Олександр Іщук: Війна в Україні пришвидшила розуміння причин створення УПА

Олександр Іщук: Війна в Україні пришвидшила розуміння причин створення УПА

Що ми знаємо сьогодні про УПА, що ми знаємо про Романа Шухевича, про людей, які боролися за українську державу? Чи багато людей серед нас, які готові щиро називати їх героями?

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Вдень" про дослідження визвольного руху УПА розповідав старший науковий співробітник, завідувач відділу 20-го століття Національного музею історії України Олександр Іщук.

Чи багато ще білих плям в історії? Чи можна вважати тему УПА, так би мовити, дисертабельною, де ще можуть бути якісь сенсації?

Дуже багато ще білих плям. Треба визнати, що за останні 20 років істориками, науковцями, громадськими діячами дуже багато опубліковано нових матеріалів щодо УПА. Але ще більше матеріалів не опубліковано, вони досі лежать в архівах і неопрацьовані істориками. В українських істориків попереду ще тривала робота над вивченням українського визвольного руху, і зокрема УПА. Подробиці діяльності цієї організації ще дуже довго можна з'ясовувати.  Йдеться про досить тривалий період - понад 10 років боротьби. Я сподіваюся, що в майбутньому ми будемо поступово крок за кроком всі білі плями заповнювати інформацією, щоб суспільство більше знало про діяльність УПА.

Був час, коли згадували УПА і це спричиняло колосальні емоції. Хтось із ідейних ворогів України відверто на цій темі спекулював, хтось намагався пролити світло правди. Мені здається, що сьогодні навколо цієї теми емоції інші. Чому?

Нині дуже помітно, наскільки війна, яка відбувається на Сході України, впливає на ситуацію в нашій державі. Якщо раніше люди не задумувалися над тим, чому була створена УПА, як вона виникла, хто йшов до цієї армії і навіщо, то тепер практично неможливо не провести паралелі між створенням УПА у 1942 році і початком боротьби спочатку проти німецької, потім проти радянської окупації з сучасною війною. Зараз багато в чому сучасна українська армія створюється за тими самими принципами, як раніше створювалася УПА. Волонтерський рух, добровольці, люди, які приносять самопожертви, які добровільно йдуть воювати, хоч не зобов'язані начебто це робити.  Настільки порівняння очевидні, що багато людей задумались над цими запитаннями. Сприйняття до 2013 року  УПА і ОУН було набагато меншим, бо не було такого збройного конфлікту, який ми маємо зараз. Тепер чимало людей змінили свою точку зору. П'ятнадцять - сімнадцять років тому розуміння діяльності УПА як організації, що боролася за незалежність України, було на рівні не більше 15%, зараз уже близько половини громадян під час соціологічних опитувань кажуть, що готові зрозуміти, що ОУН і УПА - це ті організації, які були створені, в першу чергу, з метою захисту інтересів українського населення від німецьких і радянських окупантів, і створення в перспективі самостійної соборної держави. Вкрай важливо, щоб це було зрозумілим. Нинішня ситуація в Україні, війна пришвидшила розуміння цих процесів. Тепер набагато більша частина людей розуміють навіщо була створена УПА і наскільки ситуація була схожою на сучасну.