Через Інтернет-заявку за 10 днів: як легко змінити постачальника газу? Поради від експерта

Через Інтернет-заявку за 10 днів: як легко змінити постачальника газу? Поради від експерта

Про те, як змінити постачальника газу та вибрати найвигідніший тариф, в ефірі Українського радіо розповідають керівниця проєкту ГазПравда та координаторка житлово-комунальних програм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко.

0:00 0:00
10
1x

Як вплинула на українців можливість змінювати газового постачальника?

Можливість змінювати постачальника була давно, але було мало тих, хто пропонує. Фактично, із серпня минулого року уряд відкрив ринок: з'явилося багато постачальників. Рік тому Національний регулятор НКРЕКП суттєво спростив саму процедуру. Раніше необхідно було йти до свого колишнього постачальника, брати у нього довідку про відсутність заборгованості, йти в Облгаз, йти до нового постачальника. І це все тривало в середньому 120 днів. Коли запрацював ринок, регулятор паралельно спростив процедуру і  люди змогли за 10 днів змінити постачальника. Законодавство ж дає 3 тижні на виконання усієї процедури.

Хто зараз може змінити постачальника газу?

Можливість змінити постачальника безкоштовно є у кожного, незалежно від того проживає людина у індивідуальному будинку чи багатоповерхівці. На відміну від тепла чи води, газового постачальника можна змінювати індивідуально. Не важливо, потрібен вам газ для приготування їжі, гарячої води (бойлера) або для опалення. 

Як це працює?

Дійсно, труба є одна. І обслуговуванням труби займаються оператори газорозподільних мереж облгази. Тому, Національний регулятор додав плату за доставку газу в окремий платіж. Можливо, це викликало хвилю нерозуміння і обурення, але ідея була зробити окрему платіжку за доставку. Доставка — це велика робота облгазів для достатньої підтримки тиску, щоб цей газ доходив до наших конфорок. Паралельно є великий ринок постачальників,  близько 60-ти компаній. В них ціни — ринкові. Їхня задача: купити на оптовому ринку найкращий ресурс, сформувати пропозицію, додати свою націнку, запропонувати цей пакет споживачу. 

На що звертати увагу при зміні постачальника газу?

Згідно з даними опитування, ціна — найважливіший критерій для українців. Я би ще рекомендувала звернути увагу на історію цієї компанії, зайти в реєстр ліцензіатів Національного регулятору НКРЕКП, подивитися хто є її засновниками, який статутний капітал. Бо, якщо постачальник не зможе виконати своїх зобов'язань, то споживач не залишається без газу, але потрапляє на ПОН — постачальника "останньої надії" (ред. — страховка від раптової втрати поточного постачальника). Цю компанію обрав уряд на конкурсних засадах терміном на 5 років. Зараз це газопостачальна компанія НАК "Нафтогаз України". Людина може залишатися на ПОНі 2 місяці і, впродовж них, повинна знайти собі нового постачальника. В минулому році в ПОН були досить привабливі ціни, бо він виконує функцію соціального захисту, але там ціна рахується за формулою і повністю залежить від тих тенденцій, які є на європейському газовому хабі. Цьогоріч ця ціна дуже висока, поза 11 грн насьогодні. 

Де шукати та порівнювати газопостачальників?

Усі європейські країни регламентують, що має бути порівняльний інструмент — єдиний сайт, де споживач, вказавши потрібну кількість газу, отримує перелік усіх можливих постачальників, які найбільше йому підходять. В Україні такого єдиного ресурсу немає, але є 2 некомерційні ресурси: ГазПравда та Газотека. На цих ресурсах можна відразу і подати заявку і звідти отримати повідомлення від нового постачальника. Важливо уважно кілька разів прочитати повний опис пакету, зокрема і текст, написаний дрібними літерами, щоб в результаті не виникало непорозумінь. Для тих, хто не хоче чи не може оформити заявку онлайн, можна це зробити через пошту або прийти до офісів або їхніх представництв і подати цю заявку фізично.

Які документи потрібно зібрати для зміни постачальника газу?

До заявки додається паспорт, ідентифікаційний код і копія документу, який посвідчує право власності на це приміщення. В окремих випадках, якщо є співвласність, то це можуть бути якісь додаткові документи. Також багато постачальників приймають електронний підпис, тому вся процедура може тривати, приблизно, 10 хвилин. 

Як бути тим, хто не має доступу до Інтернету?

Тут вже все залежить від постачальника і його способу дійти в потрібне місце. Очевидно, ми рекомендуємо всім використовувати різні канали і засоби, щоб використовувати, доносити про себе інформацію, через брошури і листівки доносити до людей, які не мають доступу до Інтернету, потрібну інформацію про свої послуги. Але тут ніякого стандартизованого набору інструментів немає. 

Чи варто чекати опалювального сезону для зміни постачальника?

Газ — сезонний продукт. Влітку він дешевший, а взимку — дорогий. Але ми маємо геополітичну ситуацію, де "Газпром" планує добудувати свій "Північний Потік-2" і він не виходить зараз на ринок, тобто дуже мала пропозиція обсягів газу на європейському оптовому ринку, відповідно маємо високу ціну. Тому, зважаючи на ці геополітичні події, я би рекомендувала не ризикувати і залишатися на річній ціні, знайти собі найкращого постачальника з найкращою пропозицією.

Які додаткові послуги можуть надавати постачальники для своїх споживачів?

Якщо говорити про майбутнє, то важливою перевагою може стати комплексний продаж ресурсів, наприклад газу і електрики. Зараз це зручність управління електронним кабінетом, передачі інформації, контакт-центр, підтримка клієнтів. Минулого року деякі компанії надавали за сумлінну і вчасну оплату користувачів 3-5% знижки на газ. Інколи компанії здійснюють певні розіграші серед своїх клієнтів.

Що відбувається з пільгами і субсидіями при зміні постачальника газу?

Це ніяк не повинно відображатися на системі забезпечення соціальним захистом. 

Як багато споживачів за рік змінило постачальника газу?

За даними НКРЕКП, близько 120 тисяч людей змінило постачальника. Це не мало, адже якоїсь масованої інформаційної кампанії не було і, все ж, менше року пройшло. Люди повірили в цей ринок і побачили, що він може працювати. Поява понад 50-ти нових компаній про щось, та свідчить. 

Чи обов'язкова наявність лічильника газу при зміні постачальника?

Закон не обмежує людей. Незалежно від того, чи є у тебе лічильник у домі, квартирі чи немає. Але, я, однозначно, є прихильницею лічильників і вважаю, що кожен повинен його мати. Такої вимоги, що ви можете змінити постачальника тільки коли у вас є лічильник, немає. Але, очевидно, що мати лічильник буде завжди вигідніше, ніж його не мати. 

Як змінити постачальника газу? Покрокова інструкція:

  1. зайдіть на сайт https://gazpravda.com.ua/  або  https://gasoteka.ua-energy.org/
  2. вкажіть ваш поточний тариф та кількість газу, яку споживаєте
  3. виберіть зі списку постачальника, який вам підходить  
  4. залиште заявку на сайті і чекайте на відповідь від постачальника на електронну пошту
  5. відскануйте потрібні документи та надішліть їх на сайт постачальника 
  6. після підключення надішліть постачальнику поштою оригінал заяви про приєднання з вашим підписом.

Для зміни постачальника газу не потрібно зв'язуватися з колишнім постачальником. Це задача вашого нового постачальника газу.

Фото: www.pexels.com