74% українців не влаштовують їхні зарплати: що відбувається на ринку праці? Пояснює експерт

74% українців не влаштовують їхні зарплати: що відбувається на ринку праці? Пояснює експерт

За даними опитування сайту з пошуку роботи Jooble, 74,1% українців незадоволені рівнем своєї заробітної плати, а 23,9% опитаних навіть не пам’ятають, коли їхня зарплата підвищувалась. 62,5% опитаних спеціалістів мають 7+ років професійного досвіду, 22,7% – 3+ років досвіду та 14,8% із досвідом до 3 років. Зазначається, що під час опитування проанкетували спеціалістів з різних галузей, таких як: виробництво, освіта, державний сектор, медична сфера, будівництво, IT, готельно-ресторанна галузь, аграрний сектор, логістика та інші. Чому громадяни нашої країни готові звільнятися і де умови оплати праці кращі в ефірі Українського радіо розповідає засновник рекрутингової компанії Borsch, провідний експерт ринку праці Сергій Марченко.

0:00 0:00
10
1x

Про що свідчать дані опитування

Я хотів би спочатку пояснити деякі деталі. По-перше, звичайно, є частина людей, яка незадоволена зарплатою і готова звільнитися. По-друге, це не 76%, бо опитування проведене сайтом пошуку роботи. Люди, які переглядають подібні ресурси, вже незадоволені своєю зарплатою і нинішними умовами в компанії. Очевидно, що це не дуже репрезентативна вибірка, адже вона проводилася серед тих, хто дійсно шукає роботу. Лише 2% громадян серед тих, хто шукає роботу, дійсно задоволені своєю заробітною платою.

Особисто я оцінюю кількість людей, які реального готові змінити роботу через низьку зарплату як 20-30%, що теж немало і є проблемою. Про таких людей варто говорити.

Яка зарплата є малою для українців

На низькі зарплати скаржаться усюди, але особливо це відбувається у маленьких містечках. У нас ніби два ринка праці є: у великих містах (Київ, Дніпро, Харків, Одеса, Львів), де роботодавці частіше шукають працівників, ніж працівники роботу, а в сільській місцевості ситуація інша, там часто буває так, що роботи немає взагалі, людям важче знаходити вільні вакансії. В принципі, на низьку зарплату жаліються звідусіль, просто повсюди вона різна. Наприклад, у Києві середня зарплата за пропозиціями роботодавців на тих самих сайтах пошуку роботи нині становить майже 17 тисяч гривень. Звичайно, сума відрізняється від того, що пропонують у якомусь райцентрі Полтавської області. У мене є хата в селі, в Лубинському районі, де 17 тисяч гривень ― це захмарна заробітна плата. Там люди готові працювати за 7-8 тисяч гривень.

Про рівень ефективності закордонних і українських робітників

Рівень ефективності німецьких і українських працівників порівнювати дуже важко, бо це як співставляти того, хто сапає з тим, хто їде на комбайні.  Там працюють на німецькому обладнанні, на високоефективних виробництвах, де багато всього вже автоматизовано. Тому порівнювати робітників з різних країн, дивлячись на ВВП України та іншої держави, мабуть, не дуже коректно. Українські робітники не працюють гірше за іноземних. Можливо, вони не такі дисципліновані і сумлінні, але не гірші.

Читати далі: Три тисячі нелегальних працівників в Україні: багато чи мало? Коментує експерт

Чому роботодавці не можуть знайти співробітників

Ринок праці, як живий організм ― він часто рухається, робить це у різних напрямках. Минулого року був карантин, у багатьох компаній виникли проблеми з економікою, людей звільняли, ринок праці був у жахливому стані. Нині ж він оговтується після минулорічного падіння. Якщо подивитися на показники ринку праці цього року, то ми можемо побачити, що у лютому на одному з найбільших сайтів пошуку роботи була 31 тисяча вакансій, розміщених за тиждень роботодавцями. А в серпні цього року ― 61 тисяча. Ринок праці оживає, зараз дійсно багато роботодавців зіштовхуються з проблемами, бо вони конкурують між собою, адже всім потрібні працівники. Однією з особливостей українського ринку є те, що є не так багато кваліфікованих працівників як хотілося б роботодавцям, особливо, якщо ми говоримо про промисловість, про технологів,  інженерів і програмістів.

Про фріланс

Я б сказав, що під час коронавірусу розвинулася більше віддалена робота, ніж фріланс. Він, звісно, розвивається, адже це цікава тема. Багато людей не бачать своєї роботи поза фрілансом, тобто вони так звикли до такої форми, що не хочуть ні на кого працювати стабільно. Це світовий тренд, що розвивається і в Україні. Однак сказати, що фріланс ― це майбутнє ринку праці, мабуть, я не можу. Найбільш типовою сферою для фрілансу є креативна індустрія, наприклад, дизайнери переважно працюють за такими умовами. Якщо ж ми говоримо про якусь роботу, яку потрібно виконувати постійно, то туди частіше запрошують працівників у штат.

Чи є рівень заробітної плати ключовою мотивацією

Дуже часто роботодавці думають, що якщо дадуть велику заробітну плату, то працівники одразу почнуть краще працювати, але це не завжди так відбувається. Психологи говорять, що підвищення заробітної плати мотивує всього 2 місяці, потім людина думає, що це справедлива оплата праці. Людям потрібна якась ідея, щоб вони розуміли, за що отримують гроші. Буває так, що в українській компанії людина може заробити більше, але вона все одно їде в Польщу, бо є стереотип, що це “закордон”, значить там буде краща зарплата. Кажуть, що там можна заробити за день 50 євро, але ж інколи для цього потрібно працювати 16-18 годин. Нині ж у великих українських містах можна отримувати і більше. 

Читати далі: Нова формула розрахунку зарплати. Чи збільшаться доходи українців?

Про що свідчить велика готовність українців звільнятися через низькі зарплати

Це не прояв відчаю, бо це ринок праці. Там такі ж показники як і на інших ринках. Коли ви йдете на базар і шукаєте бюджетну моркву ― це не означає, що так відбувається з відчаю, просто ви хочете знайти більш вигідну пропозицію. Робітник зацікавлений заробити більше, працедавець ― заплатити менше, і на такому балансі зацікавленості формується ринок. Кожна людина приходить на роботу і отримує певну заробітну плату, але з часом у неї змінюються обставини, тому вона переглядає свої вимоги. Це нормально, коли громадянин шукає більший заробіток. Тому відсоток міграції, відсоток людей незадоволених своє заробітною платою є нормальним, не треба його боятися. Я б сказав, що у нас люди менш мобільні. Наприклад, німці чи англійці частіше змінюють роботу, частіше переїжджають. Українці довше сидять на одному місці.

Читати далі: "Не треба роздавати пільги. Треба створювати можливості" — міністерка соціальної політики Лазебна про нову програму зайнятості для українців

Зазначимо, за даними Державної служби зайнятості кількість зареєстрованих безробітних, станом на 24 червня 2021 року, складала 354 тисячі осіб, що на 105 тис. осіб менше ніж на початку року.

Фото: pixabay.com