"Це нас відкинуло в часи Януковича", – Катерина Дячук про погрози і тиск на представників медіа

"Це нас відкинуло в часи Януковича", – Катерина Дячук про погрози і тиск на представників медіа

Погрози журналісту Юрію Ніколову і незаконне стеження за журналістами BIHUS.Info відкинули нас у 2012 рік, вважає керівниця відділу моніторингу свободи слова Інституту масової інформації Катерина Дячук. В ефірі Радіо Культура експертка зауважила, що на початку війни журналісти не повідомляли про корупцію, бо розуміли, що у нас є зовнішній ворог. "Але коли йде війна і відбувається корупція в глобальних масштабах, то про це вони вже не можуть мовчати", – наголошує Дячук. І додає: "те, що зараз відбувається має системний тиск, це цілеспрямоване полювання на медіа, саме через критику влади. Ці випадки тиску прослідковуються, вони якось пов'язані між собою, принаймні тим, що вони залишаються безкарними". 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Детектор медіа

"Це нас відкинуло в часи Януковича"

Медіаспільнота закликає владу відреагувати на системний тиск на журналістів-розслідувачів. Це щось нове, хіба у нас такого не було? 

Очевидно, що цей тиск триває постійно. Але те, що сталося днями, коли погрози отримав Юрій Ніколов і коли журналісти BIHUS.Info з'ясували, що за ними незаконно стежили і знімали, то це нас відкинуло в 2012 рік, в часи Януковича. Коли можна було за журналістами також спостерігати, робити різні "українські кривди" і зливати скомпільований матеріал проти журналістів. Власне, розслідувальні журналісти завжди в зоні ризику і вони це розуміють. При спілкуванні вони завжди казали, що бачать якусь "наружку" за собою. Ми ведемо моніторинг порушень прав журналістів вже багато років, і ми це фіксували і в попередні роки. Але, у зв'язку з повномасштабним вторгненням Росії, була певна перерва. На початку війни журналісти не повідомляли про корупцію, вони розуміли, що у нас є зовнішній ворог. Але коли йде війна і відбувається корупція в глобальних масштабах, то про це вони вже не можуть мовчати. Бо в нас виходить є зовнішній ворог, і є внутрішній ворог. Тому є люди, яким невигідно, щоб журналісти про це говорили. А фігурантами розслідувань є топ-посадовці, верхівка влади. Те, що зараз відбувається має системний тиск, це цілеспрямоване полювання на медіа, саме через критику влади. Ці випадки тиску прослідковуються, вони якось пов'язані між собою, принаймні тим, що вони залишаються безкарними. 

"Журналістів дискредитують і з них роблять ворогів"

Хто атакує зараз журналістів? 

У нас є певні анонімні телеграм-канали, які пов'язують з владою. У нас є сайти-сміттярки, на які ця інформація вивалюється і потім це поширюється. Але, якщо раніше це було тільки у віртуальному просторі, то зараз у випадку з Юрою Ніколовим стався факт фізичної агресії. Тому що прийшли конкретні люди, конкретно до його квартири, налякали його маму, сусідів, розвішали купу папірців різних з написами "ухилянт", "зрадник" і так далі. Тут хочу звернути увагу на такий нюанс. Журналістів дискредитують і з них роблять ворогів, в тому числі російських. Для нормальної людини це нонсенс. Але це говорить про те, що система ламається, система не знає, як впливати на журналістів і нормально комунікувати. Щодо прецеденту, який стався з Бігусом і Ніколовим, вчора була заява Медіаруху. Вона вже перекладена англійською і пішла в G7. Тобто дипломатичні відомства, посольства вже мають цю заяву, і світ бачить, що відбувається. Але це б'є по іміджу в першу чергу України, країни у війні. А те, що вони намагаються дискредитувати журналістів, зробити їх якимись наркоманами, агентами, зрадниками чи ухилянтами, то два дні цього розголосу показали, що люди навпаки на стороні журналістів. Вони розуміють, що і як. 

               Катерина Дячук. ФОТО: Детектор медіа

 "Якщо затикати рота журналістам, то ми будемо схожі на Росію"

Лунають тези, мовляв,  а чому журналістам можна стежити за посадовцями, а самих журналістів переслідувати не можна.  Що тут не так? 

