Голова РПЦ Кирило пригрозив Варфоломію "страшним судом" за Томос Україні

Голова РПЦ Кирило пригрозив Варфоломію "страшним судом" за Томос Україні

Голова російської православної церкви Кирило закликав вселенського патріарха Варфоломія відмовити Єдиній помісній православній українській церкві в автокефалії та пообіціяв "страшний суд" за Томос Україні.

Про це йдеться в посланні Кирила, повідомляє сайт РПЦ.

Як йдеться на сайті, Кирило закликав Варфоломія "відступитися від спілкування з представниками нової української церкви та відмовитися від участі в політичній авантюрі легалізації української церкви.

За його словами, тоді "справжня Православна церква України на чолі з блаженнішим митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм благословить Варфоломія, а історія збереже пам'ять про нього в числі тих святителів Константинопольського Престолу, хто в найважчих політичних умовах зумів не упустити гідність Церкви та зберегти її єдність.

У іншому випадку Кирило пригрозив Варфоломію втратою довіри та авторитету серед церков.

"Ви назавжди втратите можливість слугувати єднанню святих Божих Церков, перестанете бути Першим в православному світі, що налічує сотні мільйонів віруючих, а завдані Вами страждання православним українцям підуть за Вами на Страшний суд неупередженого Господа нашого і будуть свідчити перед Ним проти Вас", — написав Кирило.

Нагадаємо, 15 грудня на Об’єднавчому соборі архієреї церков обрали Митрополита Єпіфанія предстоятелем Єдиної Помісної Православної Української церкви. Томос про автокефалію чекає новообраного предстоятеля у Стамбулі. Його передадуть 6 січня.

Синод Української Православної церкви Московського патріархату заборонив брати участь священикам в об’єднавчому соборі.