Kyiv Klezmer Fest — це не тільки музика, а й просвітництво — директор фестивалю Наталя Склярська

Kyiv Klezmer Fest — це не тільки музика, а й просвітництво — директор фестивалю Наталя Склярська

У Києві 18-19 травня відбудеться ІІ Kyiv Klezmer Fest — Міжнародний фестиваль сучасної клезмерської музики і єврейської культури. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень"   директорка фестивалю Наталія Склярська та музичний директор фестивалю Дмитро Коровін розповіли про те, що можна буде побачити, почути та спробувати під час фестивалю.
 
Музика, мистецтво, освіта
 
Наталя Склярська: Частина нашого фестивалю — це ще й просвітництво. Недарма ми маємо новий логотип, на якому пишемо музика, мистецтво і освіта, тому що людям треба знати що це, звідки воно і як так сталося, що це все наше і що з цим робити. Тому в нас буде і велика вулична виставка присвячена історії клейзмера, його витокам і новинам. Ми її допрацьовуємо. 
 
Немузична програма
 
Наталя Склярська: В нас буде велика немузична програма, ми плануємо як мінімум дві художніх виставки. Завдяки центру юдаїки Києво-Могилянської академії ми представимо єврейську бібліотеку. Є дуже багато прекрасних книжок, присвячених або єврейській історії України, або ж якимось видатним діячам, різним культурним феноменам. 
 
Окрім того, в нас звичайно будуть майстер-класи. Минулого року всім сподобалися майстер-класи з ашкеназької кухні.
 
Музична програма
 
Дмитро Коровін: в нас буде бенд з Нью-Йорку Hazmat Modine. Це дуже незвична музика. Вони по всьому світу їздять і грають з усілякими музиками: етнічними, автентичними.
Другим таким ласим шматочком нашого фестивалю буде пдарунок із Франції — це клезмер-дует Станко Маринковича і Самуеля Берто, кларнет, акордеон і спів. В програмі, яку вони представлять, буде клезмер і Балкани. 
 
Ще в нас будуть австрійці. Це такий австрійсько-український проект Hudaki village band. Це справжні весільні музики, які вже існують 15 років, їх дуже класно сприймають в Європі. Вони роблять кооперацію з Бенджі Фокс Розеном (Benjy Fox Rosen), це австрійський співак, який співає на їдиш. 
 
Наталя Склярська: Наші глядачі побачать цю програму вперше, її спеціально для нашого фестивалю вони зараз роблять разом. 
 
Також у нас буде New Zeit Band з Харкова, це проект Геннадія Фоміна і буде їх перша поява на фестивалі. В нас дуже цікавий єврейський клейзмер-оркестр з Чернівців під керівництвом Льва Фельдмана Feldman Band, незвичний весільний колектив “Джонич” Мирослава Кувалдіна. Ще є кілька козирів, які ми не розкриваємо, тому що чекаємо на відповідь. 
 
Слухати повну версію.
 
Фото: фейсбук Kyiv Klezmer Festival