У цивільному шлюбі за законодавством бонусів немає — адвокатка Беніцька

У цивільному шлюбі за законодавством бонусів немає — адвокатка Беніцька

"Я б радила, щоб була саме реєстрація шлюбу, бо у відносинах у так званому цивільному шлюбі за законодавством бонусів, як таких, немає". Це констатує адвокатка Валентина Беніцька. В інтерв'ю Українському Радіо вона наголосила, що пари, які живуть у цивільному шлюбі, насправді, ризикують більше, ніж ті, що зареєстрували свої стосунки. "В будь-якому випадку виникають певні вимоги, претензії, бажання один одного щодо майна, щодо дітей. Також чоловік або жінка може померти, і відбуваються відносини спадкування. І в кожному з цих випадків потрібно буде доводити, що мав місце так званий цивільний шлюб", – зазначила адвокатка.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay

"У цивільному шлюбі за законодавством бонусів немає"

Цивільний шлюб. Чого тут більше – плюсів чи мінусів?

Я б радила, щоб відносини здійснювалися з оформленням. Тобто, щоб була саме реєстрація шлюбу, бо у відносинах у так званому цивільному шлюбі за законодавством бонусів, як таких, немає. Є мінуси. Пари, які живуть у такому шлюбі, насправді, більше ризикують, ніж пари в зареєстрованому шлюбі. Чому? Вперше такий термін з'явився з січня 2004 року. 74 стаття Сімейного кодексу визначає, що жінка та чоловік, які проживають спільно, не перебуваючи в будь-якому іншому шлюбі, до них застосовується положення глави 8 Сімейного кодексу про шлюб. Тобто фактично це здійснення розпорядження майном, поділу тощо. Але на що звертаємо увагу? Ні жінка, ні чоловік, які проживають у цивільному шлюбі, не повинні перебувати в будь-якому іншому зареєстрованому шлюбі. Також вони повинні розуміти, що в житті стається будь-що. Наприклад, розлучення. В будь-якому випадку виникають певні вимоги, претензії, бажання один одного щодо майна, щодо дітей. Також чоловік або жінка може померти, і відбуваються відносини спадкування. І в кожному з цих випадків потрібно буде доводити, що мав місце так званий цивільний шлюб. І доводити, не просто надавши якісь документи, а саме в судовому порядку отримати рішення про встановлення, що в такий-то проміжок часу чоловік та жінка перебували у шлюбних відносинах без реєстрації шлюбу. Тобто в цивільному шлюбі. Тут все досить складно. Тому що фактично норма закону всього одна, а практика формується по-різному. В цьому випадку потрібно збирати достатньо багато доказів. Це комплекс доказів. Це не можуть бути просто покази свідків, чи просто фото, чи складені спільно певні документи. Для поділу майна мають бути докази, які підтверджують, що особи вели спільне господарство. Тобто, якщо в зареєстрованому шлюбі ми маємо свідоцтво про реєстрацію шлюбу і вже нічого доводити не потрібно, то у відносинах без реєстрації шлюбу потрібно збирати достатньо великий комплекс доказів. Зокрема, підтверджувати фінансову спроможність, що кошти чоловіка і жінки були спільними і вкладалися спільно у ведення сімейного господарства. А також доводити спільне проживання. І судова практика в цьому напрямку абсолютно різна. Наприклад, якщо проживали окремо, а мають докази тільки на те, що спільно періодично відпочивали, то суд каже ні. Просто спільний відпочинок не є притаманним шлюбним відносинам у даної пари.  Якщо, наприклад, здійснюють поділ майна, то суд, як правило, вимагає достатньо великий комплекс доказів: і покази свідків, і підтвердження де, хто і в який проміжок часу проживав, і ведення спільного господарства. І навіть, якщо в пари є діти, то суд виходить з того, що по факту були статеві відносини. Але це не свідчить, що це є сумісне проживання, ведення спільного господарства, і що це сім'я. Тому що Сімейний кодекс каже, що сім'я – чоловік і жінка, які проживають спільно.

Як тоді людям довести, що вони жили в цивільному шлюбі? 

Доказів має бути достатня кількість і великий комплекс. Я б виокремила кілька напрямків. 

Про спадкування. Судова практика щодо спадкування формується таким чином, що в спадкуванні обов'язково має бути першочергове рішення суду про встановлення факту спільного проживання чоловіка та жінки однією сім'єю без реєстрації шлюбу. І тільки тоді хтось з пари може звернутися з заявою про прийняття спадщини. Тоді черговість спадкування за законом може бути змінена на користь жінки або чоловіка, які встановили відповідний факт. Без такого рішення звернутися до нотаріуса буде неможливо.

