ROXOLANA: "Нині сміливість ― це про кожного з нас"

ROXOLANA: "Нині сміливість ― це про кожного з нас"

Нещодавно ROXOLANA дала перший великий сольний концерт у Києві, поділившись з аудиторією своєю неймовірною енергією. Артистка продовжує активну творчу діяльність і обіцяє нові оригінальні дуети.  

В ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь ROXOLANA презентувала сингл "Сміливі мають щастя" та поговорила з ведучою Ксенією Івась про подолання страхів, підтримку батьків і щастя під час війни.  

0:00 0:00
10
1x

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

Для мене сміливість ― це іти туди, куди іти страшно

ROXOLANA, розкажи, будь ласка, яка історія пісні "Сміливі мають щастя"? 

Це фраза з роману Івана Багряного "Тигролови", головні герої постійно один одному її говорять. Я нещодавно вирішила перечитати книжку. В школі її задавали читати, але тоді сенси роману пройшли повз мене. Зараз, гадаю, настав інший час. По-новому подивилася на цей твір і зовсім інакше його зрозуміла. Як на мене, він про кожного з нас. Мені настільки запала в душу фраза "сміливі мають щастя", що я її дуже довго носила в собі й думала, що хочу покласти на музику. Але музиканти, сонграйтери знають, що "щастя" ― це таке слово, до якого важко добрати риму, особливо таку, щоб була цікавою. Тому в пісні фраза просто повторюється. Коли думала над треком, то часто ходила серед людей, спілкувалася, слухала, які в них переживань. В куплетах якраз про це все йдеться. А в приспіві ― фраза з роману "Тигролови", яка, на мій погляд, розв'язує всі наші болі, бо дійсно, там, де є страх, невпевненість, там є наш розвиток, щастя.

Взагалі є така фраза, що "сміливості не мають ті, хто не мають бажань". Що для тебе означає бути сміливою?

Для мене сміливість ― це іти туди, куди іти страшно, куди ти не знаєш. Це про те, що дивитися у темряву потрібно як хижак, а не як жертва. 

Я люблю поплакати. Це, мені здається, класне емоційне перезавантаження

Якщо подивитися на інших людей, то складається враження, що багато хто втомився. Але ти постійно виступаєш, щось робиш як постійно заряджений акумулятор. Від чого ти заряджаєшся? 

Насправді мій акумулятор дуже часто розряджається. Звісно, коли виходжу до людей, на концерти, то намагаюся зробити все, щоб зарядити слухачів, віддати їм частину своєї енергії. Але потім повертаюся додому і мені теж буває дуже сумно. Я люблю поплакати. Це, мені здається, класне емоційне перезавантаження. Тому я і сумую, і десь вагаюся, і плачу, і втомлююся ― все, як у людей. 

Останні пів року релізи, які ми отримуємо, в основному про втому, а твоя пісня ні...

Я теж втомилася. Коли сама послухала пісню "Сміливі мають щастя", то зрозуміла, що всі її слова підсвідомо сама собі кажу у житті: "Вийди з кімнати, нароби помилок, на панічну атаку нападай, зроби перший крок". Мабуть, хочу це сповідувати, тому про це і співаю. Але втома, звісно, є, не брехатиму. Вона регулярно приходить і йде. Але що робити… Трошечки втомились, підзарядились і пішли далі.

У чому твоя найбільша сміливість за цей час?

Почнімо з найлегшого. У нас є лірик-відео на пісню "Сміливі мають щастя". До того, як ми почали його знімати, я мала страх висоти. Але ж треба сповідувати те, про що співаєш. Тому для створення кліпу мене заперли на двадцятий поверх, на дуже дивну конструкцію ― колись це був рекламний щит, але ним ніхто ніколи не користувався. І я мала ходити по тих тоненьких балках. Було дуже страшно. Взагалі раніше сміливість сприймалась як щось супергеройське, недосяжне. А зараз дивлюся на людей, які живуть в більш-менш мирних містах, які перебувають на прифронтових територіях, на військові ― і про кожного можу сказати, що вони сміливі. У різних обсягах, звісно, але точно сміливі.

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

Я ще не поставила собі жодної планки

А в чому твоє щастя?

Моє щастя в тому, що я жива. Моє щастя в тому, що я рада бути в цій країні. Моє щастя в тому, що можу завдяки нашим хлопцям і дівчатам спати. Моє щастя в тому, що я обожнюю помічати дрібниці, деталі. Гадаю, що в цьому і є життя.

Якось ти перед військовими виступала на капоті автомобіля. Це теж сміливий вчинок. Як твої батьки ставляться до такого? Що кажуть, що радять? 

Коли ми разом жили, батьки за мене дуже сильно переживали. Тому, коли сказала, що буду їздити на лінію фронту, думала, що вони будуть проти. На мій великий подив батьки це сприйняли з розумінням. Казали, що я молодець, що це моя професія. Звісно, просили бути обережною, дзвонити. Я, коли поверталася назад, їм про все розповідала, відчуваючи їхню велику підтримку.  

У тебе відбувся перший великий сольний концерт в Києві. Зазвичай очікуєш від виступу одне, а отримуєш інше. Як у тебе? Що ти очікувала, що отримала?

До речі, все, як я очікувала, так і трапилося. Не знаю, як це відбулося. От саме так, як ми перед тим проговорили з командою щодо очікувань візуальних, енергетичних. Дуже тепла публіка прийшла, надзвичайна. І концерт, що цікаво, не пролетів за секунду, як часто трапляється з тим, до чого довго готуєшся. Всі отримали величезне задоволення. Було багато запрошених гостей. Обійшлося без повітряних тривог, на щастя. У нас був прекрасний танець з Олександром Тереном, який став обличчям благодійного збору. Тому все було якимось таким наповненим: прекрасні люди, чудові артисти, благодійна мета. Краще не придумати.

Як ти обирала, кого запросити виступати разом на сцені на твоєму сольному концерті?

Насправді мені хотілось запросити набагато більше артистів, але режисер-постановник концерту попросив зупинитися, бо це ж сольний виступ. По-перше, на сцені були люди, з якими я дружу. По-друге, ті, хто мав можливість виступити, бо всі дуже заклопотані. Тому у нас були Олександра Заріцька з гурту Kazka, Monatik, з якими я раніше робила дуети, а також Пилип Коляденко з проєктом Phil It. Ми готуємо спільну роботу, і не одну. Було прикольно її представити на концерті.  

Які в тебе концертні амбіції після великого сольного виступу в Києві? Яку ти собі планку ставиш?

Я ще не поставила собі жодної планки. Можливо, це дивно, можливо, ні. Дуже хотіла великий концерт в Києві. Він трапився. Далі, мабуть, акцент трішечки в мене зміститься, бо маю дуже багато творчих планів. 

Зараз розвивається кіноіндустрія. Чи бачиш ти себе в ролі актриси?

Мені б дуже хотілось, якщо чесно. Так, хтось мене чує? Всесвіте? Мені це, звісно, цікаво. Але як вийде, треба ж теж до цього багато готуватися, щоб не впасти обличчям в бруд.

Якими будуть наступні релізи й коли на них чекати?

Багато написала демок, купу. Треба обирати. Але в мене є така підозра, що, найближчим часом відбудеться реліз нашої з Пилипом Коляденком, з проєктом Phil It, спільної роботи. Це точно буде не одна пісня.

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

Відеоверсії інтерв'ю дивіться на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь.

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.