Як правильно доглядати за зубами — розповідає стоматолог

Як правильно доглядати за зубами — розповідає стоматолог

Лікар-стоматолог Наталя Мачульська в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" розповіла про те, як обрати зубну щітку, чим вони відрізняються та чи варто використовувати зубну нитку.

Електрична чи механічна щітка?

Дітям часто рекомендують електричні зубні щітки, щоб їм було цікавіше і вони хотіли чистити зуби, а дорослі можуть користуватися і механічними. Це залежить ід проблем, тому що якщо є якісь захворювання ясен, електричні зубні щітки не рекомендуються.

Яку жорсткість щітки обрати?

Для здорових ясен і зубів рекомендуються зубні щітки середньої жорсткості. Якщо є захворювання, або були проведені оперативні втручання, рекомендується протягом тижня-двох користуватися м’якою щіткою, а потім повертатися до середньої жорсткості. Бажано, щоб щітка була із синтетичним ворсом. Кожні 3 місяці щітку потрібно оновлювати.  

Ультразвукові щітки?

Вони круті, їх принцип роботи заснований на дії ультразвуку, вони звичайно краще видаляють зубний наліт, але вони так само видаляють з порожнини рота і конструкції — пломби, які вже трошки не так добре прикріплені до зуба, або ортопедичні конструкції. Їх не рекомендують зовсім використовувати людям, які носять брекет-системи. Просто треба дотримуватись правил гігієни, тобто чистка двічі на день, дві хвилини, зі спеціальною технікою і цього буде достатньо.

Як часто потрібно робити професійну чистку зубів?

Професійну чистку зубів потрібно робити мінімум один раз на півроку, але частоту цієї процедури визначає лікар в залежності від того, як самостійно людина доглядає. Якщо регулярна гігієна і немає серйозних проблем, то достатньо один раз на півроку проводити цю процедуру.

Чи варто використовувати зубну нитку і ополіскувачі?

Дуже важливо користуватися зубними нитками, тому що наліт залишається між зубами, навіть якщо ви дуже ефективно і якісно почистили зуби. Ополіскувач додатково захищає ясна і зуби, в залежності від складу.

Чи корисною є жувальна гумка?

Жувальна гумка — це продукт, який не доглядає за зубами. Вона просто допомагає швидше очистити порожнину рота ід залишків їжі. Коли ми жуємо, у нас виділяється більше слини і сама слина допомагає. Жувальну поверхню начебто трошки очищає, але не виконує функцію очищення зубів. Цього зовсім недостатньо. Жувальну гумку рекомендують використовувати після вживання їжі на протязі 5-10 хв, тому що ми паралельно стимулюємо виділення шлункового соку.

Чи можна використовувати соду замість зубної пасти?

Зубні пасти також випускаються з абразивними частками, але в них абразивність регулюється, є спеціальний індекс і зараз вважається, що чим він менший, тим краще для зубів. Сода — це дуже агресивний продукт, вона буде пошкоджувати емаль, тому я не рекомендую використовувати її.

Слухати повну версію.