Про поділ майна. В моїй практиці є постанова Верховного суду, який погодився з моїми доводами, що не обов'язково звертатися одночасно з позовною вимогою про встановлення шлюбних відносин, тобто факту проживання без реєстрації шлюбу, як позовної вимоги. А можна просто довести факт, що такі обставини були відповідними доказами, і далі формувати позов про поділ майна подружжя. Тут суд вимагає дуже багато доказів, зокрема, і доведення набуття майна за спільні кошти. Ними може бути будь-що: оплата спільно сумісно квартири, ведення побуту, придбання якихось речей спільно, здійснення ремонту в помешканні, автомобіля, відпочинок з друзями та інші. Тобто в кожній ситуації можуть бути абсолютно різні докази.

"Ідеальної життєвої ситуації не буває"

А як довести, що кошти витрачалися саме на спільні потреби? 

В ідеалі – це коли на депозитному рахунку є кошти, вони знімаються і здійснюється оплата. Але ідеальної життєвої ситуації не буває. Тому кожен чоловік чи жінка надає свої доходи, за які фактично можна було щось придбати. Але може бути і окремо майно, на яке не поширюється режим спільної сумісної власності, а режим приватної власності особи, які проживають спільно. Бо це можуть бути кошти подаровані, це може бути нерухомість відчужена до перебування в таких відносинах, і ці кошти витрачені на придбання нерухомості вже в цивільному шлюбі. І тут знову будуть застосовуватись положення Сімейного кодексу, які притаманні відносинам шлюбним про те, що це майно не є спільним сумісним, а особистим того, кому воно належить в такій парі. Тут шаблон не застосуєш. Потрібно аналізувати кожну життєву ситуацію і підбирати певний масив доказів. Але напрямок такий – фото, свідки, докази про заробіток в певний проміжок часу, спільний відпочинок, діти, спілкування тощо.

Скільки років мають прожити в цивільному шлюбі, щоб претендувати на спадкування? 

П'ять років. Це йдеться про осіб, які просто спільно проживали. Це теж черговість спадкування, але це не перша черга осіб. Перша черга – це батьки, діти, чоловік і дружина. Або ж жінка чи чоловік, які були в цивільному шлюбі, при умові, що буде рішення суду про встановлення факту спільного проживання без реєстрації шлюбу. Тоді черговість спадкування за законом зміниться.  Є ще заповіт. Чоловік і жінка, які проживають без реєстрації шлюбу, теж можуть застрахувати себе, склавши заповіт. 

Щодо соціальних гарантій. У нас пільгову пенсію чоловіка чи дружини може отримати тільки дружина або чоловік, який перебував у зареєстрованому шлюбі. Для цивільного шлюбу законодавець таких відносин не передбачає. І тут чітко сформована судова практика, іншого шляху немає. У відносинах щодо отримання соціальних пільг або виплат у зв'язку з загиблими військовослужбовцями, які зараз встановлені, теж не може отримати такі виплати особа, яка перебуває з загиблим або загиблою в цивільному шлюбі. Їх може отримати особа, яка була на утриманні того, хто загинув. Зареєстровані діти, звичайно, відповідні виплати отримують. Тобто в соціальному забезпеченні теж є мінус, ніж плюс, бонус, який би давав зареєстрований шлюб.

Чи зобов'язані ті, хто заповнюють декларації про доходи, вказувати в них свого цивільного чоловіка чи дружину?

Законодавство про корупцію передбачає, що зобов'язані вказати свого цивільного чоловіка і дружину. Вказати доходи, вказати, що є спільне проживання, в якому помешканні, тощо. Це обов'язок кожного держслужбовця. 

Декларація може стати доказом, якщо доведеться ділити якесь майно?

Це один із доказів, який свідчить про те, що є спільне проживання і є відносини притаманні сім'ї. Тобто цивільний шлюб.

На кого записуються дитина, якщо "цивільний" батько відмовляється?

