Адвокат: полоненому Росією моряку Сороці потрібна невідкладна операція

Адвокат: полоненому Росією моряку Сороці потрібна невідкладна операція

Українському моряку Василю Сороці, військовополоненому в Росії, потрібна невідкладна операція.

Про це Українському радіо розповів адвокат моряка Сергій Бадамшин.

Вчора він зустрівся зі своїм підзахисним вперше після його переведення з медчастини "Матросской тишины" до СІЗО "Лефортово". За словами адвоката, хірургічне втручання необхідне на руці українця, якого поранили росіяни під час захоплення у полон, у Василя Сороки функції пальців та кисті не відновлюються, набряк не спав. Лікарі прописали уколи для зняття набряку і знеболююче.

"Є необхідність медичного обстеження та невідкладної операції. За даних обставин це — інвалідність. Ми розуміємо, що прихильності від слідства буде добитися непросто, тим не менше ми робимо все, щоб міжнародні інституції, в тому числі і Європейський суд з прав людини, наші колеги з України та уряд України змогли скористатися цією інформацією", — зазначив Бадамшин.

Нагадаємо, днями у Росії відбулися слідчі допити військовополонених українських моряків — Андрія Ейдера, Андрія Артеменка, Василя Сороки і Сергія Чулиби. У ході слідчих дій військовополонені відповіли на запитання слідчих у рамках статті 17 третьої Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року "Про поводження з військовополоненими". За словами адвоката Миколи Полозова, інших військовополонених українських моряків допитають наступного тижня.

Нагадаємо, 28 січня українських моряків Андрія Ейдера, Андрія Артеменка та Василя Сороку перевели із медичної частини до СІЗО Лефортово.

25 листопада минулого року українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО.

Сергій Бадамшин, фото з його соцмереж