Християни західного обряду відзначають Святвечір

Християни західного обряду відзначають Святвечір

Римсько-католицька і більшість протестантських церков по всьому світу відзначають переддень Різдва Христового та Богоявлення.

За традицією, сьогодні готується святкова вечеря з пісних страв. У центрі столу - освячений прісний хліб. Біля вівтарів у костелах встановлюють вінок із чотирма свічками. Його кругла форма  символізує вічність, а зелений колір — надію, як і гілки різдвяної ялинки. У багатьох країнах у передріздвяний період прикрашають такими вінками вхідні двері на знак того, що в цьому будинку очікують Христа.

День напередодні свята Різдва Христового отримав назву від слова "сочиво" — особлива зернова каша, зазвичай з медом і фруктами. Вживати "сочиво" прийнято тільки після сьогоднішньої літургії, яка з'єднується з вечірньою. Традиція не споживати їжі до першої вечірньої зорі пов'язана зі спогадом про появу зірки на Сході, що сповістила про народження Христа.

У більшості країн Святвечір припадає на 24 грудня — за григоріанським календарем. Деякі православні церкви, в тому числі й українська церква, а також греко-католики, продовжують святкувати Різдво за юліанським календарем, де Святвечір припадає на 6 січня.

Нагадаємо, Верховна Рада призначила додаткове свято на католицьке Різдво — 25 грудня. Це рішення ухвалили з необхідності  забезпечити права значної частини населення України на святкування Різдва Христового 25 грудня, того дня, який відповідає їх релігійним та світоглядним переконанням, і долучити цей день до числа офіційних святкових днів України. Тож, Україна святкуватиме Різдво двічі — 25 грудня і 7 січня.