З 1 січня пацієнтів без договору з лікарем безплатно не обслуговуватимуть — Асоціація сімейних лікарів

З 1 січня пацієнтів без договору з лікарем безплатно не обслуговуватимуть — Асоціація сімейних лікарів

З 1 січня пацієнтам, які не підписали договір з лікарем, оглядатимуть лише на платній основі. Про це в ефірі Українського радіо в програмі “Ранковий формат” повідомив член правління Асоціації сімейних лікарів Києва Юрій Зінчук.

Ведуча: Тетяна Дем’яненко

“З 1 січня були розроблені розцінки на медичні послуги. Все, що робить лікар, від консультації до огляду, має свою ціну. Так у всьому світі. Людина, яка не підписала до 1 грудня договір з лікарем, буде прийматись лише на платній основі.  Допомогу надавати ми будемо  лише невідкладну, до прикладу, коли людина прийшла і прямо в коридорі падає без свідомості. В такому випадку ми зобов’язані надати медичну допомогу. Тобто, в інших випадках лікар не зможе прийняти, оскільки в нього вже набраний свій контингент. Коли в мене буде 2800 чоловік, то понаднормово мені ніхто нічого не оплатить. Пацієнтам доведеться бігати по Києву і шукати на іншому кінці міста, у кого залишились вільні місця”,— зазначив Юрій Зінчук.

Зазначимо, не зважаючи на активну інформаційну кампанію, що проводить МОЗ, досі близько 40% українців не обрали собі сімейного лікаря.

Нагадаємо, Медична реформа передбачає запровадження принциппу “гроші ідуть за пацієнтом” та ввводить систему коли лікарю нараховується заробітна плата виходячи з кількості пацієнтів, які з ним підписали договір.

Слухати повну версію.