Голуб: жінки зараз мають дуже багато прав, які не завжди підкріплені реальними можливостями

Голуб: жінки зараз мають дуже багато прав, які не завжди підкріплені реальними можливостями

Жінки зараз мають дуже багато прав, які не завжди підкріплені реальними можливостями, переконана голова ГО Ліга захисту прав жінок "Гармонія Рівних" Олександра Голуб. В ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" вона прокоментувала гендерні стереотипи, які існують в українському суспільстві, та нові законодавчі ініціативи щодо гендерної політики.

Ведучі:

Тетяна Дем’яненко, Владислав Красніцький

Що у третьому тисячолітті заважає нам стати рівними?

— Мені здається, що ця проблема має дуже глибокі корені. Тут питання саме в тих стереотипах, які закладені в нашій культурі, які закладені у нашій свідомості роками. Звичайно, зараз ситуація змінюється. Жінки зараз мають дуже багато прав, але не завжди ці права підкріплені реальними можливостями. Базові права для жінок як для людей гарантовані Конституцією, різними законами, але по факту всі права розбивається об стереотипи і зіштовхуються з нереальною можливістю їх реалізувати в повсякденному житті.

Тобто зсуви у свідомості відбуваються, хоча хотілося б, аби це відбувалось швидше?

— Так. Якщо ми подивимось на ті приказки, які ми вживаємо, на ті речі, які існують у нашій культурі, то ми бачимо, як це глибоко. Хоч в українській культурі жінки практично посідали рівне місце разом з чоловіками, але все одно щодо жінок існували певні упередження про те, що жінка має займатися певною традиційною роль, у неї є традиційна роль. Жінка — це берегиня, і вона пов’язана лише з сім’єю і побутом. Це все ще процвітає і обмежує сучасних жінок в Україні.

Це більше процвітає у містах чи сільській місцевості? І чи це суто українська тенденція, чи світова?

— На мою особисту думку, у великих містах ситуація, можливо, трішки краща. Ці стереотипи наскрізні, і, я думаю, що така ситуація є по всій Україні. Ці стереотипи є всюди, але вони відрізняються залежно від суспільства, від одної культури до іншої.

На Вашу думку, яка сфера життя є найбільш проблемною?

— Найбільш проблемною є сфера, яка пов’язана з економікою та фінансами, тобто соціально-економічна сфера. Немає жодної галузі економіки в Україні, де жінки отримували б рівну з чоловіками зарплату. У середньому цей розрив сягає 22%.  Також сфера політична, сфера представництва також складна, але, як мені здається, зрушення у ній більші, ніж у сфері економіки. Крім того, на керівних посадах більше чоловіків.

Згідно з законопроектом на українських підприємствах має бути 40% жінок. Ситуація зміниться, якщо у законодавчій площині це буде врегульовано?

— Звичайно, закон це дуже класно. Але потрібно, аби його потім контролювали на етапі виконання. Зараз у нас з цим є проблеми,  особливо у трудовій сфері. Це пов’язано з різними мораторіями на перевірки. Важливо змінювати ментальність працедавців. Але, я думаю, що це покращить ситуацію.

Прослухати повну версію.