Дні науки в Україні: що підготували організатори

Дні науки в Україні: що підготували організатори

Дні науки в Україні сьогодні стали сучасним та модним івентом, який завойовує популярність. Про цю підготовку і особивості цієї наукової події у студії радіо "Культура" розповів науковий співробітник Інституту фізіології імені Олександра Богомольця Національної академії наук України Сергій Гончаров.

 Як виникла ідея проводити Дні науки в Україні

— Ми не вигадали саму ідею Днів науки, адже вони проводяться майже у всіх країнах світу, де науковці звітують перед суспільством на що саме були витрачені кошти. Крім того, на таких заходах відбувається популяризація наукової діяльності серед населення. Ще нас наштовхнули на створення Днів науки в Україні наукові пікніки, які пройшли років 5 тому з Польщі.

 Як потрапити на Дні науки

— У шести містах України, це: Київ, Львів, Харків, Одеса, Івано-Франківськ, Житомир будуть проходити Дні науки. Тільки в Одесі потрібна буде реєстрація. В Києві реєстрація буде необхідна лише на 2 екскурсіях, які будуть проходити в Музеї Ханенків. Вхід безкоштовний, захід немає вікових обмежень.

Які наукові події відбудуться в Києві

— У Києві 10 листопада – це Інститут молекулярної біології та генетики (лекція про генну інженерію); лекція Марії Рибак про цьогорічну Нобелівську премію з хімії; лекція від Віктора Досенко про монологи мікробіому вагіни; лекція Ольги Чаплі про репродуктивну генетику. Також відбудуться демонстрації: фарбування за Грамом, майстер-клас із виділення ДНК. 10-11 числа будуть екскурсії та лекції в Музеї Ханенків, в Обсерваторії відбудуться астрономічні лекції. Крім того, лекції та майстеркласи будуть проходити в Інституті ботаніки, зоології та археології.

Хто учасники

— На Днях науки будуть учасники з Інституту фізіології. Перша лекція буде від нашого співробітника Василя Нагібіна, який розкаже про цьогорічну Нобелівську премію з фізіології та медицини; Наталія Штефан розкаже про те, як мозок сприймає музику; Нана Войтенко розповість про сигнали мозку. Буде запрошена лекторка з Одеси Оксана Савенко. Крім того, заплановані демонстрації від кафедри біотехнологій Національного авіаційного університету та від Інституту літератури. 

Нагадаємо, що Дні Науки в Україні проводяться з 2014 року. 

Прослухати детальніше можете за посиланням