Особливе маркування та окремі стелажі — Уряд посилює боротьбу з фальсифікацією продуктів

Особливе маркування та окремі стелажі — Уряд посилює боротьбу з фальсифікацією продуктів

Уряд вирішив посилити боротьбу з фальсифікатом продуктів. Кабінет міністрів уже схвалив відповідний законопроект на засіданні Уряду. Серед нововведень законопроекту: встановлення додаткових вимог до маркування і реалізації харчових продуктів. Про те, які саме зміни відбудуться і чи допоможуть вони зменшити кількість фальсифікату на полицях українських магазинів, Українське радіо запитало Яну Добідовську, старшу експертку з законодавства, політики та поінформованості проекту "Удосконалення законодавства, контролю і поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я і благополуччя тварин в Україні".

Про необхідність посилення боротьби з фальсифікатом продуктів

"Я вважаю необхідним запровадження таких нововведень до чинного законодавства в сфері харчових продуктів. Схвалений Кабміном законопроект є спрямованим на підсилення захисту прав споживачів. У ньому запроваджуються нові визначення, які зараз є відсутніми в українському законодавстві, і передбачається відповідальність за порушення встановлених вимог. У такий спосіб держава намагається підвищити рівень забезпечення інтересів споживачів щодо безпечності та якості харчових продуктів", — розповіла Яна Добідовська, старша експертка з законодавства, політики і поінформованості проекту "Удосконалення законодавства, контролю і поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я і благополуччя тварин в Україні".

За словами експертки, цей законопроект вносить зміни до деяких законодавчих актів, передусім до Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів". Зокрема додаються такі терміни як: "фальсифікований харчовий продукт" і "харчовий продукт, що імітує інший харчовий продукт". Ці два терміни є різними за своєю правовою природою і їх потрібно розрізняти. "Фальсифікований харчовий продукт" — це такий харчовий продукт, який виготовляється з метою умисного введення в оману споживачів щодо якості та безпечності харчових продуктів, має на меті отримання економічної вигоди і містить ознаки харчового шахрайства. "Харчовий продукт, що імітує аналогічний харчовий продукт" (за законом його називають "імітаційний харчовий продукт") — це такий харчовий продукт, який виготовляється відповідно до вимог законодавства. Його виготовлення не порушує вимоги харчового законодавства, але у ньому повністю або частково є заміненими певні інгредієнти. Через це він може бути прийнятий споживачем, як інший аналогічний харчовий продукт. Наприклад, коли ви бачите на полицях "вівсяне молоко", "кокосове молоко" чи "крабові палички". Окремі люди розуміють, що в складі цих продуктів насправді немає вівсяного молока, тому що його не існує у природі. Але інші люди, які не читають складники продукту, можливо, будуть введені в оману і вирішать, що якщо продукт названо "крабові палички", то в складі є м’ясо краба. Саме цей продукт і називатиметься "імітаційним харчовим продуктом".

Часом на товари є нанесені маркери "веганський" і "вегетаріанський харчовий продукт". Наприклад, "веганський бургер" або "веганська котлета". Але за визначенням, передбаченим законодавством, котлета передбачає у собі наявність м’яса. Тому, якщо ми говоримо про веганські або вегетаріанські страви, то у веганських мають бути відсутні складники тваринного походження, а у вегетаріанських присутніми можуть бути лише молоко та сир.

Тому такі нововведення вводяться для того, щоби споживач отримував вільно необхідну інформацію і йому було легше зрозуміти, що саме він купує.

Про те, які продукти найчастіше фальсифікують і за якими ознаками розпізнати фальсифікат 

"Фальсифікують різні харчові продукти і проблема фальсифікації є не лише в Україні, але й у країнах Європейського союзу. Якщо ми прочитаємо дослідження ЄС, то дізнаємося, що фальсифікується і оливкова олія, риба, масло, молоко, тобто ті продукти, які найбільше користуються попитом. 

Фальсифікація може бути декількох видів: коли під брендом відомої марки продається харчовий продукт, який не належить цій торговій марці, і друга, — коли з метою здешевлення цього харчового продукту до нього додаються або не додаються у достатній кількості інгредієнти, які повинні входити до складу. Наприклад, коли до молока додають рослинні олії. Це може не впливати на безпечність харчового продукту, але впливає на якість. Такий продукт не може називатися "молоко", — розповіла Яна Добідовська. 

Читати також: Найчастіше в Україні фальсифікують молочні продукти. Як не натрапити на фальсифікат?

Чи передбачено законом особливе маркування для продуктів, назви яких можуть ввести споживача в оману

"Держава вже прийняла закон про особливе маркування. Він називається — "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів". У цьому законі є закладені вимоги задля забезпечення інтересів споживачів. Основною метою цього закону є запобігання введенню споживача в оману і забезпечення чіткою достовірною інформацією. У ньому прописані всі вимоги до маркування.   

У новому законі прописані нововведення щодо маркування саме імітаційних харчових продуктів і щодо їхнього розміщення. Тобто, якщо у вас є імітаційний харчовий продукт, який є виготовленим згідно з вимогами законодавства, але ви його не можете назвати "молоко" чи "бургер", то в полі зору повинен бути напис "імітаційний харчовий продукт" і "містить замінники складових". 

Якщо ми говоримо про представлення харчового продукту, тобто його розміщення на полицях супермаркетів, у закладах роздрібної торгівлі, то для такої продукції повинні бути окремі секції, стелажі, полиці та прилавки, де вони стоятимуть окремо від інших продуктів", — розповіла Яна Добідовська, старша експертка з законодавства, політики і поінформованості проекту "Удосконалення законодавства, контролю і поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я і благополуччя тварин в Україні".

Фото: УНІАН