Три тисячі нелегальних працівників в Україні: багато чи мало? Коментує експерт

Три тисячі нелегальних працівників в Україні: багато чи мало? Коментує експерт

Про те, скільки українців досі працюють нелегально і чому на це погоджуються, в ефірі Українського радіо розповідає головний експерт, керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів Андрій Забловський.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

В Україні продовжується інспекційна кампанія з питань легалізації праці. За перші три тижні було виявлено 3 тисячі 216 працівників, допущених до роботи без трудових договорів. За цей час було розпочато 1063 інспекційних відвідувань. 

Чому тіньова зайнятість настільки популярна в Україні?

Проблема тіньової нелегальної зайнятості роками стоїть на порядку денному. Якщо ми говоримо про великі компанії, то вони ніколи, починаючи із заходу на український ринок, не сповідували жодних принципів. В чому причина цього? Трудове законодавство в Україні залишається неврегульованим. Про це бізнес говорить в усіх опитуваннях. Не забувайте про ще один момент: зараз світ змінюється під впливом технологічної і  цифрової еволюції, які змінюють природу праці. Кожен четвертий американець, наприклад, зараз на фрилансі. В Україні теж ринок фрилансу розвивається. Зараз готуються нові редакції законів, які передбачають нові форми зайнятості. 

Цифровізація — гарант прозорості працевлаштування?

Саме так, адже всі транзакції, зокрема і фінансові, будуть відстежуватися. Якщо людина отримує стабільний дохід і не вказує місце роботи, то буде набагато простіше вирахувати і прослідкувати працює насправді людина чи ні. 

Як бізнес реагує на подібні перевірки?

Якщо перевірки проводяться законно і без порушень, то легальний бізнес до цього відноситься із розумінням. Але ж ці перевірки можуть відбуватися і не зовсім законним способом або з частковим дотриманням. Тоді бізнесу доводиться в судовому порядку доводити свою правоту. 

Чи допоможуть такі перевірки змінити ситуацію з працевлаштуванням?

Ці питання є досить риторичними, тому що поки ми саму економічну сутність не змінимо, вона буде мотивувати порушувати правила. Чому? Через економічну вигідність. Адже, за існуючих санкцій, дешевше буде продовжувати такі нелегальні стосунки. І за допомогою перевірок викорінити це неможливо. Немає потрібного ресурсу в держави і навряд чи такий спосіб буде дієвим. Пересадити усіх — не вихід, адже чисто адміністративно держава не зможе цього виконати. Навіть якщо і буде кримінальна відповідальність, то ця норма не працюватиме.

Наскільки дієва існуюча система покарань? 

Останнім часом штрафні санкції стали цілком значущими. Але нелегала дуже важко покарати, тому що він не декларує свій бізнес. Якщо людина не декларує свою господарську діяльність, то складно довести, що вона нечесно когось працевлаштовує. Але для тих, хто працює легально, ці штрафи є дуже відчутними. 

Часткове перебування бізнесу в тіні допомогло Україні пройти період карантинних обмежень. Чи можна говорити про користь від тіньової економіки?

Як не парадоксально це звучатиме, але так і є. Не можна сказати, що це є добре і з цим не треба боротися, але з точки зору економічних реалій це дійсно має місце. 

Про ефективність законопроєкту 5600 про внесення змін до Податкового кодексу України

Є ризики в цьому законопроєкті і про них часто говорять. Досить багато в ньому є вузьких місць, які підуть не на користь бізнесу. До цього законопроєкту було подано більш як 11 тисяч правок, це свідчить про те, що прописані норми не завжди чітко зрозумілі тим, хто буде їх виконувати. Починаючи від аудиту і закінчуючи проведенням перевірок.

Фото: Андрій Забловський, "Українське радіо"