Новий законопроект щодо паління приводить юридичні норми у відповідність до законів фізики — Красовський

Новий законопроект щодо паління приводить юридичні норми у відповідність до законів фізики — Красовський

Новий законопроект щодо тютюнопаління приводить юридичні норми у відповідність до законів фізики. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" розповів директор Інформаційного центру  з проблем алкоголю і наркотиків Костянтин Красовський.

"В чинному законі написано, що заборонено курити в приміщеннях, наприклад, кафе і ресторанів. Кали ми бачимо, що стаціонарних примішеннях не курять, але облаштовують тераси або веранди. Там скрізь стіни, а це значить, що люди, які там працюють, вимушені по 8 годин дихати димом, але формально це не приміщення.  Тому зараз юридичні норми зараз просто приводять у відповідність до законів фізики", — зазначив Костянтин Красовський.

За його словами, законопроект також повинен усунути корупцію при виписуванні штрафів за куріння в публічних місцях.

"Законопроект 4030а ліквідує таку можливість як винесення письмового попередження. Якщо складається протокол, то сума штрафу може бути 170 грн, може бути менше. Тому законопроект каже: єдина сума для всіх — 340 грн. Тобто ніяких можливостей для творчого польоту фантазії тих, хто складає протоколи", — підкреслив експерт.

Нагадаємо, 2 жовтня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект № 4030а “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту громадського здоров’я від шкідливого впливу тютюнового диму)”. Серед іншого він передбачає збільшення розміру штрафу за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях до десяти-двадцяти неоподатковуваних мінімумів, а також заборонити паління на терасах і верандах, у яких є 4 стіни та стеля.

Слухати повну версію.