Від студентського флешмобу до світових масштабів: як змінився День вишиванки за 15 років

Від студентського флешмобу до світових масштабів: як змінився День вишиванки за 15 років

Сьогодні, 20 травня, світ відзначає 15-й ювілейний День вишиванки. Про ідею створення свята, його особливості та трансформацію в ефірі Українського радіо розповідає засновниця Всесвітнього дня вишиванки Леся Воронюк.

Історія виникнення дня вишиванки

Акція бере початок із ініціативи студентської молоді факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького університету у 2006 році. Там запропонували один день року присвятити вишитій сорочці. Свято існувало і відзначалося спочатку у вузькому колі, але з 2014 року вийшло за його межі і за межі самої України. 

Як сталося , що студентський флешмоб поширився на весь світ?

Дійсно, невеличка студентська акція перетворилася на подію, до якої долучається понад 100 країн. Свято набуло таких масштабів, бо ми свято вірили в нашу ідею. Те, що ми хочемо розповісти самим українцям і світу про нашу культуру. Також вважаю, що в України була потреба у виникненні такого позитивного, натхненного свята краси, єдності, культури і традиції України.

Чому святкування припадає на кожен 3-тій четвер травня?

Ми не хотіли обирати фіксовану дату, щоб свято не припадало на вихідні в певні роки. Тобто, основна ідея була в тому, щоб показати: сорочку можна одягати на пари, на роботу, в дитячий садок, на прогулянку, в кіно, на весілля. Це повсякденна частина нашого життя. 

Як виникла ідея створення свята?

Ідея виникла спонтанно, коли я була студенткою. Я побачила на парах свого друга у вишитій сорочці і запропонувала йому одягнути вишиванки разом в певний день. Ми ще знайшли кількох друзів-однодумців, залучили викладачів, і так свято народилося.

Як святкуватимуть Всесвітній день вишиванки цьогоріч?

Цьогоріч з нагоди 15-річчя свята, ми влаштовуємо день вуличної етномузики. Традиційні українські музики в парках, скверах гратимуть усією Україною. В Києві маємо аж дві знакові важливі події: о 12:00 в сквері по вулиці Іллєнка, 39, буде відкриття пам’ятника Василю Вишиваному, а о 15:00 в музеї Гончара відбудеться презентація проєкту "Вишивка в одязі видатних українців" — цінний проєкт київського Музею видатних діячів української культури та "ZETA atelier", який демонструє, як українська еліта 19 століття носила (вишиванки — ред.) й знайомила світову спільноту з вишуканими вишитими сорочками. Раніше це замовчувалося російською пропагандою, а зараз сучасна історія України недостатньо на цьому акцентує.

Фото - Всесвітній день вишиванки, фейсбук-сторінка