Полозов: слідчі Росії почали допити захоплених українських моряків

Полозов: слідчі Росії почали допити захоплених українських моряків

У Росії відбулися слідчі допити військовополонених українських моряків — Андрія Ейдера, Андрія Артеменка, Василя Сороки і Сергія Чулиби.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов у Фейсбук.

"30.01.19 і 31.01.19 відбулися слідчі дії (допити) щодо військовополонених: Андрій Артеменко, Андрій Ейдер, Василь Сорока, Сергій Чуліба. У ході слідчих дій військовополонені відповіли на запитання слідчих у рамках статті 17 третьої Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року "Про поводження з військовополоненими", — написав адвокат.

Полозов додав, що, поранені військовополонені додатково відповіли на запитання адвокатів про стан здоров'я. Крім того, їхні адвокати подали клопотання про госпіталізацію поранених моряків в Україну або нейтральні країні (у відповідності з положеннями Конвенції), та проведення медичного обстеження в лікувальних установах за межами системи Федеральної служби виконання покарань.

За словами Полозова, інших військовополонених українських моряків допитають наступного тижня. Також адвокат сьогодні планує зустрітися зі своїм підзахисним Денисом Гриценком — капітаном захопленого катера "Бердянськ".

Нагадаємо, 28 січня українських моряків Андрія Ейдера, Андрія Артеменка та Василя Сороку перевели із медичної частини до СІЗО Лефортово у Москві, де є складнощі з організацією проходу адвокатів до затриманих. Слідчий також пообіцяв протягом доби підготувати і передати в СІЗО "Лефортово" дозвіл для адвокатів, аби вони могли зустрітися з поранених військовополоненими моряками.

25 листопада минулого року українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО.

Микола Полозов, фото - facebook.com/nikolay.polozov