В опері почуваю себе прекрасно, бо роблю свою справу — солістка Віденської опери Зоряна Кушплер

В опері почуваю себе прекрасно, бо роблю свою справу — солістка Віденської опери Зоряна Кушплер

Про успіх за кордоном, роботу у Віденській опері, життя на дві країни, про голос як Божий дар, а благодійність як вдячність за цей дар, в ефірі Українського радіо розповіла провідна солістка Віденської державної опери (Wiener Staatsoper), володарка титулу "Людина року в Україні" Зоряна Кушплер.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

— Розкажіть про свій минулий сезон, він був успішним, правда? Здається, що цілий рік був особливим для вас, можливо, тому що це був рік "Австрія — Україна"?

— Так, це правда. Я поєдную Україну та Австрію ще з 2007 року, коли приїхала до Відня за контрактом на два роки, а насправді я там вже 14-й сезон.

— У 2018-2019 роках Віденська опера випустила комплект компакт-дисків, де є голоси відомих виконавців, і там, що дуже приємно, є й ви.

— А мені як приємно. Театр готував сюрприз, випустив 10 дисків із найбільш знаковими записами і серед них "Євгеній Онєгін", в якому я брала участь.

— Розкажіть трішки про благодійність. Наскільки гуманітарні речі вам важливі?

— Я дуже серйозно ставлюсь до благодійності. Голос — це дар Божий і це треба віддавати, бо мені він дістався безкоштовно. Тому кілька концертів щороку я влаштовую на благодійних засадах.

— Я знаю, що ви презентували з сестрою і мамою книгу про батька і заспівали спільно концерт.

— Так. Я вдячна всім вчителям, які в мене були, але найголовнішим моїм викладачем був тато, який займався зі мною вокалом з 17 до 37 років. Він трагічно загинув, але якби не це, зараз я би не мала іншого викладача. Він був вимогливим, але дуже доброзичливим. Львів чудово сприйняв концерт, ми намагалися запросити всіх найкращих учнів тата і всі згодилися. Не у всіх, звісно, вийшло виступити через хворобу, адже був лютий. Але все вийшло дуже святково, зворушливо, з оркестром. А перед тим ми презентували книжку, яку редагувала наша мама.

— Як вам працюється у Відні? Конкуренція у опері велика?

— Я себе прекрасно почуваю, бо я роблю свою справу. Це настанова батька: роби свою справу віддано і після роботи одразу йди додому. Ніяких посиденьок по кав’ярнях, нічого.

— Що плануєте на наступний сезон? Я знаю, ви співатимете "Реквієм" Верді.

— Починаю я з 1 вересня, коли в нас день відкритих дверей. Тоді люди можуть прийти на два великі концерти, квитки видаються, а не продаються. Зал на 2,5 тисячі місць, тому квитків немає у продажі, адже прийшло б усе місто. Потім починається робота до прем’єри "Сну літньої ночі", потім — Верді і Моцарт. Після ми ставимо Ольгу Нойвірт, яка написала оперу "Орест". Це дуже цікавий твір, бо в першому відділені я граю чоловіка, а в другому — жінку. Опера ще не дописана, проте навіть Моцарт дописував свої арії вже під час репетицій.

Зоряна Кушплер, фото - facebook.com