Зеленський їде до Польщі, щоб, імовірно, поставити крапку в історичних суперечках – Хара

Зеленський їде до Польщі, щоб, імовірно, поставити крапку в історичних суперечках – Хара

Президент Володимир Зеленський відвідає Польщу з офіційним візитом 31 серпня–1 вересня. Олександр Хара, експерт Фонду "Майдан закордонних справ", розповів, чого чекати від цього візиту.

0:00 0:00
10
1x

Олександр Хара зазначив, що відносини України та Польщі, особливо зараз, є дуже символічними.

"Україна, як ніхто, постраждала від Другої Світової війни, від змови – пакт МолотоваРіббентропа. Дуже важливо показати, що те, що відбулося у 1939 році – я маю на увазі змову, а потім початок війни – воно зараз відбувається у ХХІ столітті, починаючи з 2014 року. Є велика кількість країн, які діють як "примирителі" свого часу", – пояснив експерт.

Він зазначив, що Польща тривалий час була адвокатом України.

"За нової влади вона ставиться до нас більш прохолодно, і випуклими стали деякі проблеми, які насправді не є такими, які мали б отруювати наші відносини. Мається на увазі історична пам'ять. І наскільки мені відомо, президент Зеленський фактично оголосить, що треба поставити крапку у цьому непорозумінні", – зазначив Олександр Хара.

Так, за інформацією експерта, українська сторона дасть дозвіл на ексгумацію могил поляків.

"Ми очікуємо, що це буде не просто односторонній крок. Відповідно, поляки розблокують ті елементи співробітництва, які були, а найголовніше – вони припинять руйнувати пам’ятки, важливі для України хрести на могилах воїнів УПА. Через що, власне, у 2017 році і був введений мораторій на ексгумацію", – пояснив експерт. 

Читайте також — Уроки з підписання пакту Молотова–Ріббентропа: Україна є ключовою ланкою європейської безпеки

Зеленський відвідає Польщу з офіційним візитом 31 серпня1 вересня. Він проведе переговори з польським президентом Анджеєм Дудою та візьме участь у заходах з нагоди 80-річчя початку Другої світової війни.