Щоби не за всі гроші — поради для бюджетного новорічного столу від кухаря

Щоби не за всі гроші — поради для бюджетного новорічного столу від кухаря

У Національному науковому центрі "Інституту аграрної політики" заявили, що за новорічний стіл 2022 року для сім’ї з чотирьох осіб українцям доведеться заплатити у середньому 1845 грн. Що на 8,1 % більше, ніж торік. Жителям столиці вартість бюджетного новорічного столу обійдеться у 2123,59 грн. Як зекономити на новорічному застіллі та що готувати на святкування, Українське радіо розпитало Віталія Гуралевича, кухаря та шеф-дипломата.

За 3 кг олів’є з ковбасою доведеться заплатити майже 200 грн, 1,5 кг оселедця під шубою — 121 грн, 2,5 кг м’ясних продуктів обійдуться у 443 грн, биток зі свинини — 150 грн, куряче філе — 120 грн, овочі та фрукти — 290 грн, шампанське — 109 грн, а за делікатеси доведеться викласти ще 480 грн. 

"За 1845 грн, про які згадує ННЦ "Інституту аграрної політики" можна накрити гарний сімейний стіл, за умови, якщо готувати страви власноруч, зі свіжих продуктів, а не купляти усе готове у супермаркеті.

Щоби страви були смачними, необхідно бути впевненим у якості продуктів, з яких ми їх готуватимемо. Тоді навіть, якщо ми зготуємо до новорічного столу страв у більшому об’ємі, ніж потрібно, зможемо ласувати ними ще 2-3 дні.

Придбані напередодні готові салати у супермаркеті не завжди гарантовано якісні — це лотерея. Ми можемо купити їх зранку, а ввечері за святковим столом, вони можуть зіпсувати нам настрій і здоров’я", — розповів кухар Віталій Гуралевич.

За словами шеф-дипломата, щоби трохи зекономити на святкуванні, варто використовувати домашні соління у якості холодних закусок на новорічному столі, а також як інгредієнти до салатів. Якщо ж такої змоги немає, то купувати соління у магазині не треба. Адже вжиті разом з алкогольними напоями, такі наїдки значно підвищують рівень солі в організмі, що погано вплине на самопочуття. Тоді від солінь краще відмовитися. 

Не потрібно готувати 3 кг олів’є або ж 2 кг оселедцю під шубою. Одна людина в змозі скуштувати 200-300 г олів’є і ще декілька закусок. Варто розрахувати порції на всіх членів сім’ї, які будуть присутні на святкуванні й не заготовлювати надміру. Адже святковий стіл складається не з одного олів’є — салати можна готувати різнопланові, у меншій кількості, зате з більшою різноманітністю.

"Якщо ж вам набрид рецепт старомодного радянського олів’є з дитинства. Цей салат можна зготувати за іншою рецептурою. 

Для приготування знадобиться:

  • куряче філе;
  • відварена картопля та морква;
  • свіжозаморожений горошок;
  • заправка соус "Цезар".

Тож, щоби урізноманітнити ваш новорічний стіл, варто трохи видозмінити старі рецепти за власним смаком", — зауважив кухар Віталій Гуралевич.

Фото: pixabay.com