Маємо розуміти, що це маніпуляція тих, хто так ставить запитання. Тому що журналісти не просто стежать за кимось, бо їм так захотілося. Вони стежать за посадовцями. За людьми, які найняті державою, які розпоряджаються державними коштами, і десь там збагачується. А журналіст – це приватна особа, яка має професію, місію професії, і висвітлює проблемні теми в суспільстві, яких ми хочемо позбавитись. І якщо затикати рота журналістам, то ми будемо схожі на Росію. Мене просто дивує, що, наприклад, Нацполіція досі не відреагувала на те, що сталося з Юрою Ніколовим і Бігусом. СБУ вчора справу порушила щодо прослуховування Бігуса, хоча це не її підслідність. А Нацполіція мовчить. І ця тема безкарності, насправді, тягнеться досить багато років. Напевно, тут має бути політична воля. Президент відреагував, це добре. 

Ще хочу звернути увагу на те, що в ситуації з Бігусом було порушене право медійників на приватне життя. І очевидно, що це було зроблено з метою тиску на них. Крім цього, в тих вкидах, які зробили сайти-сміттярки, була ще одна маніпуляція. Навіть у вступі до тексту був акцент на тому, що саме журналісти BIHUS.Info вживають наркотики. Вони скомпілювали відео і розмови. Там була "нарізка", уривки різних розмов скомпільовані, і акцент, що це журналісти. Але то був технічний персонал. З якою метою це робиться? З метою дискредитації журналістів, які працюють з контентом, і викликати в аудиторії недовіру до їхніх матеріалів. 

Переслідування журналістів нічим добрим не закінчиться

Логічно припустити, що корупція квітнутиме під час війни. Це, на жаль, очевидні речі. Ці історії можуть сколихнути суспільство в не дуже хорошому сенсі?  

По-перше, громадянське суспільство і журналісти всі ці 30 років незалежності сучасної України виборювали ці демократичні цінності і, зокрема, свободу слова. Влада починала тиснути, і все закінчувалося революціями. Тому влада має розуміти, що для неї переслідування журналістів нічим добрим не закінчиться. Тому, слава Богу, ми все-таки не Росія. У нас є сила слова і вона впливає. Але, крім громадянського суспільство і журналістів, на владу також тисне і тиснутиме Захід. Ми ж розуміємо, що ми стоїмо зараз в умовах виживання, взагалі, України як такої і нації. Тому тут потрібно відмовитися від цього переслідування і якщо є питання в журналістів, то влада має відповідати, комунікувати.  Бо якщо Україна відмовиться від демократичних цінностей, то в суспільстві зникає розуміння, а для чого ми взагалі в цій страшній війні воюємо. Тобто ми разом маємо відстояти все те, заради чого виходили на Майдани і чинимо спротив російській агресії. Чи чує це влада? Роки показують, що нічого не міняється, безкарність залишається. Тому журналісти не дуже вірять, що щось буде розслідувано. 

КОНТЕКСТ

15 січня 2024 року журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив про залякування. Напередодні ввечері невідомі намагалися потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами “ухилянт”, “зрадник”. Після інциденту Телеграм-канал “Карточный Офис” опублікував допис, що нібито це військові приїхали передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили Телеграм-канали “Вертикаль” та “Джокер”.

16 січня було оприлюднено приховані зйомки, де видно, що нібито журналісти Bihus.Info вживають заборонені речовини. Того ж дня керівник проєкту Денис Бігус записав заяву щодо провокативного відео та заявив про незаконне стеження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Наступного дня Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів, і закликав президента України рішуче засудити цю кампанію та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

17 січня Володимир Зеленський, у своєму вечірньому відеозверненні, відреагував на останні атаки проти медіа та назвав неприпустимим будь-який тиск на журналістів.

"Окремо – щодо ситуації з нашими журналістами. Зокрема, фактом стеження за журналістами. Служба безпеки України розпочала розслідування та з’ясує всі обставини. Будь-який тиск на журналістів неприпустимий", - наголосив глава держави.

Також, 17 січні голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин подав депутатські звернення до правоохоронних органів щодо прослуховування та прихованої зйомки працівників Bihus.Info та погроз журналісту видання "Наші гроші" Юрію Ніколову. Про це народний депутат написав у фейсбуці.