Творчі спілки мають залишитися, але вони повинні бути сучасними — Сидоржевський

Творчі спілки мають залишитися, але вони повинні бути сучасними — Сидоржевський

Творчі спілки мають залишитися, але вони повинні бути сучасними, переконаний голова Національної спілки письменників України Михайло СидоржевськийВ ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" розповів про діяльність Національної спілки письменників України.

Чи мають існувати професійні творчі спілки?

— Дехто вважає, що спілки — це породження доби соцреалізму. Загалом історично так і є. Я дотримуюсь позиції, що спілки мають бути збережені, але вони мають відповідати вимогам сьогодення. Вони мають бути конкурентними та креативними.

Що означає бути сучасним для професійних спілок?

— Спілка — це цехова солідарність людей, об’єднаних певним жанром, певною спільністю поглядів. Спілка письменників, і не лише вона, на сьогодні є інституцією, яка може впливати на формування речей націєтворчого характеру, тобто впливати на ті речі, які відбуваються в культурі. Оскільки спілки складаються з талановитих людей, які творили і творять історію культури, які вливали і впливають на історію. Творча еліта впливає на ті чи інші проблеми, вони є першими в якихось інтенціях. В цьому я і бачу роль національних творчих спілок.

Чим сьогодні займається спілка?

— Наша спілка має міжнародний напрямок, тобто представництво наших письменників, а це важливо з огляду на європейські тенденції, які сьогодні відбуваються. Ми зав’язали контакти з найближчими сусідами. Ми обмінюємось делегаціями, публікаціями, книгами, перекладами. І це працює на імідж нашої країни, на імідж культури. Сьогодні суспільство голодне на чесне талановите слово.

Чи приходить молодь в спілку?

— Приходить, звичайно.  Спілка лобіює участь у книжкових програмах. Є також молодіжні програми. Також ми проводимо мистецькі фестивалі.

Нагадаємо, наприкінці листопада відбудеться з’їзд Спілки письменників України, на якому мають обрати нове керівництво організації.

Прослухати повну версію розмови. 

               На фото: Будівля Національної спілки письменників України