90% зловживань у соціальній сфері стосуються охорони здоров'я - НАБУ

90% зловживань у соціальній сфері стосуються охорони здоров'я  - НАБУ

Найбільша частина зловживань у соціальній сфері, виявлених Національним антикорупційним бюро України (НАБУ), стосується корупційних правопорушень у системі охорони здоров'я - близько 90% з понад 120 млн грн збитків, завданих державі.

Про це повідомила прес-служба НАБУ, - передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з даними прес-служби, найчастіше йдеться про корупційні схеми, що базуються на зловживанні посадовими особами службовим становищем з метою привласнення або розтрати майна.

Серед таких встановлених фактів у НАБУ відзначили порушення під час здійснення закупівель автомобілів швидкої медичної допомоги за кошти державної субвенції для Запорізької обласної клінічної лікарні, коли закупівля комплектації авто не відповідала вимогам українських стандартів, а їх подальша експлуатація за призначенням була неможливою, внаслідок чого державі було завдано збитків на суму 13 млн грн.

У серпні 2017 року детективи бюро повідомили про підозру у скоєнні злочинів головному лікарю Запорізької обласної лікарні. На початку березня 2018 року обвинувальний акт стосовно трьох осіб, імовірно причетних до реалізації корупційної схеми (зокрема й головного лікаря лікарні), направлено до суду.

Крім того, в НАБУ також відзначили заволодіння бюджетними коштами в особливо великому розмірі при будівництві нового лікувально-діагностичного корпусу Національної дитячої спеціалізованої лікарні (НДСЛ) "Охматдит" у 2011-2012 роках.

Так, за допомогою НАБУ було визначено розташування раніше зниклого радіологічного обладнання для діагностики та лікування онкохворих дітей, яке було закуплено коштами держбюджету. Ціна, за якою його було придбано - 35 млн грн, виділених із державного бюджету, на 23 млн грн перевищувала ринкову вартість техніки. На момент закупівлі обладнання вона становила близько 12 млн грн.