Сімейний кодекс абсолютно чітко визначає походження дитини від батьків. Якщо це зареєстрований шлюб, то дитина походить від батьків. Якщо це цивільний шлюб, то за заявою батька спільно із заявою матері здійснюється реєстрація народження дитини. І тоді в свідоцтві про народження дитини вказується батько, який визнав, що це його дитина. Це визнання за добровільною згодою. Якщо такої згоди немає, то відповідний запис може бути зроблений зі слів матері. Але це не обов'язково доказ того, що це біологічний батько дитини. Для того, щоб довести біологічну спорідненість дитини із батьком потрібно знову пройти шлях розгляду судової справи. Тут в обов'язковому порядку найважливішим доказом є генетична експертиза, так званий тест ДНК. І за відповідним тестом здійснюється визначення біологічного походження дитини.

"Шлюбний договір може бути укладений між особами, у яких зареєстровані шлюбні відносини"

 Пара жила в цивільному шлюбі і вирішила розійтися, але в попередніх шлюбах вони не були розлученими. Що в такій ситуації передбачено? 

В цій ситуації законодавець визначає одношлюбність. В нас не може бути два і більше шлюбів. Відповідно, чітко встановлена судова практика про те, що в такому випадку не буде задоволено позов про визнання осіб, які проживали спільно, у шлюбних відносинах. Тому ніякого умовного поділу саме з такої підстави бути не може. Тому, звичайно, потрібно пересвідчуватися в партнері, з яким будуєш відносини. А порада моя наступна. Будь-які цінні речі треба купувати спільно одразу. Тобто в праві власності на нерухомість визначати, що ½ належить одному, а друга половина – іншому. Так можна оформлювати і майно, і бізнес, якщо він будується спільно. Але це має бути згода. І про це потрібно замислюватись. 

Шлюбного договору тут також не буде укладено в принципі. Шлюбний договір може бути укладений між особами, в яких зареєстровані шлюбні відносини. Тому тільки режим визначення одразу спільного майна, із визначенням частки. 

А хтось із попереднього нерозірваного шлюбу може претендувати на частку свого колишнього чи колишньої?

По-перше, тут не може бути доведено, що особи в принципі проживали як сім'я в цивільному шлюбі, бо законодавець відмовить у задоволенні такого позову. Це чітко встановлена судова практика і правова позиція Верховного суду абсолютно чітко сформована. Тут норма пряма. В нас одношлюбність. 

Як перевірити, що чоловік або жінка не перебувають у шлюбі? Вимагати паспорт? 

В ID-картці сьогодні навіть немає такої відмітки, її можна побачити в паперовому паспорті. Звичайно, це РАЦС. Але РАЦС не надасть інформацію про іншу особу. Він може надати інформацію тільки щодо себе. 

Пара в цивільному шлюбі розходиться і чоловік або жінка хоче виписати свою колишню половинку з помешкання. Як ця процедура відбувається? 

Через суд. Ще є процедура, коли змінюється власник помешкання. Новий власник має право звернутися в ЦНАП і зняти з реєстрації особу за місцем проживання в помешканні, яке йому належить, без рішення суду. Якщо ж мова йде про добровільну реєстрацію і надання права на проживання будь-кому, то особа, яка надала право добровільної реєстрації, тільки в судовому порядку може його припинити. Тут діють норми Житлового кодексу, який є досить застарілим. І це теж досить довгий процес.

"Така реєстрація шлюбу буде винятково релігійною"

Існує також церковний, релігійний обряд шлюбу. Як це все у нас корелюється?

З мого досвіду, для укладення релігійного шлюбу священнослужителі просять надати свідоцтво про реєстрацію шлюбу. Якщо такого свідоцтва священнослужитель не питає, то така реєстрація шлюбу буде винятково релігійною. Як доказ, це може бути використано. Свідоцтво про укладення релігійного шлюбу буде підтвердженням того, що між особами дійсно склалися усталені сімейні відносини. Але це не виключить надання інших доказів, які підтверджують, що мали місце безперервне проживання спільно, ведення спільного сімейного побуту, господарства, мали спільний бюджет, розваги, відпочинок, один про одного турбувалися. Тобто все те, що називається шлюбом зареєстрованим, мали в незареєстрованому шлюбі. 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Дитина, тато й мати якої у різних державах, має право спілкуватися з обома батьками — адвокатка
"Від любові до ненависті один крок" – адвокатка про тонкощі поділу спільно нажитого
Польща залишатиметься адвокатом України на шляху до ЄС і НАТО — посол Ярослав Ґузи
Ми забезпечимо оперативний і швидкий розгляд скарг на рейдерство — міністр юстиції
"Ґвалту більше, ніж змін" — Филипович про заборону релігійних організацій, пов'язаних із РФ