Чому депутати "Слуги народу" заблокували скасування недоторканності та прослуховування для НАБУ — коментує експертка

Чому депутати "Слуги народу" заблокували скасування недоторканності та прослуховування для НАБУ — коментує експертка

Членкиня правління Центру протидії корупції Олена Щербан в ефірі Українського радіо прокоментувала, чому депутати від "Слуги народу" заблокували скасування депутатської недоторканності та надання НАБУ можливості прослуховування.

0:00 0:00
10
1x

"Сьогодні представники партії пояснюють, що причини полягають у тому, що багатьох депутатів від "Слуги народу" просто неправильно проінформували про суть цих змін, і провели таку спецоперацію з дезінформування про те, про що йдеться. Як відомо, нібито перед голосуванням за цей законопроєкт депутатам розповідали про те, що тепер їх можна буде після голосування обшукувати одразу, навіть без ухвали суду, що абсолютно не відповідає дійсності. Тому що норми, які стосуються ухвали суду на такі слідчі дії, є базовими в усіх державах і не змінювалися цим законопроєктом", — зазначила Олена Щербан.

Експертка додала, що суть у тому, що, попри те, що проголосували за зняття депутатської недоторканності (і це буде з січня), є ще зміни у Кримінально-процесуальному кодексі, які далеко за межами депутатської недоторканності перебувають. І вони не дозволяли обшукувати та проводити негласні слідчі дії щодо нардепів до того, як на це надасть дозвіл Верховна Рада. І це абсолютно абсурдна норма, тому що який сенс прослуховувати людину, коли про це стало відомо всій Верховній Раді. Тому ці норми насправді "драконівські".

Щербан зауважила, що причина може полягати саме у тому, що цей законопроєкт дозволяв НАБУ здійснювати самостійне прослуховування.

"Може бути, що це просто відмовка, і причини глибші. І полягають у тому, що цей законопроєкт дозволяв НАБУ здійснювати самостійну "прослушку". Сьогодні бюро змушене це робити із застосуванням сил та ресурсів Служби безпеки України. Можливо, це пов’язано з тим, що нова влада хоче контролювати нові антикорупційні органи і не хоче надавати їм право слухати себе", — сказала вона.

Щербан також зазначила, що "законопроєкт пішов на друге читання, тепер прийматимуться поправки. Ми побачимо, який проєкт насправді потрапить у зал наступного разу, чи залишаться там всі ці норми, чи їх знімуть та чи відповідають наміри президента та наміри партії їхній програмі, їхнім діям. На початку жовтня стане зрозуміло, коли комітет буде засідати по цьому законопроєкту".  

Зазначимо, 19 вересня 44 депутати від "Слуги народу" заблокували скасування депутатської недоторканності, а також надання можливості прослуховування НАБУ та скасування "правок Лозового" у другому читанні, не проголосувавши за президентський законопроєкт №1009.

Фото — facebook.com/sluganarodu.official