залишити осторонь будь-кого, хто цікавиться українською культурою. Євген близько 8 останніх років жив в Україні як наш громадянин. Свого часу він вчився і працював у Російській Федерації у Москві. У 2014 року він повернувся до України і був тут доволі помітний і присутній на культурній мапі. Він працював головним режисером Одеської національної опери, проводив свою школу як оперний режисер для артистів і виконавців. Також брав активну участь у громадському житті, завжди дуже чітко висловлювався і репрезентував свою позицію в Україні щодо культури і мистецтва та врядування у сфері культури.

Євген із часу свого останнього посту зник, що для нього зовсім не властиво. Сконтактувавши з його мамою, яка живе у Львові, з’ясувалося, що Євгена затримали під час транзитного рейсу. Він повертався з Тель-Авіва від сестри через Неаполь до Львова. 18 грудня він мав бути у Львові. Мама повідомила, що Італія надала Євгену адвоката. Відомо, що відбудеться засідання суду, на якому розглянуть підстави екстрадиційної заяви Росії.

У чому звинувачують Євгена Лавченчука?

Заява Росії нібито спрямована на те, що понад 8 років тому у Російській Федерації щодо Євгена було кримінальне провадження у господарській чи фінансовій справі. Якщо пошукати на російських сайтах, то видно, що у Томському суді влітку 2020 року було слухання, на підставі якого дали ухвалу про арешт Євгена. Але ні для кого не новина, що росіяни вигадують справи і це видно щодо багатьох українських громадян. Це зайвий раз підтверджує, що мати будь-яку взаємодію з Росією абсолютно токсично.

Мати Євгена Лавренчука повідомила, що Євген з адвокатом обрали позицію, щоб екстрадувати його в Україну як нашого громадянина. Завдання України полягає в тому, щоб захищати своїх громадян і щоб наші громадяни могли відповідати перед законом на території України.

Як громадськість може допомогти?

Важливими є звернення до правоохоронних органів Італії, до правозахисних організацій від громадян та незалежних експертів і спілок, які з Євгеном працювали і можуть підтвердити те, що Євген для України є важливою особою. Ці звернення треба скеровувати на електронну адресу мами Євгена, яку я подала на своїй фейсбук-сторінці (iralavr@gmail.com).

Чому не одразу заявили про затримання?

Як повідомила мама Євгена, адвокат думав, чи не зашкодить розголос справі, і чи не призведе це до жорсткіших дій Російської Федерації. На сьогодні вимога Росії є доволі кволою і слабомотивованою. Адвокат хвилювався, якщо надто активізувати діяльність, то росіяни можуть домалювати щось у справі і вимагати екстрадиції Євгена до Росії. Однак минув час і вирішили, що потрібно надавати справі розголосу, бо без цього Євгена можуть взагалі відправити до Росії.

Припускаю, що Євген не взагалі знав про кримінальну справу проти себе на території Росії. Інакше він би так вільно не подорожував. Приклад нашого громадянина Віталія Марківа, якого визволяла вся країна, має пояснювати поведінку Італії щодо її співпраці з Росією.

Український консул відвідав Євгена, він почуває себе нормально. Українське консульство спілкується і перебуває на зв’язку і з адвокатом Євгена, і з його мамою. Євген може залишатися 60 діб в італійському СІЗО, потім після судового засідання його або відпустять, або екстрадують до іншої країни.  

Фото: facebook.com/groups/5008368372520877