"В 5 разів менше, ніж мало бути": чи переживе Україна вугільну кризу? Коментує експерт

"В 5 разів менше, ніж мало бути": чи переживе Україна вугільну кризу? Коментує експерт

З 1 листопада Росія зупиняє постачання в Україну енергетичного вугілля марок А (антрацит) та П (пісне). Про те, чи зможе Україна уникнути енергетичної кризи, в ефірі Українського радіо говорить експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

0:00 0:00
10
1x

Яка частка вугілля з Росії потрапляє насьогодні в Україну?

Завжди поставки вугілля йшли з різних джерел, але найбільша частка, особливо антрациту, йшла з Росії. Росія постачала близько 70% енергетичного вугілля, але ми скорочували споживання антрациту і переводили свої теплові блоки на газову групу вугілля. Антрацит — дефіцитний вид вугілля для України. На нашій території зараз воно практично не добувається, адже шахти залишилися на непідконтрольних територіях так званих ЛНР та ДНР. 

Про проблему зупинки постачання Росією вугілля в Україну

Проблема в тому, що шахти, з яких йшли поставки антрациту, належали до останнього часу компанії ДТЕК і знаходилися в Росії, в Ростовській області. Влітку цього року ДТЕК, зважаючи на кредити, які брали в російських банках, віддали ці шахти. А зараз закінчився термін домовленостей, який передбачав поставку цього вугілля. Росіянам вигідніше продавати вугілля на інших ринках, адже Україна не готова купувати вугілля за ціною вищою, ніж 100 доларів. А росіяни зараз спокійно продають його за ціною 160-170 доларів за тонну. Також проблема в тому, що Україні більше немає де взяти антрациту, окрім Росії, адже, у зв'язку з кризою на світовому ринку, всі вихідні контракти насьогодні вичерпані. Тобто немає вільних обсягів вугілля, особливо антрациту. Зараз шукатимуть винних в тому, що не накопичили потрібного запасу вугілля. 

Хто винен в цьому?

Держава або визнає себе винною за те, що не прорахувала ризики та не заклала достатньо коштів, або ж звинуватить ДТЕК. Фактично, насьогодні йде пошук винного —  того, хто нестиме відповідальність за провал підготовки до опалювального сезону в частині накопичення вугілля. Зараз показово уряд спільно з НКРЕКП оголошують перевірки роботи теплових електростанцій та теплових електроцентралей в частині накопичення технологічного мінімуму вугілля на складах, якого там наразі немає. Але ці перевірки потрібно було проводити ще в серпні-вересні. 

Чому Україна досі залежить від Росії?

Я не знаю чому вже протягом 7 років ми чуємо, що не пов’язані з Росією. Ми транзитуємо газ і беремо за це російські гроші, купуємо паливо, вугілля, імпортуємо електроенергію. На жаль, дефіцит вугілля — катастрофічний, адже його в 5 разів менше, ніж мало би бути. Ми будемо змушені імпортувати електроенергію. Для українських представників бізнесу та компаній наприклад, співпраця з Росією — ділові відносини. Вони бачать дешевший ресурс і з радістю купують його, не вбачаючи в цьому якоїсь політичної сторони. Для росіян — це чисто бізнес. Вони би нам продали це вугілля за якусь мінімальну ринкову ціну, але вона також зависока для нас. Імпорт електроенергії теж не врятує ситуацію, адже все-одно виникне дефіцит в енергосистемі в ранкові та вечірні періоди, під час пікового споживання електроенергії. 

Читати далі: Імпорту електроенергії з Росії не буде: експерти спрогнозували, чи переживе Україна зиму без відключень світла

Який вихід з цієї ситуації? 

Єдиний варіант, який залишається — спалювати дорогий газ на теплових електростанція, якого у нас теж мало. Або обмежувати споживачів електроенергії в об'ємі споживання. Йдеться не про населення, а про представників бізнесу, промисловості. Але тоді будуть збитки для держави в цілому: менше попрацювали — менше заробили і менше сплатили податків. В другу чергу, може постраждати населення. Все це прописано. "Укренерго", сподіваюся, в критичних ситуація спрацює надійно, але ми можемо залишатися без електроенергії на якісь короткі проміжки часу: півдня, добу. 

Чи вирішиться найближчим часом питання?

Все залежить від погоди. Навіть, якщо буде звичайна зима, як минулого року, то ми все-одно потрапляємо в пастку дефіциту вугілля і необхідність імпорту електроенергії з Росії та Білорусі. В будь-якому випадку обмеження електроенергії буде. Можливо до населення і не дійде, але промисловість обмежуватиметься. Насьогодні присутній певний енергетичний дисбаланс. 

Про можливість приватних суб'єктів господарювання самостійно визначати норму своїх запасів вугілля 

Якщо приватна компанія не накопичує достатню кількість вугілля чи газу, в зимовий період його не вистачає для поставки населенню чи компаніям, бізнесу і не виконуються контракти, тоді НКРЕКП має право штрафувати таку компанію. І штрафи там надзвичайно великі. Може навіть дійти до позбавлення ліцензії, а це — шлях до перегляду діяльності цих компаній на території України.

Фото: Юрій Корольчук, "Укрінформ"