Як обрати якісні та зручні черевики. Поради ортопеда та майстрині з пошиву взуття

Як обрати якісні та зручні черевики. Поради ортопеда та майстрині з пошиву взуття

Досі "викидаєте" гроші на неякісне взуття? Мокрі ноги в дощову погоду і холодні взимку? Вибираєте затісні чи занадто вільні черевики? Лікар фізичної реабілітаційної медицини Ірина Зуйченко та засновниця студії індивідуального пошиву взуття Марина Лещишин в ефірі Українського радіо розповіли яким має бути взуття для дорослих та дітей.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Шкіряне взуття. Коли ми тримаємо чобіт в руках, потрібно знайти зріз шкіри, вона має бути одношарова. Якщо це шкірозамінник, то на зрізі можуть бути ниточки або декілька шарів. Також можна перевірити на тепло. Ми прикладаємо руку до шкіри, якщо вона не приймає тепло руки, то це - замінник. Діапазон цін на такі черевики - від 2,5 тисяч гривень.

Фото: unsplash.com

Технології водонепроникності. Взуття виготовляють з мембранної тканини, яка покривається трьома шарами. Щоб перевірити, чи технологія якісна, можна трошки збризнути на черевики водою, якщо залишаться краплі, значить технологію витримано.

Підошва. Якісна підошва гнучка, не тріскається. Виготовляється вона з каучука та гуми, вони міцні, гнучкі та зносостійкі. На підошві має бути протектор, щоб не було слизько ступати в ожеледицю чи на гладких поверхнях. Взуття не обов’язково має бути прошите, зараз є дуже міцні клеї. Але, якщо є шов, то він має бути рівним, з міцною ниткою. При покупці взуття, не потрібно боятися зігнути його. Якщо виступає клей, то підошви неякісні. Також треба заглянути в устілку, чи немає там клею. Якщо є шви, необхідно гарненько розглянути шви, якими підошва кріпиться до верху взуття.

Фото: unsplash.com

Брендовість чи якість. Бренд - це мода. Виробникам не обов’язково робити наголос на якості. Вони виготовляють на сезон, наступного сезону треба буде щось інакше продавати. Рекомендую брати брендове взуття модникам, які наступного сезону його змінять.

Зручність. Саме через звичку обирати красиве страждають ноги, буває, коли звужуються пальці, можуть зовсім атрофуватися м’язи, можуть вкоротитися ноги, що призводить до перекосу тазу. Обираючи взуття, треба звернути увагу, щоб воно не було тісним, не біліли та не синіли пальці. Якщо є відчуття, що пальці звужені, взуття не годиться, якщо "гуляє" п’ятка, є ризик підвернути ногу. Треба обирати взуття, яке зручно сидить, не важке, згинається у пальцях "носок", не мають тиснути шви. Оптимальна висота каблука для чоловіка - 2-3 см, для жінки - від 2,5 до 6 см. Взуття на плоскому ходу ліпше не носити. 

Як правильно обрати ортопедичне взуття. Є так званий "каблук Томаса" - цей "ріжок" кріпиться додатково до звичайного підбору і не дає нозі "завалюватися" всередину на назовні. Також є взуття з великим бортом, який фіксує гомілковостопний суглоб, якщо ніжки деформовані всередині чи назовні. Ортопедичні устілки, які ставляться у звичайне пласке взуття, компенсують всі його недоліки.

Фото: unsplash.com

Як правильно обрати дитяче взуття. Для маленьких дітей треба обирати зручне та легке взуття. Щоб перевірити довжину устілки, треба виміряти ніжку на папері і зрівняти під час покупки. Дитяче взуття має бути просторим і не тісним. Для старших дітей має бути добре зафіксована кінцівка, бо діти дуже активні. Треба купувати взуття по розміру, а не "на виріст".

Догляд. Косметика для взуття має бути на натуральних основах, краще на восковій. Щиточки теж треба обирати з натурального ворсу.

Цікаві факти про взуття

• У Латинські Америці були часи, в одязі з відкритими пальцями ніг ходили представники секс-меншин; 

• В Тунісі на вінчання наречений дарує дівчині білі черевики;

• У стародавні часи в Китаї наречена взувала дерев’яні черевики з яскравим малюнком та стрічками. Вважалося, що таке взуття принесе власниці сімейне щастя;

• В середні віки у Європі вірили, що взуття відлякує злих духів. Тому в стіни будівлі вмуровували черевики. 

• Співачка Мадонна має понад 1000 пар взуття;

• Найвищий чоловік світу носив взуття 72-го розміру.

Фото: unsplash.com