Розбудова військово-морських сил України — коштовне, але вкрай необхідне завдання — Головнокомандувач ЗСУ

Розбудова військово-морських сил України — коштовне, але вкрай необхідне завдання  —  Головнокомандувач ЗСУ

Про ситуацію на українському кордоні, готовність Збройних сил до вступу в НАТО, виробництво ракетного комплексу "Нептун" та чеські гаубиці в рамках Форуму "Україна 30. Безпека країни" в ефірі Українського радіо, розповідає генерал-полковник, Головнокомандувач Збройних Сил України Руслан Хомчак.

0:00 0:00
10
1x

Як ви оцінюєте ситуацію на українських кордонах?

Суттєвих змін на українському кордоні не відбулося. І те нарощення військ, яке Росія здійснювала впродовж останніх місяців, суттєвих змін не зазнало. Ті сили і засоби, які були відведені в пункти постійної дислокації — незначна цифра. За оцінками наших розвідників, до 5-6 тисяч військовослужбовців з відповідною технікою. Решта ж перебуває уздовж наших кордонів. Загроза агресивних дій Російської Федерації нікуди не дівається. 

Які завдання стоять перед Збройними силами України для вступу до НАТО? 

Збройні сили України, протягом багатьох років, виконують усі поставлені завдання щодо вступу до Північноатлантичного альянсу. Виконуємо добросовісно і максимально якісно. Проводимо реальні зміни. І системи правління, і системи підготовки, і системи ведення бойових дій, і системи логістичного та медичного забезпечення; також очікуємо зміну системи грошового забезпечення, яка потягне за собою зміни системи кадрового менеджменту. Збройні сили України сьогодні йдуть попереду всіх перемін, які повинні відбутися в державі для отримання можливості стати повноцінним членом Північноатлантичного альянсу. 

Для чого Україні чеські гаубиці DANA M2, якщо їхній калібр — 152 мм, а НАТО використовує 155 мм?

Основні переваги DANA M2 — мобільність та автоматизація процесів управління. Країнам НАТО потрібен не калібр (там у кожної країни — свої зразки озброєння, свої калібри). Країнам НАТО потрібно, щоб усі були взаємосумісні і в процесі оцінки обстановки, планування операцій бойових дій і виконання бойових задач. Єдине ціле, не зважаючи на те, яка це країна. Одна мова, єдині процедури, планування, оцінки, взаємодії і виконання завдань. Основне завдання зброї: щоб від моменту визначення цілі до моменту ураження цієї цілі пройшло якомога менше часу. DANA M2 найкраще пройшла випробування. Для нас це сьогодні потрібно.

Про початок виробництва українського берегового ракетного комплексу "Нептун" 

Випробування вже були, комплекс прийнятий на озброєння і перший зразок вже переданий військово-морським силам. Наскільки мені відомо, цей процес вже пішов у виробництво. Кошти закладені в бюджеті і цьогоріч ми плануємо отримати перший бойовий комплекс, який надійде на озброєння, і будемо збільшувати його кількість. 

Про употужнення військово-морських сил України: виробництво протичовнових турецьких корветів класу ADA для України

Сьогодні прийняті рішення і по будівництву військово-морських баз, і по забезпеченню військово-морських сил. США надали нам ряд патрульних катерів. Велика Британія переймається тим, як допомогти розбудувати військово-морські сили і теж надає допомогу. А стосовно турецького корвету ADA, то, наскільки мені відомо, в Туреччині проєкт запущений і згодом перейде до України. І ми будемо мати виробництво тут. Але військове озброєння не може бути на віки. Тому щойно ми починаємо будівництво корвету — одразу маємо думати про те, як розробляти більш новітні, сучасні засоби. Існує 2 проблеми: не всі хочуть їх продавати і не у всіх ми можемо таке обладнання купити. Розбудова військово-морських сил — серйозне і коштовне завдання, але вкрай необхідне для України, як для морської держави. 

Про самогубства у Збройних силах України: як запобігти таким ситуаціям? 

Армія і український народ — одне ціле. Просто частина свідомо йде у Збройні сили, бере в руки життєво небезпечний предмет (як для себе, так і для оточуючих) і, разом з тим, відповідальність. Проблема самогубства в армії була і є. Вона була і в Радянському союзі, і, спілкуючись з керівниками армій країн-партнерів, у них теж є. І ця проблема не закривається армією. Це — проблема суспільства. Стосовно нещодавнього самогубства у збройних силах України, то там проблема не тільки в армії. Цей молодий чоловік не планував застрелитися. Це сталося внаслідок Інтернет-гри, що можна розцінювати як халатне відношення до свого життя. Як на мене, це теж вплив нашого противника, частина гібридної війни. Звичайно, у самогубстві винен не тільки ворог. Якщо людина вирішила піти з життя, то тут справа в тому, що відбувається всередині самої людини. 

Про бойовий дух української армії

Бойовий дух української армії високий, на 10 із 10 і ще трохи в запасі. Тому що сьогодні Збройні сили помічають багато позитивних змін, які відбуваються в державі. В результаті маємо те, що зараз немає військовослужбовців, які йдуть в армію, щоб не бути готовим захистити свою Батьківщину. Готові і вагатись не будуть. Хочуть навчатися. Ніхто не має піддавати сумнівам готовність збройних сил виконувати свої завдання. 

Нагадуємо, що Всеукраїнський форум "Україна 30" — це серія зустрічей, які ініційовані президентом України, напередодні 30-ї річниці відновлення незалежності України. Цього тижня обговорюється низка важливих питань, пов'язаних із безпекою України. 

Фото: Руслан Хомчак, Всеукраїнський Форум "Україна 30", Facebook