Імпорт електрики ввечері сягає 1650 МВт, це дозволяє зменшити обсяги відключень — Укренерго

Імпорт електрики ввечері сягає 1650 МВт, це дозволяє зменшити обсяги відключень — Укренерго

Імпорт електрики з сусідніх європейських країн у вечірні години сягає 1650 МВт, це дозволяє зменшити обсяги відключень в Україні. Втім через динамічну ситуацію в енергосистемі графіки можуть змінюватись, констатувала в ефірі Українського Радіо керівниця пресслужби НАК "Укренерго" Марія Цатурян. За її словами, відключення світла відбувається у всіх регіонах України, адже має бути солідарне навантаження. Це пов’язане з пошкодженням українських електростанцій внаслідок російських ракетних і дронових обстрілів.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Суспільне Дніпро

Графіки відключень можуть змінюватись

— Що наразі відомо про застосування графіків відключень?

— 17 травня теж доведеться застосувати планові графіки відключень електроенергії. З урахуванням дефіциту, який прогнозує диспетчерський центр "Укренерго", такі обмеження будуть тривати з півночі до 8:00 ранку. Також ми очікуємо повторне застосування планових графіків завтра ввечері — з 19:00 і до півночі. Безумовно, ситуація зараз в енергосистемі доволі динамічна. Тому зазначені години можуть змінюватись, про що ми будемо додатково повідомляти.

Імпорт електрики у вечірні години сягає 1650 МВт, це дозволяє зменшити обсяги відключень

— Чому імпорт електроенергії не рятує від відключень світла в Україні?

— Не можна сказати, що він зовсім не рятує. Наразі імпорт відбувається з п'яти сусідніх країн — це чотири країни ЄС і Молдова. На сьогодні, наприклад, він майже дорівнює позначці дозволеного нашими європейськими партнерами обсягу, який ми можемо імпортувати. У вечірні години доби імпорт сягає 1650 МВт. Нам дозволено імпортувати з Європи 1700 МВт. Тому не можна сказати, що імпорт не рятує. Це доволі суттєва потужність, яка також дозволяє нам дещо зменшити обсяг відключення, яке зараз проведено. Якщо говорити про те, чи можна його збільшити, наразі такі розрахунки проводять наші європейські колеги — оператори енергосистем суміжних країн. І після відповідних розрахунків буде ухвалюватися рішення, наскільки можна або не можна збільшити цей перетин.

— А чому не можна перейти позначку в 1700 МВт?

— У березні 2022 року українська енергосистема приєдналася до великої європейської континентальної мережі. Фактично ми стали частиною великої європейської енергосистеми. Коли такі великі енергосистеми об'єднуються з технічної точки зору торгівля електроенергією, а імпорт є однією з комерційних операцій, має відбуватися лише через рік після такого об’єднання. Ми почали комерційні операції буквально декілька місяців після приєднання до європейської мережі. Це пов'язано з тим, що наші європейські колеги, оператори енергосистем європейських країн, мають пересвідчитися, що при великому обсязі перетоку електроенергії, наприклад, з Європи до України і навпаки, режими роботи мережі доволі стабільні, нічого не змінюється. Наприклад, немає суттєвого навантаження на їхнє або наше обладнання на високовольтних підстанціях, тому обсяги дозволеної торгівлі відкриваються для України поступово. Ми починали 2023 рік з обсягу імпорту, дозволеного для України, з 500 МВт. Наразі він 1700 МВт. Це потужність, яка дорівнює виробництву одного українського атомного блоку і декількох великих теплових електростанцій. Це доволі значна потужність, яка зараз підтримує українську енергосистему.

— Торгівля електроенергією — це не дешеве задоволення.

— Так, платять компанії, які купують електрику, де безумовно є різниця в цінах між електрикою на українському оптовому ринку і європейському ринку, але зараз, наскільки мені відомо, енергетики і національний регулятор НКРЕКП працюють над відповідними регуляціями для того, щоб ці моменти знівелювати і зробити можливість торгівлі з фінансової точки зору більш привабливою.

Відключення світла є у всіх регіонах України, має бути солідарне навантаження

— Чому наразі діють відключення по всіх регіонах України?

— Так, по всіх регіонам України, тому що основна і головна причина цих відключень — це пошкодження російськими ракетними і дроновими обстрілами українських електростанцій, які, зокрема, і виробляють електрику, яку ми з вами всі споживаємо. Саме тому, що електрики не вистачає для всіх, ліміти споживання "Укренерго" як оператор системи доводить до кожного регіону. І відповідно всі області несуть солідарне навантаження відключень саме через дефіцит, тобто нестачу електрики в нашій енергосистемі.

Проєкти розподіленої генерації можна реалізувати протягом 2-3 років

— Як швидко вдасться відновитись нашій енергосистемі?

Відновити те, що будувалося десятиліттями, до того стану, в якому воно було до повномасштабного вторгнення, напевно, за короткий проміжок часу неможливо. Тому нам треба думати не тільки, як швидко відновити пошкоджені потужності, але й дуже оперативно будувати нові. Наприклад, розподілену генерацію — це маленькі електростанції, установки невеликої потужності, які розпорошені територіально. Їх буде складніше уразити ворогу. І з точки зору енергопостачання, якщо один з цих об’єктів буде вибито з мережі, то інші зможуть нести навантаження і заживлювати споживачів. Тому децентралізація генеруючих потужностей — це те, над цим треба працювати. І це проєкти, які можна реалізувати в перспективі 2-3 років.

 

Останні новини
Із багатьох керівних органів ЮНЕСКО росіян витіснили — Ольга Герасим'юк
Із багатьох керівних органів ЮНЕСКО росіян витіснили — Ольга Герасим'юк
Від початку великої війни зареєстровано 133 тисячі воєнних злочинів росіян — Офіс Генпрокурора України
Від початку великої війни зареєстровано 133 тисячі воєнних злочинів росіян — Офіс Генпрокурора України
Про Сергія Кузьмінського й "Братів Гадюкіних" видадуть книгу
Про Сергія Кузьмінського й "Братів Гадюкіних" видадуть книгу
Літня Олімпіада у Парижі є унікальним плацдармом — Андрійцев
Літня Олімпіада у Парижі є унікальним плацдармом — Андрійцев
Це непоганий рік для аграрного сектору України — в.о. міністра Висоцький
Це непоганий рік для аграрного сектору України — в.о. міністра Висоцький
Новини по темі
Зарядна станція дешевша, але інвертор-акумулятор прослужить довше — фахівець
Електротранспорт України переживе наступну зиму — енергетик
Свіжі овочі, копчені ковбаси, сухофрукти – експертка про вибір продуктів під час відключень світла
Основна проблема не кондиціонер, а бойлер — експерт про марнотратство електроенергії
Обмеження на енергопостачання для промисловості і бізнесу діють по всій Україні – "Укренерго"